annons
annons
annons
:

6 skivspelare

annons

Skivspelare för nybörjare

Det varma ljudet från LP-skivor är varken dyrt eller komplicerat att skaffa sig. Det handlar bara om att välja rätt grammofon.

Vinyl säljer så det ryker. Folk som aldrig haft en skivspelare förut köper sin första och fyller på med LP-skivor efteråt. Siffror från branschorganisationer, importörer och skivbranschen själva visar på en stadig tillväxt för det gamla fysiska avspelningsformatet.

I England sålde skivbutikskedjan HMV en skivspelare i minuten veckan före jul 2015.

Läs också: En skivspelare i minuten!

LP-skivor dyker upp i allt fler butiker och nu för tiden är det inte bara gamla döda jazzartister som ges ut på vinyl. Unga artister, etablerade band och i princip alla som även går att streama, ger ut sin musik på det gamla formatet – och skivorna säljer som glass i solsken.

Det varma ljudet och glädjen över att hålla musiken i handen tycks vara några av skälen till vinylens comeback. Bilder, texter, historier och bakgrundsinformation är lättare att ta till sig från ett LP-omslag än på strömningstjänster. Och så kan skivspelaren se snygg ut i vardagsrummet!

 

Vad du behöver

Men för att få det varma ljudet serverat på ett smidigt sätt, och inte minst få bra ljud, så måste man välja rätt skivspelare. Här har vi valt ut sex stycken som är väldigt enkla att använda. De kostar lite mer än de allra billigaste, men det beror på att de har inbyggd skivspelarförstärkare (RIAA-steg) och USB-port. Det betyder att du inte behöver någon extrautrustning för att få ut ljudet, det är bara att koppla in i en ledig ingång på förstärkaren. Eller datorn. För med USB-port kan du rippa skivorna till laptopen och överföra musiken digitalt till mobilen!

Läs också: Test av 5 skivspelare

Samtliga sex testdeltagare har RIAA-steg och USB-port. De säljs med pickup, monterad och klar, och dammlock och enkla monteringsinstruktioner. Du behöver inte mer än 20 minuter för att packa upp och installera någon av de här skivspelarna, sedan är allt klart för att börja lyssna på LP.

Läs också: Trådlösa Klipsch-högtalare med skivspelaringång

Några, till exempel Audio-Technica och TEAC, har löstagbart pickup-skal som underlättar att få ännu bättre ljud med en bättre pickup. De sex skivspelarna säljs med enkla och billiga pickuper som mest är avsedda för att du ska komma igång på ett enkelt sätt. En pickup för 1 500 kronor lyfter ljudkvaliteten från alla testdeltagare.

 

Placering

En skivspelare är som en känslig mikrofon och måste stå vågrätt på ett stadigt underlag. Annars fortplantar sig vibrationer och resonanser in i den, och det hörs som mullrande i högtalarna. Ställ den inte bredvid högtalarna och undvik starka magnetfält – och se till att dammlocket går att öppna. Tycker du fortfarande att det mullrar i högtalarna så behöver du ett stadigare underlag. Då kan en bra lösning vara att montera upp en hylla på väggen och ställa skivspelaren på den.

 

Tänk på det här

En skivspelare är egentligen väldigt enkelt konstruerad. En roterande elmotor driver skivtallriken i rätt hastighet och vibrationerna som skapas av nålens rörelser i skivspåret genererar ström i den lilla pickupen, som sedan återges som musik i högtalarna. Hur bra ljud du får beror väldigt mycket på hur seriös konstruktionen är. En borstlös motor, ett dämpat chassi, en exakt upphängning av tonarmen och en påkostad pickup ger ett mycket bättre ljud än vad en enklare och billigare konstruktion kan åstadkomma.

Det finns ett skäl till att vissa skivspelare kostar mer än andra. Kvalitet kostar, och med de här testdeltagarna får du skivspelarförstärkare med på köpet – plus en praktisk USB-utgång.

