annons
annons

Nikon Coolpix S9700

Praktisk resekamera

Den här kameran glömmer inte var du har varit och kan logga alla dina bilder bättre än du kan.

En kamera som är enkel att använda, med smart GPS-funktion som gör den till en suverän resekamera.
Bildhastigheten och autofokusen ligger lite efter konkurrenterna och bildkvaliteten är inte mer än medelhög.

Det är inget fel på Nikon S9700. Här får du en kamera som är liten nog för att få plats i fickan och som är enkel att använda. Utan krusiduller. Precis som de övriga har den 30x zoom, wifi med NFC-parkoppling, programhjul och en särskild knapp för video. Men S9700 är den enda i testet som kombinerar GPS med Glonass. Dubbla GPS-system, alltså. Det betyder mer exakt loggning av var bilderna är tagna eftersom kameran tar emot GPS-signaler från fler satelliter. Nikon-kameran är den enda som har en uppfällbar blixt som kan vinklas mot taket. Det ger ett mjukare blixtljus och är praktiskt att ha när man ska ta porträttbilder inomhus. Kameran finns, precis som Canon SX700, i flera färger och har en lika stor bildsensor med 16 megapixlar. Hastigheten 7 bilder per sekund släpar dock efter konkurrenterna.

Bildkvalitet
Trots den extrema zoomen är bilderna relativt skarpa i centrum vid alla brännvidder, utom full tele. Där sjunker skärpan så mycket att man tappar lite av detaljupplösningen. Det finns synlig tunnformig förvrängning vid 25 mm vidvinkel, precis som i de andra testdeltagarna, och inte heller här är skärpan i hörnen lika bra med full bländaröppning.

Du kommer bitvis också att hitta betydligt med brus. Bilder tagna i dåligt ljus över ISO 400 har finkornigt brus i mörka områden, som växer till grovkornigt över ISO 1600. Utomhus i bra ljus är det inga problem, så en solig semester kan bli en resa full av ögonblicksbilder. S9700 har dock samma problem som alla andra i testet, med att bakgrunder blir grumliga i stället för skarpa. Mörka bakgrunder får dessutom färgbrus, vilket inte är så klädsamt. Nikon-kameran har för övrigt en oerhört bra ljusmätning, och ytterst jämn och fin färgåtergivning som ger varma hudtoner och en fin glöd i bilderna.

Användning
Som redan nämnts är inte bildhastigheten fullt i klass med konkurrenterna. Men autofokuseringen går snabbt i bra ljus, så det är fullt möjligt att få skarpa bilder av barn i full fart med Nikon S9700. När man ser bilder från kameran är det lätt att tro att den är glatt och ligger illa i handen. Men trots ett marginellt grepp är det möjligt att hålla kameran stadigt. Ett gummerat tumgrepp hjälper, men funktionshjulet på baksidan sticker ut i mesta laget och är lätt att komma åt av misstag.

Coolpix S9700 är en bra kamera för att vara en superzoom. Men förutom GPS i kombination med Glonass har den inget extra i klassen. Den är välgjord på många sätt men når inte hela vägen fram när det gäller bildkvalitet, hastighet eller funktionsnivå. Den är däremot testets billigaste.

Det är inget fel på Nikon S9700. Här får du en kamera som är liten nog för att få plats i fickan och som är enkel att använda. Utan krusiduller. Precis som de övriga har den 30x zoom, wifi med NFC-parkoppling, programhjul och en särskild knapp för video. Men S9700 är den enda i testet som kombinerar GPS med Glonass. Dubbla GPS-system, alltså. Det betyder mer exakt loggning av var bilderna är tagna eftersom kameran tar emot GPS-signaler från fler satelliter. Nikon-kameran är den enda som har en uppfällbar blixt som kan vinklas mot taket. Det ger ett mjukare blixtljus och är praktiskt att ha när man ska ta porträttbilder inomhus. Kameran finns, precis som Canon SX700, i flera färger och har en lika stor bildsensor med 16 megapixlar. Hastigheten 7 bilder per sekund släpar dock efter konkurrenterna. Bildkvalitet Trots den extrema zoomen är bilderna relativt skarpa i centrum vid alla brännvidder, utom full tele. Där sjunker skärpan så mycket att man tappar lite av detaljupplösningen. Det finns synlig tunnformig förvrängning vid 25 mm vidvinkel, precis som i de andra testdeltagarna, och inte heller här är skärpan i hörnen lika bra med full bländaröppning. Du kommer bitvis också att hitta betydligt med brus. Bilder tagna i dåligt ljus över ISO 400 har finkornigt brus i mörka områden, som växer till grovkornigt över ISO 1600. Utomhus i bra ljus är det inga problem, så en solig semester kan bli en resa full av ögonblicksbilder. S9700 har dock samma problem som alla andra i testet, med att bakgrunder blir grumliga i stället för skarpa. Mörka bakgrunder får dessutom färgbrus, vilket inte är så klädsamt. Nikon-kameran har för övrigt en oerhört bra ljusmätning, och ytterst jämn och fin färgåtergivning som ger varma hudtoner och en fin glöd i bilderna. Användning Som redan nämnts är inte bildhastigheten fullt i klass med konkurrenterna. Men autofokuseringen går snabbt i bra ljus, så det är fullt möjligt att få skarpa bilder av barn i full fart med Nikon S9700. När man ser bilder från kameran är det lätt att tro att den är glatt och ligger illa i handen. Men trots ett marginellt grepp är det möjligt att hålla kameran stadigt. Ett gummerat tumgrepp hjälper, men funktionshjulet på baksidan sticker ut i mesta laget och är lätt att komma åt av misstag. Coolpix S9700 är en bra kamera för att vara en superzoom. Men förutom GPS i kombination med Glonass har den inget extra i klassen. Den är välgjord på många sätt men når inte hela vägen fram när det gäller bildkvalitet, hastighet eller funktionsnivå. Den är däremot testets billigaste.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon Coolpix S9700
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 16 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
  • Optik: 30x zoom, 25–750 mm/f3,7–6,4
  • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
  • Funktioner: GPS, wifi, 7 bilder/s, bildstabilisator
  • Pris: 3 300 kr
  • nikon.se
Pris: 3300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-