TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

TEST 75-tums storskärmar med HDR

Storskärm till folkfesten

Varför inte drämma till med en rejäl storskärm!

forfatter
Publicerad 2018-02-05 - 16:57
L&B tycker
Specifikationer
 • Philips 75PUS7101 40 000 kr
 • Panasonic TX-75EX780 42 000 kr
 • Samsung UE75MU8005 39 000 kr
 • Sony Bravia KD-75XE9405 50 000 kr
Produktsida
Produkter i testet
 • TCL U75C7006
 • Panasonic Viera TX-75EX780
 • Sony Bravia KD-75XE9405
 • Samsung UE75MU8005
 • Philips 75PUS7101
 • Samsung UE75MU6175
 • När det gäller TV är det ingen tvekan om att storleken räknas en hel del. Upplevelsen av filmer, sport, spel blir bara bättre i takt med att bildytan växer! En stor bild som fyller synfältet har en förförande förmåga att föra oss närmare handlingen och göra den mer realistisk. Det är något som alla flitiga biobesökare kan skriva under på.

  Så vad räknas egentligen som en äkta storskärm nu för tiden? Normalstorleken växer ständigt och 55 tum har redan blivit den nya folkfavoriten. Grannen som gillar att titta på TV har förmodligen redan en 65-tummare. Alltså behöver du 75 tum eller mer för att vara störst i kvarteret!

  Större bild för pengarna

  Traditionellt sett har priserna brukat stiga oproportionellt mycket när man passerat 65 tum. Lägre priser och bredare urval har dock inneburit att 75 tum sakta men säkert håller på att bli ”det nya 65”. Även om du fortfarande måste betala en hel del för den bästa bilden så kostar den inte som en sommarstuga längre.

  Inträdesbiljetten börjar på runt 20 000 för en användbar 75-tummare, medan high­end-modellerna ligger runt det dubbla. Detta gör 75-tumsformatet mycket mer intressant än tidigare, även för oss som förut funderade på att ha en projektor i vardagsrummet.

  En 75-tums TV kan naturligtvis inte jämföras med en 120-tums projektorbild på en filmduk rent storleksmässigt. TV:n har däremot ett mycket större användningsområde, och är mindre beroende av dämpad belysning för att göra sitt bästa.

  Kvaliteten fortfarande viktig

  Innan du går ut och handlar första bästa 75-tummare så ska du att veta att det fortfarande finns stora skillnader i bildkvalitet och att de syns ännu mer framträdande i takt med att skärmstorleken ökar. Den massiva bildarean fungerar som ett förstoringsglas för onaturliga färger, matt kontrast och dålig skärpa. Vår rekommendation är som vanligt att betala lite extra för hög bildkvalitet.

  75 tum med 4K, HDR och streaming

  Vi bad tillverkarna och återförsäljarna om deras mest aktuella 75-tumsmodeller och fick ihop startfältet du ser här. De fyra deltagarna är alla 75-tums LCD-skärmar med 4K-upplösning (3840×2160 pixlar) och stöd för moderna video­format som UHD Blu-Ray, High Dynamic Range och mycket annat kul. Priserna varierar, vilket de alltid gör för modeller i den här storleksklassen. Som vanligt är vårt tips att hänga med i de skiftande marknadspriserna och leta efter bra erbjudanden på de mest eftertraktade modellerna. Här är det fullt möjligt att göra storskärmsfynd!

  Hur är det med OLED?

  OLED-skärmarna lyser med sin frånvaro i det här testet, och det beror enbart på priset. Numera kan du köpa en 75-tums LCD-skärm för under 20 000 kronor, men en 77-tums OLED kostar fortfarande – håll i dig – närmare 150 000 kronor! I den här storleksklassen har LCD-tekniken en klar fördel tack vare betydligt lägre produktionskostnader.

  De angivna priserna är riktpriserna vid testtillfället (december 2017/januari 2018). Som vanligt rekommenderar vi att du jämför priser på webbplatser som Prisjakt och Pricerunner för att hitta de bästa priserna!

  Produkter i testet

  TCL U75C7006

  Storstilad storskärm

  Kinesiska TCL är tillbaka med en prisvärd storskärm som hävdar sig bra mot rivalerna.

  TCL:s 75-tummare har bra kontrast och svärta, plus överraskande bra ljud. Android-smartplattformen fungerar utmärkt.
  Något ojämn ljusfördelning, inte lika exakt färgåtergivning som de bästa skärmarna.

  Panasonic Viera TX-75EX780

  Skön bild

  Med TX-75EX780 har Panasonic åstadkommit ännu en läcker storskärm som duger till det mesta.

  Jämn ljusfördelning, bra kontrast och fantastiska färger gör Panasonic­-skärmen till en läcker syn.
  Begränsningar i kontrast och ljusstyrka gör att den passar mindre bra för HDR-innehåll.

  Sony Bravia KD-75XE9405

  Explosiv kontrast

  Sonys flaggskepp Bravia KD-75XE9405 imponerar med en bild värdig en 75-tummare!

  Sony-skärmen kan skryta med äkta LED-bakgrundsbelysning och local dimming, vilket ger i en förbluffande levande och kontrastrik bild.
  Ljudet är relativt tunt och Android-plattformen saknar en smula jämfört med de bästa.

  Samsung UE75MU8005

  Smart storskärm

  Samsungs 75-tummare ställer upp med läcker design, snygg bild-kvalitet och massor av smarta finesser.

  Blixtsnabb smart-TV, ett brett utbud av appar och framför allt fina allround-egenskaper på bildsidan gör det lätt att gilla Samsung-skärmen.
  Ljusstyrkan är inte speciellt imponerande, vilket hämmar återgivningen av äkta HDR-innehåll.

  Philips 75PUS7101

  Saknar kontrast

  Philips-skärmen är testets billigaste men har inte lika bra kontrast som de bästa.

  Knivskarp bild med mjuka rörelser gör Philips till en fin allround-TV.
  Begränsad kontrast och ljusstyrka dämpar upplevelsen av HDR-video.

  Samsung UE75MU6175

  Mega-TV till mini-pris

  Samsung billigaste storskärm är minsann inte dum att titta på

  Samsung-skärmen har utmärkt prisvärd bildkvalitet, plus en välfungerande smart-plattform
  Ljudet är i tunnaste laget.
  Annons
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Lämna en kommentar

  Black Week: Nu kan du göra ett TV-fynd! Black Week 2022 har redan börjat, här är TV-apparaterna vi rekommenderar att du håller koll på!
  OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
  YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
  Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
  Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
  MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
  Följ Ljud & Bild