Samtliga testdeltagare har både USB och analog ljudutgång, så att de kan kopplas till alla olika sorters förstärkare. (Foto: Tillverkare)
Samtliga testdeltagare har både USB och analog ljudutgång, så att de kan kopplas till alla olika sorters förstärkare. (Foto: Tillverkare)

 

Så testade vi

Alla skivspelarna installerades enligt tillverkarens beskrivning och nåltrycket kontrollerades och justerades. De kopplades sedan till Rotels integrerade RA-1592, en potent förstärkare med skivspelaringång och DAC. Ihop med de ultraexakta högtalarna KEF Reference 1 hade vi ett noggrant analysverktyg för att undersöka de sex testdeltagarnas egenskaper.

Digitalinspelningarna av LP-skivorna gjordes på en MacBook, inkopplad med en USB-kabel från Audioquest, och rippades i Audacity (16 bit/48 kHz) och Sonys Hi-Res Audio Recorder i DSD-format (Sony HX500).

LP-skivorna vi spelade valdes för deras inspelnings- och ljudkvalitet:

Allegro no 4 D-dur – Marianne Thorsen, Trondheimsolistene/Mozart
Ubi Caritas – Ola Gjello
Living – Jan Gunnar Hoff
Monoface – Neil Cowley Trio, Radio Silence

