annons
annons

Pro-Ject Stream Box DSA

Bra ljud, krånglig att sköta

Pro-Ject är Stream Box DSA är påkostad och låter både välkontrollerat och upplöst. Tyvärr känns gränssnittet förhistoriskt.

Mycket välljudande Många anslutningar
Bristfällig app Inga streaming-tjänster

Pro-Ject Stream Box DSA är en integrerad förstärkare med inbyggd strömning. Den spelar musiken direkt från en dator i nätverket eller så pluggar du in en hårddisk eller ett USB-minne direkt i USB-porten. Dessutom finns både analoga och digitala anslutningar för annan utrustning. Dessvärre finns varken Spotify eller Wimp i skrivande stund, men det kan ändras i framtida uppdateringar. Om du redan har en sådan tjänst får du göra på annat sätt. iPhone- och iPad-användare kan till exempel koppla in en AirPort Express till den optiska ingången. Eller koppla datorn direkt till förstärkaren. Fast hela poängen är ju att ha allt i en apparat, så det måste betraktas som en brist.

Användning
Fjärr-appen till Apple och Android är i bästa fall bristfällig. Du kan inte styra internetradion med den, i stället måste fjärrkontrollen som ingår användas. När man ska bläddra genom musiksamlingen via nätverket finns inte heller någon direkt sökfunktion och du kan inte komponera en spellista i appen. Spellistor måste alltså lagras i förväg på datorn, vilket inte är särskilt smidigt. Appen finns bara i låg upplösning för smartmobiler, inte i någon särskild version för surfplattor.

Ljudkvalitet
Ljudet är däremot en helt annan historia. Jämfört med de billigare testdeltagarna blir det en helt annan baskontroll med Pro-Ject. Den håller högtalarna i ett mer övertygande grepp. Den dynamiska kontrasten är större, så att varje instrument klingar ut tydligare utan att avgränsas från helheten. Hela ljudbilden får ett bättre fokus, och hålls stabil även i komplexa passager. Och upplösningen i övertonregistret är mycket bra. Ingen aggressivitet här, ljusa kvinnoröster framträder utan att sibilanter (s-ljud, f-ljud) får överdrivet fokus. Stream Box DSA kan dessutom spela riktigt högt utan problem.

Det finns däremot inte riktigt lika mycket luft i övertonerna som hos Naim, som målar upp en ännu mer viktlös ljudbild. Naim har också ännu mer energi i det lägsta basregistret, vilket ger musiken mer nerv och gnista.

Sammantaget är Pro-ject Stream Box DSA en mycket välljudande nätverksförstärkare som har gott om anslutningar. Dessvärre är den inte tillräckligt användarvänlig och förlorar därmed mot Naim i kampen om vem som är testets bästa förstärkare.

Project bildetekst
Den här appen finns till både Apple och Android, fast inte i en version till surfplattor. Den är väldigt grundläggande och strukturen använder inte fördelarna med surfplattors större skärmyta.

Pro-Ject Stream Box DSA är en integrerad förstärkare med inbyggd strömning. Den spelar musiken direkt från en dator i nätverket eller så pluggar du in en hårddisk eller ett USB-minne direkt i USB-porten. Dessutom finns både analoga och digitala anslutningar för annan utrustning. Dessvärre finns varken Spotify eller Wimp i skrivande stund, men det kan ändras i framtida uppdateringar. Om du redan har en sådan tjänst får du göra på annat sätt. iPhone- och iPad-användare kan till exempel koppla in en AirPort Express till den optiska ingången. Eller koppla datorn direkt till förstärkaren. Fast hela poängen är ju att ha allt i en apparat, så det måste betraktas som en brist. Användning Fjärr-appen till Apple och Android är i bästa fall bristfällig. Du kan inte styra internetradion med den, i stället måste fjärrkontrollen som ingår användas. När man ska bläddra genom musiksamlingen via nätverket finns inte heller någon direkt sökfunktion och du kan inte komponera en spellista i appen. Spellistor måste alltså lagras i förväg på datorn, vilket inte är särskilt smidigt. Appen finns bara i låg upplösning för smartmobiler, inte i någon särskild version för surfplattor. Ljudkvalitet Ljudet är däremot en helt annan historia. Jämfört med de billigare testdeltagarna blir det en helt annan baskontroll med Pro-Ject. Den håller högtalarna i ett mer övertygande grepp. Den dynamiska kontrasten är större, så att varje instrument klingar ut tydligare utan att avgränsas från helheten. Hela ljudbilden får ett bättre fokus, och hålls stabil även i komplexa passager. Och upplösningen i övertonregistret är mycket bra. Ingen aggressivitet här, ljusa kvinnoröster framträder utan att sibilanter (s-ljud, f-ljud) får överdrivet fokus. Stream Box DSA kan dessutom spela riktigt högt utan problem. Det finns däremot inte riktigt lika mycket luft i övertonerna som hos Naim, som målar upp en ännu mer viktlös ljudbild. Naim har också ännu mer energi i det lägsta basregistret, vilket ger musiken mer nerv och gnista. Sammantaget är Pro-ject Stream Box DSA en mycket välljudande nätverksförstärkare som har gott om anslutningar. Dessvärre är den inte tillräckligt användarvänlig och förlorar därmed mot Naim i kampen om vem som är testets bästa förstärkare. Project bildetekst Den här appen finns till både Apple och Android, fast inte i en version till surfplattor. Den är väldigt grundläggande och strukturen använder inte fördelarna med surfplattors större skärmyta.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pro-Ject Stream Box DSA
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2 x 60-watts förstärkare (4 ohm)
  • Wifi/nätverk
  • Internetradio
  • 2 USB-portar, digitala och analoga ingångar
  • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, FLAC, ALAC, WAV
  • Stöder 24 bit/192 kHz
  • Fjärrkontroll-app (iOS och Android)
  • Pris: 13 200 kr
Pris: 13200:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-