annons
annons

Test: Chord Electronics Hugo 2

Extraordinär förstärkare till hörlurarna

Bärbara Chord Hugo 2 spränger gränser, ­­ och överträffar till och med vad vi förväntar oss av en stationär DAC.

Lyd & Bilde mener

Ett ljud som är lika silkeslent som dynamiskt kombineras med en sådan extrem kraft att ljudet dundrar in i öronen och gör även de tamaste lurarna levande.
Större än andra bärbara DACar, och priset lär få de flesta att tappa suget. Att tolka färgkoderna kräver viss tillvänjning.

Att bra hörlurar låter ännu bättre ihop med en riktig förstärkare är ingen nyhet. Det blir allt viktigare ju dyrare och bättre hörlurar man har på huvudet, därför finns det stationära hörlursförstärkare – gärna med inbyggd DAC – som Marantz HD-DAC1, Pioneer U-05 och den på alla sätt och vis extrema McIntosh MHA150. Men eftersom många också vill kunna ta med sig sina hifi-hörlurar ut genom dörren så finns det bärbara alternativ som RHA Dacamp L1 och Chord Mojo. Båda kostar under 5 000 kronor och är ljudmässiga kompromisser jämfört med de stationära alternativen, men mer flexibla tack vare fickformatet.

Men Chord Electronics är inte övertygade om att en bärbar förstärkare måste vara en kompromiss. 2014 lanserade de därför Hugo, en bärbar historia av det större slaget, som inte gick ner helt problemfritt i någon ficka men som tog minimalt med plats i en liten påse. Dyr, men väldigt välljudande och dessutom med möjligheten att koppla in ljudkällan trådlöst via Bluetooth.

Nu är Hugo 2 här. Samma anslutningar men med en ny, något mer kompakt men också mer fyrkantig design.

Det är omöjligt att inte känna igen Chord Hugo 2, med sina distinkta, lysande knappar. Foto: Chord Electronics

 

Den är fortfarande för stor för att gå ner i fickan, vilket innebär att många kunder i första hand kanske använder den som digitalomvandlare och hörlursförstärkare i en stationär hifi-anläggning, men också kan ta dem med sig när de vill. Därför har Chord stoppat med en fjärrkontroll. Och medan växlingsknapparna på själva DAC-enheten har färgkoder som anger vilka ingångar och filterinställningar som används, vilket är lätt att gå vilse bland, så har fjärrkontrollen direktknappar med text för de olika alternativen. Mycket mer lättbegripligt tills man har lärt sig vad de olika färgerna betyder.

Også high-end ørepropper kan nyte godt av den ekstra kvaliteten du får med Chord Hugo 2. Foto: Chord Electronics

 

Användningsområden

Hugo 2 kan en hel del tricks. För det första har den en USB-ingång som tar emot ljudsignaler upp till 32 bit/768 kHz och dessutom DSD-filer med 256 gånger högre samplingsfrekvenser än CD (högupplöst musik säljs bland annat på HDtracks.com och 2l.no). Det ingår dessutom en USB OTG-kabel så att man kan koppla in en Android-telefon direkt och förvandla den till en highend-ljudkälla. Med hjälp av en adapterkabel fick jag även den att funka direkt med min iPhone och iPad, så här är möjligheterna stora. Batteriet ska för övrigt räcka i till sju timmars kontinuerlig musik.

Men det stannar inte där, Hugo 2 har både koaxial och optisk digitalingång, och utöver både 3,5 mm minijack och 6,3 mm hörlursuttag sitter det en RCA-utgång för anslutning till en stereoanläggning. Alla utgångar har variabel volymkontroll, så du kan driva två hörlurar och använda Hugo 2 som en digital förförstärkare i en hifi-anläggning. Genom att hålla inne en knapp när Hugo sätts på så ställs alla utgångar in till fast utnivå (3 volt) för att användas med en extern förstärkare.

En USB-ingång är för digitalt ljud och en är för laddning. Foto: Chord Electronics

 

Det finns fyra olika filterinställningar som fintrimmar ljudet, jag föredrar det neutrala läget som ger mer luft och bättre attack före en inställning som ger lite varmare ljud.

Ljud med hörlurar

Om Hugo 2 håller vad Chord lovar? Ett ord: ja! Den slutna versionen av MrSpeakers Æon (test på gång) låter luftigare och mer detaljerat än de flesta andra av sluten typ. Tillsammans med den stationära hörlursförstärkaren Questyle CMA400i låter musiken väldigt trevligt, men aningen analytiskt och basens hela potential kommer inte fram.

På insidan sitter en programmerbar FPGA som digital hjärna, som ger renast möjliga ljud. De två batterierna ger sju timmars speltid. Foto: Chord Electronics

 

Typ: Bärbar hörlursförstärkare och DAC

Upplösning: 32 bit/768 kHz, DSD256

Digitalt in: mikroUSB, koaxial, optisk, Bluetooth

Batteritid: 7 timmar

Utsignal: 3,5 mm, 6,3 mm, RCA fast/variabel

Effekt: 94 mW (300 ohm), 740 mW (32 ohm)

Dynamikomfång: 126 dB

Utgångsimpedans: 25 mohm

Vikt: 450g

Mått: 2,1 x 10 x 13 cm

Webb: digitalbild.se

Pris: 23000,-

Flere tester:

NAD C558

Skenet bedrar

Teac TN-350

Användbar allroundare

Rega Planar 1

Bästa budgetspelaren

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig rakt igenom

Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

5 skivspelare

Skivspelare för nybörjare

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Marantz ND8006

Digital brobyggare

Rotel T-14

Tre önskningar på en gång

annons