annons

4 dator högtalare

Superljud på skrivbordet

Pojkrum eller studentlya, det spelar ingen roll. Du behöver bra ljud för att trivas. Så här gör du.

Musik och ljud i största allmänhet är inte längre en fråga om stora förstärkare eller hur många hektoliter högtalare som ryms i vardagsrummet. Det är mycket som har bidragit till utvecklingen som lett till att vi inte längre betraktar vardagsrummet som det stora ljudrummet, utan numera vill ha kvalitetsljud i alla rum.

Bra sådana anläggningar har minskat den senaste tiden eftersom tillverkarna koncentrerat sig mer och mer på apparater som passar iPod och iPad. Men det finns fortfarande en hel del alternativ för dem av oss som vill ha lite bättre ljud. Här ska vi titta närmare på små högtalare som passar i stort sett överallt.

Storlek
Det har dykt upp nya kriterier för hur ett musiksystem ska se ut och framför allt hur det ska fungera. Det första som hände var att anläggningarna krympte i storlek, för hela familjen skulle kunna använda dem, i stället för bara passa i ungkarlslyor.

Ett annat element som spelar in är att ny teknik har gjort det möjligt för riktigt små anläggningar att få ett stort ljud. Högtalarna behöver inte längre vara lika stora som garderober för att låta utsökt. Numera kan en anläggning anpassas efter rummet den ska stå i och ändå ge sublima upplevelser.

Antalet apparater som kan spela musik har också blivit fler, vilket verkligen har fått fart på ljudrevolutionen. Mobiltelefoner och små dedikerade musikspelare har blivit lika vanliga som CD-spelare, kanske till och med ännu vanligare om vi tänker efter. Det är den sista pusselbiten. Musiken ligger inte längre lagrad på fysiska media som CD-skivor, DVD-skivor etc. Den har blivit elektronisk och är nästan uteslutande knuten till datorn. Man kan naturligtvis diskutera om detta är en odelat positiv trend, men det går inte att bortse från att det är ett faktum.

Design
Precis som laptopen måste mobiltelefonen vara snygg att titta på, och de små musikspelarna ska helst ryka av kvalitet och elegans. Även högtalarna ska ha ett smakfullt utseende. Många plastiga burkar för 299 kronor har försvunnit, och med dem det eländiga ljudet.
De nya kvalitetskraven gäller inte bara utseendet, även tekniska detaljer som funktioner och inkopplingar. Och så givetvis ljudet. Numera är många kunder villiga att betala för att det ska se snyggt ut, låta bra och framför allt vara funktionellt.

När man bestämmer sig för en sådan anläggning är det inte längre bara en fråga om pris. Den praktiska nyttan och vad man faktiskt kan använda systemet till är minst lika viktigt, och vi finner oss inte längre i att det är fult att titta på. Och det räcker inte med att det kommer ljud ur högtalarna. Det ska låta toppenbra!

annons

Vi har valt ut fyra system som vi hoppas ska uppfylla dessa krav. Vi har inte letat bland flerkanalssystem för spelnördar utan koncentrerat oss på stereomusik. Och som vanligt vill vi att ljudet är så bra man kan förvänta sig av priset. Testdeltagarna kostar en hel del mer än vad vi normalt sett brukar förknippa med ljud på skrivbordet, men om det låter riktigt bra så kan det vara värt investeringen.

annons
Produkter i testet
Amphion Helium 410
Entusiasten
Helium 410 är ett högtalarsystem som egentligen bara består av två aktiva högtalare. Vi har också provat med en NuForce Icon 2-förstärkare.
Focal XS
Futuristiskt
Har du en bärbar Mac, iPad eller någon annan snygg signalkälla så är detta pricken över i.
Creative ZiiSound T6
Djuriskt ljud
Creatives högtalare ser ut som en klassisk datorhögtalare.
Corsair SP2500
Det billiga alternativet
Även om priset är drygt tvåtusen kronor så är detta den billigaste testdeltagaren.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Är G8 Motorolas nya storsäljare?

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

  Googles minsta gör underverk. Ibland.

  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.