TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Naim UnitiQute 2

Suveränt ljud

Underskatta inte Naims bedårande lilla förstärkare. Bakom det beskedliga David-utseendet döljer sig en musikalisk talang med Goliat-krafter!

forfatter
Publicerad 2013-10-03 - 05:00
L&B tycker
Potent ljud Effektiv skötsel
Saknar musiktjänster
Specifikationer
 • 2 x 30-watts förstärkare
 • Wifi/nätverk
 • DAB+/Internetradio
 • USB-port, 5 digitalingångar
 • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF
 • Stöder 24 bit/192 kHz
 • Fjärrkontroll-app (iOS)
 • Pris: 12 500 kr
Riktpris: 12500Pr. 2013-10-03 Produktsida

Naim är ett märke som åtnjuter stor popularitet nu för tiden. Ursprungliga UnitiQute var en riktig problemlösare som kombinerade streaming, DAB-radio och D/A-omvandling med en hifi-förstärkare i ett kompakt format. Perfekt till en läcker vardagsrumsstereo eller kontorsljud för kräsna.

Uppföljaren UnitiQute 2 har fått en ny D/A-omvandlare (32 bit/192 kHz) och fem digitalingångar. DAB-delen är uppgraderad och stöder numera DAB+. Naim-förstärkaren har USB-port för bärbara enheter och är alltså en väldigt allsidig allroundförstärkare. Displayen på fronten går däremot inte att läsa från soffan om man inte är jaktpilot.

Användning
UnitiQute kommer åt nätverket enkelt och kan styras med iPad-appen N-stream. Gränssnittet är bra men inte perfekt. Naim har lagt ner mycket möda på en databas med musikinformation (tillsammans med amazon.com) där du kan läsa musikrecensioner, artistinformation och hitta ny musik som påminner om den du gillar. Det ironiska är att den här delen av appen ser mycket modernare ut än själva avspelningen. Guiden kan inte användas för att spela skivor du faktiskt äger. Allt du får är en länk till Amazons musikbutik. Det går inte heller att söka med fri text i musiksamlingen.

Det bästa sättet att upptäcka ny musik är som bekant med tjänster som Spotify och Wimp. Naim-boxen har tyvärr inget stöd för någon av dessa. Alternativet är exempelvis en Airport Express och att sedan använda AirPlay till den. Fast då försvinner ju lite av hela vitsen med att skaffa en påkostad streamer.

Ljudkvalitet
Det är med ljudet som UnitiQute 2 utmärker sig positivt. Oh la la!

Heather Novas silkeslena röst har vi knappt hört trivsammare förut. Naim lyckas förmedla känslan och stämningen bättre än någon annan i testet. Musiken lugnar ner sig och blir lättare att känna. Den högupplösta musiken från REM återges med betydligt bättre djup, perspektiv och detaljer än vad rivalen från Pro-Ject lyckas få fram. Det märks att basgitarren har större tyngd, samtidigt som strängarna känns stramare. Naim höjer stämningen markant med Daft Punk och deras ”Get Lucky”. Här finns det rejält med kraft i bastrumman och de 2 x 30 ”hästkrafterna” måste ha matats med åtskilligt kraftfoder för Naim UnitiQute 2 har massor av kraft och kontroll och kan spela oerhört högt utan att tappa orken.

Naim bildetekst
Naims fjärr-app finns till iPhone och iPad men ännu så länge inte till Android. Spellistor går att göra direkt i appen. Naim har en databas med information om artister, men den är ingen ersättning för Spotify och Wimp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Pro-Ject Stream Box DSA

Bra ljud, krånglig att sköta

Pro-Ject är Stream Box DSA är påkostad och låter både välkontrollerat och upplöst. Tyvärr känns gränssnittet förhistoriskt.

Mycket välljudande Många anslutningar
Bristfällig app Inga streaming-tjänster

Simple Audio Roomplayer 1

Musik från elnätet

Skotska Simple Audio utmanar de etablerade märken med ljud som kan delas genom väggkontakten!

Livligt ljud Bra byggkvalitet
Bristfällig fjärrstyrning

Sonos Connect:Amp

Multiroom-kungen

Sonos är en av världens ledande tillverkare inom trådlösa anläggningar. Och det är inte svårt att förstå varför, Connect:Amp är rena drömmen att använda!

Suveränt användarvänlig Stöder Spotify och Wimp
Spelar inte högupplösta musikfiler

Bluesound PowerNode

Välljudande och billig

I den billigare änden av skalan satsar Bluesound på bra ljud i användarvänlig förpackning.

Snyggt ljud Stöder högupplöst ljud Inbyggt Wimp HiFi
Saknar lite kraft Manuell delningsfunktion är trasslig

Sammanfattning

Det är streaming som gäller

Efter att ha testat fem nätverksförstärkare är det helt uppenbart att detta är framtiden.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend