Search
Generic filters

test : Samsung UE75MU8005

Smart storskärm

Samsungs 75-tummare ställer upp med läcker design, snygg bild-kvalitet och massor av smarta finesser.

Ljud & Bild tycker

Blixtsnabb smart-TV, ett brett utbud av appar och framför allt fina allround-egenskaper på bildsidan gör det lätt att gilla Samsung-skärmen.
Ljusstyrkan är inte speciellt imponerande, vilket hämmar återgivningen av äkta HDR-innehåll.
 • Storlek/typ: 75-tums 4K LED LCD
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen Ingångar: 4 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optisk digital ljudutgång
 • HDR: HDR10 One Connect-kopplingsbox
 • Webb: Samsung.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 40000 kr

Samsung har ett stort modellsortiment med 75, 82 och till och med 88 tum i olika prisklasser. Mitt bland dem hittar vi UE75MU8005, som är en något billigare och enklare variant än flaggskeppen i Q-serien.

Samsung-skärmen har en läcker och genomtänkt design. Tack vare en mittmonterad fot är den relativt enkel att ställa på plats. Kablar kan dessutom dras dolda till en separat One Connect-inkopplingsbox.

Användning och finesser

Samsungs Tizen-operativsystem är känt som ett av de snabbaste och mest användarvänliga på marknaden. Appar och anslutna enheter ligger lätt åtkomliga på en menyrad och det går väldigt snabbt att byta mellan olika källor.

UE75MU8005 har appar som Netflix, HBO och Amazon förinstallerat, vilket minskar behovet av en separat streaming-enhet. Fjärrkontrollen har få knappar men kan programmeras så att den styr en TV-box och mycket annat.

Samsung har sett till att det finns ett särskilt gaming-läge som stänger av onödig bildbehandling. Vi mätte input lag till cirka 38 millisekunder med spelläget aktiverat, vilket bör räcka för alla utom de mest nitiska spelarna.

Bildkvalitet

MU8005-serien är gjord för att vara ett billigare alternativ till Samsungs premiummodeller Q7F, Q8C och Q9F, och får klara sig utan den färgsprakande Quantum Dot-tekniken i toppmodellerna. Men här är det ändå mycket som är bra!

UE75MU8005 har utmärkt skärpa och lyckas få fram detaljerna oavsett om vi matar den med äkta 4K-video eller vanlig HD. Uppskalning av vanliga HDTV-sändningar från Canal Digital ser strålande ut, med lite synligt kompressionsbrus eller konstlad skärpa. Dessutom serverar den sport och annat fartfyllt material med jämna och flimmerfria rörelser.

Betraktningsvinkeln kommer alltid att vara ett tema med LCD-tekniken och Samsung-skärmen är inte den bästa på det här området. Man kan inte sitta mer än 25–30 grader ut mot sidan utan mycket av kontrasten och färgmättnaden går förlorad.

Även om 75MU8005 har överraskande bra kontrast och svärta för att ha kant-LED så orkar den inte hänga med Sonys flaggskepp i de mest utmanande HDR-scenerna. Ljusa föremål som eldslågor och lyktor, samt scener i dagsljus, har märkbart mindre intensitet.

Ljudkvalitet

Samsung-skärmen är utrustad med nedåtriktade högtalare som låter bättre än förväntat, med imponerande ren röståtergivning och fyllig bas. UE75MU8005 kan också spela högt och rent utan plågsam förvrängning.

Slutsats

Samsung UE75MU8005 är en välutrustad storskärm med en konkurrenskraftig prislapp. Det första man lägger märke till är den genomtänkta designen som gör den enorma 75-tummaren enkel att placera. Bland andra ljusglimtar hittar vi ett snabbt användargränssnitt med massor av appar. När det gäller bilden har Samsung en utmärkt skärpa och färgåtergivning, och bra rörelser, men den ligger tyvärr lite efter de bästa när det gäller kontrast och realism i de nya HDR-filmerna.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  TCL U75C7006 - Storstilad storskärm
  Kinesiska TCL är tillbaka med en prisvärd storskärm som hävdar sig bra mot rivalerna.
  Panasonic Viera TX-75EX780 - Skön bild
  Med TX-75EX780 har Panasonic åstadkommit ännu en läcker storskärm som duger till det mesta.
  Sony Bravia KD-75XE9405 - Explosiv kontrast
  Sonys flaggskepp Bravia KD-75XE9405 imponerar med en bild värdig en 75-tummare!
  Philips 75PUS7101 - Saknar kontrast
  Philips-skärmen är testets billigaste men har inte lika bra kontrast som de bästa.
  Samsung UE75MU6175 - Mega-TV till mini-pris
  Samsung billigaste storskärm är minsann inte dum att titta på

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!