Produkter i testet
Argon TT-2 USB
Bra ljud för nybörjare
Argon-spelaren ser ut som en Pro-Ject-spelare och det är ingen slump. Den kommer nämligen från samma fabrik och bygger på en lite enklare modell än Pro-Ject Essential II som vi testar här. Därmed inte sagt att den är sämre, bara lite annorlunda. Till exempel låter den välfokuserat – tydligt om man så vill – men har inte samma varma klang och fyllighet i ljudet som Pro-Ject-spelaren. Uppackning och installation är lika enkel. Följ bruksanvisningen så tar det inte lång tid förrän du är klar att snurra vinyl. TT-2 USB har samma sorts pickup som Pro-Ject-spelaren, men här sitter den monterad…...
Audio-Technica AT-LP5
Bästa ljudet
Testets enda direktdrivna skivspelare är också den mest stabila. Hastighetsvariationerna är minimala och ljudet är dessutom bra. Väldigt bra. Ska man bara ha den som låter bäst så är det den här man ska ha. Klangkaraktären kan påminna om Sony-spelarens. Ljudbilden är öppen och välfokuserad, men här får man mer substans i basen. Man får nästan allt på en gång med Audio-Technica. Byggkvaliteten går det inte att klaga på heller. Från det att man packar upp AT-LP5 till den står och spelar tar det inte många minuter, och den dagliga skötseln är vansinnigt enkel. Tack vare direktdrift börjar skivtallriken att…...
TEAC TN-300
Okomplicerad grammofon
Teac är mer kända för sina kassett- och spolbandspelare, men gör även skivspelare. Som den här. En stilig historia som inte tar mycket plats i hyllan men som är enkel att sätta ihop och använda och som låter fint. Måhända inte riktigt lika varmt, fylligt och engagerande som de bästa i testet, men det är inte mycket som skiljer dem åt. Klangen är lite gråare än hos Audio-Technica och Sony, och inte fullt lika fyllig som hos Pro-Ject, men TN-300 målar upp en stor och stabil ljudbild med väldefinierad bas och bra dynamisk kontrast. Hastighetsavvikelsen är störst i testet med…...
Pro-Ject Essential II USB
Enkel och välljudande
Det varma och fylliga ljudet gör Pro-Ject-skivspelaren till ett bra val. Den har en stor och klangrik ljudbild, men saknar lite av öppenheten och upplösningen hos de bästa. I likhet med Argon-spelaren som kommer från samma fabrik är Essential II USB enkel att installera och justering av nåltryck och antiskating är överstökad på ett par minuter. Om man följer den lättbegripliga bruksanvisningen. Pro-Ject-spelaren finns i flera färger – vårt exemplar var knallgult – och är den mest kompakta i hela startfältet. Och även om den är enkel så är den välbyggd och har en läcker tonarm med kolfiber. Hastighetsavvikelsen är…...
Sony PS-HX500
Välljudande arkivarie
Sony PS-HX500 har inbyggd digitalomvandlare som kan lagra analoga ljudfiler som högupplöst DSD-ljudformat. Inte bara vanligt CD-format (PCM) som de andra i testet. Det ger naturligtvis Sonys skivspelare en liten fördel för dem som vill digitalisera LP-samlingen i högupplöst format. För att lagra musiken i DSD-format använder man Sonys Hi-Res Audio Recorder, som går att ladda ner gratis. Man ska veta om att PS-HX500 är väldigt känslig för vibrationer, vilket hörs som basresonanser i högtalarna. Skötseln är som med de övriga, enkel och bra med en strömbrytare och elektronisk hastighetsomkopplare i ett. Sony är snabbast testet, hastigheten avviker med +0,35…...
Scansonic USB-100
Billig entrébiljett
Den är testets billigaste – och det märks. Scansonic-spelaren är verkligen billig och plastig, med en sladdrig tonarmsupphängning. Den väger inte mycket mer än en handfull LP-skivor. Men den är välutrustad. Förhållandevis. Med elektronisk hastighetsomkopplade och pitchkontroll. Ljudet, däremot … LP:n med Neil Cowley Trio låter platt och gällt, och pickupen som ingår plockar upp mer knaster från spåren än någon annan i testet. På pluskontot ska det sägas att USB-100 har lagom tyngd i basen, även om den inte är särskilt precis. Samma sak kan sägas om stereoperspektivet, som flyter ut till en ofokuserad ljudbild och där det går att…...
6 skivspelare, tillbehör till skivspelare
Tillbehören du behöver
[caption id="attachment_63725" align="alignnone" width="1000"] (Foto: Tillverkare)[/caption] Skivborste Damm är skivornas värsta fiende. I värsta fall kan dammkornen göra hack i skivan, så håll knastret borta med en skivborste. De finns i de flesta butiker och kostar från 150 kronor.   [caption id="attachment_63731" align="alignnone" width="512"] (Foto: Tillverkare)[/caption] Pickup En ny och bättre pickup kan ge ljudkvaliteten ett stort lyft. Till och med en äldre skivspelare låter mycket bättre med en ny pickup. De vanligaste kallas för MM-pickuper, till exempel den här från Nagaoka: MP150. Priserna börjar på 1 000 kr och några av de vanligaste märkena är Ortofon, Audio-Technica, Sumiko, Rega, Denon…...
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro är både DAC och hörlursförstärkare – och bäst om du kan använda den som både och.

  Lägg till som favorit
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como har bara en skivspelare, men den är å andra sidan väldigt bra – och trådlös.

  Lägg till som favorit
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  Med ett par trådlösa hörlurar och Sony-skivspelaren är du redo för din första LP-samling.

  Lägg till som favorit
  NAD M10

  NAD M10

  Ett komplett ljudsystem i den tunga änden behöver inte fylla halva vardagsummet. Det visar den senaste medlemmen i NAD Masters-serien.

  Lägg till som favorit
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  Högtalare och möbler är alltid en svår kombination i vardagsrummet. Lyngdorf Audio vill oskadliggöra lyssningsrummets dåliga inflytande.

  Lägg till som favorit
  Monsterförstärkare från Dan D'Agostino

  Monsterförstärkare från Dan D’Agostino

  Integrerade Progression Integrated Amplifier kan utrustas med DAC och phono-steg.Lägg till som favorit
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  Geneva utmärker sig med en riktigt potent reseradio.

  Lägg till som favorit
  Yamaha M-5000 och C-5000

  Yamaha M-5000 och C-5000

  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny