TEST AV Sony Bravia KD-75XE9405

Explosiv kontrast

Sonys flaggskepp Bravia KD-75XE9405 imponerar med en bild vÀrdig en 75-tummare!

Ljud & Bild tycker:
Sony-skÀrmen kan skryta med Àkta LED-bakgrundsbelysning och local dimming, vilket ger i en förbluffande levande och kontrastrik bild.
Ljudet Àr relativt tunt och Android-plattformen saknar en smula jÀmfört med de bÀsta.

Bravia 75XE9405 Àr en av Sonys största och bÀsta TV-apparater just nu. Om vi bortser frÄn 77-tummaren A1 OLED för 200 000 och 100-tumsflaggskeppet ZD9 för över 600 000 (!) kronor, sÄ Àr den ocksÄ en av de mest kostsamma. Men i det hÀr fallet fÄr man vad man betalar för!

AnvÀndning och finesser

De senaste Ă„ren har Sony anvĂ€nt sig av Googles Android-plattform. TV:n startar snabbt frĂ„n standby och det gĂ„r lika smidigt att ”zappa” mellan olika appar och vanliga TV-kanaler. En nackdel Ă€r att det kan bli vĂ€l mĂ„nga olika menyer att hĂ„lla koll pĂ„. HĂ€r har Sony (och Google) mycket att ta igen om man jĂ€mför med Samsungs mer överskĂ„dliga menysystem. Utbudet av appar tĂ€cker det allra mesta, inklusive YouTube och Netflix. Dessutom finns naturligtvis Chromecast inbyggt, som lĂ„ter dig strömma innehĂ„ll frĂ„n mobilen.

En speltillverkare som Sony har naturligtvis sett till att det finns ett sÀrskilt lÀge för spelfrÀlsta. Vi uppmÀtte input lag/fördröjning till ungefÀr 40 millisekunder.

Bildkvalitet

Bravia 75XE9405 kan stoltsera med rejÀla doningar pÄ bildfronten, i form av Àkta LED-bakbelysning med lokal dimning. I stÀllet för att montera lysdioderna ut mot kanterna har Sony gjort det ordentligt, med individuella zoner fördelade över hela skÀrmytan. Detta ger mycket bÀttre möjligheter att variera ljusstyrkan i lokala omrÄden. Sony-skÀrmen Àr dessutom utrustad med japanernas bÀsta videochip, X1 Extreme, som tar hand om all bildbehandling.

Resultatet Ă€r lĂ€tt att se med blotta ögat: Sony-skĂ€rmen ser faktiskt förbluffande bra ut med all slags bildmaterial. Det första vi lĂ€gger mĂ€rke till Ă€r den överlĂ€gsna kontrasten som klart övertrĂ€ffar konkurrenterna. Bravia 75XE9405 ligger inte efter nĂ€r det gĂ€ller fĂ€rg­Ätergivning heller, den Ă€r intensiv och nyanserad, utan synlig ”color banding”.

(Foto: Tillverkare)

 

Rörelserna Àr mjuka och sömlösa, vilket betyder förtrÀffliga sport- och spelupplevelser.

NÀr det gÀller visning av HDR Àr det klasskillnad mellan Sony och de andra. Sony-skÀrmen kan klÀmma ut maximal ljusstyrka i ett litet omrÄde utan att det pÄverkar bilden i sin helhet. Den överlÀgsna ljuskontrollen ger betydligt mer tryck i vitt, i kombination med djupare svÀrta och bÀttre detaljer.

Ljudkvalitet

I förhÄllande till den potenta bildkvaliteten Àr ljudet frÄn Sony-skÀrmen tÀmligen spakt. Det finns inte mycket fyllighet i basen och bÄde röster och ljudeffekter Àr en smula tama. HÀr Àr det absolut nödvÀndigt med en soundbar om man vill matcha den tjusiga bilden.

Slutsats

Sony Bravia KD-75XE9405 kostar mer Àn konkurrenterna i detta test, men ger valuta för pengarna i form av en gnistrande bra bildkvalitet. Avancerad bildbehandling och fullfjÀdrad LED-bakgrundsbelysning gör att Sony-skÀrmen faktiskt nÀrmar sig OLED-kvalitet nÀr det gÀller kontrast och svÀrta. Och nÀr man ser vad man mÄste betala för en 77-tums OLED sÄ verkar Sony-skÀrmen inte sÄ dyr ÀndÄ!

Fakta & Betyg:
  • Storlek/typ: 75-tums 4K LED LCD
  • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android IngĂ„ngar: 4 HDMI, 3 USB
  • UtgĂ„ngar: Optisk digital ljudutgĂ„ng
  • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision Local Dimming
  • Webb: Sony.se
  Pris: 50,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×