Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 4 superzoomkameror

Små resekameror med 30x zoom

De här kamerorna är mer användbara än mobilen och tar bättre bilder.

Skrivet av / 2014-06-11 - 06:00
4 superzoomkameror
Lasse Svendsen

Produkter i detta test

Även om försäljningen av kompaktkamerorna sjunker som en sten eftersom alla fotograferar med sina mobiltelefoner, finns det en kameratyp som håller stånd: superzoomkameran.

Den kan nämligen något som mobilen inte kan. Med 30x zoom når den ett överlägset mycket större område, där man kan zooma ut för att fotografera landskap eller byggnader och zooma in för att fånga motiv som är långt borta. Till exempel ett djur som det inte är möjligt att föreviga utan mycket zoom.

Bäst av allt är att den har en mycket högre bildkvalitet i alla situationer där mobilkameran inte räcker till.

Extrem zoom
Med 30x zoom når man från 25 mm vidvinkel till tämligen extrem tele på 750 mm. Om man tänker sig att en bild som tas med 50 mm brännvidd på fem meters avstånd har plats för fyra personer i bildramen, får man bara med ett av ögonen med 750 mm brännvidd.

Men allt är inte fröjd och gamman. Som bekant kan man inte få allt på en gång, och svårigheten för små kameror och 30x zoom är att de behöver mycket ljus för att bilderna inte ska bli oskarpa och grumliga. Detta går dock delvis att kompensera för med aktiva bildsensorer och avancerad bildbearbetning.

Eftersom kameran i det här testet är så små att de får plats i fickan har de också små knappar och ont om plats för fingrarna. Med andra ord radar kompromisserna upp sig.

Specifikationerna för de fyra deltagarna är så snarlika att man skulle kunna tro att alla är lika bra. De kostar mellan 3 300 och 4 000 kronor och lever upp utmärkt till de krav man kan ha på en liten kamera med mycket zoom. Skillnaderna dyker inte upp förrän man använder dem. Och det är precis vad vi har gjort här när vi har testat de fyra enda kompakta superzoomkamerorna med 30x zoom som finns på marknaden just nu.

Väljer man Canon PowerShot SX700HS får man en kamera som ligger skönt i handen och har både GPS och wifi samt 5-axlig bildstabilisator. Men precis som alla andra har den 30x zoom med måttlig ljusstyrka. Den har också en unik funktion som ska göra det enklare att komponera bilder med stor brännvidd.

Sonys Cyber-shot DSC-HX60V är testets största kamera, men här får du inte bara 30x zoom, GPS och trådlös wifi-anslutning, utan inbyggd blixtsko och testets bästa grepp. Den har, precis som Canon-kameran, 5-axlig bildstabilisator som ska kompensera för rörelser, så att bilderna inte blir oskarpa.

Nikon Coolpix S9700 ser precis likadan ut som Canon-kameran, fast har programhjulet på toppen. Här får man också GPS och wifi, men även Glonass. Det är ett ryskt GPS-system som ger en mer exakt positionering än bara vanlig GPS.

Panasonic Lumix DMC-TZ60 är den senaste generationen i TZ-serien, som startade hela superzoom-eran, och den enda testdeltagaren med elektronisk sökare samt ett inställningshjul runt zoomobjektivet. Det gör TZ60 snäppet mer lättanvänd än de övriga i testet.

Lägg märke till att ingen av kamerorna har pekskärm, vilket annars är standard i den här prisklassen.

Alla testdeltagarna har lika stor bildsensor, 1/2,3 tum vars bildyta är större än i de vanligaste kompaktkamerorna och rent potentiellt kan ge en bättre bildkvalitet. Framför allt i dåligt ljus. Kamerorna är ungefär lika stora, bortsett från Sonys som är lite tjockare, och har det mesta man behöver i en kompakt med mycket zoom.

Vilken som passar dig bäst får du reda på om du läser vidare.

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.
Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm.

Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning räknas dock inte med i betygsättningen.

Produkter i detta test

Panasonic Lumix TZ60

Bästa kameran i klassen

Panasonic-kameran är inte perfekt, men ska du ha 30x zoom som får plats i fickan är det den här du ska ha.

Snabb och lättskött resekamera med praktisk, fast liten, elektronisk sökare. Lagrar råfiler.
Testets dyraste kamera saknar bara pekskärm för att vara komplett, men brus sänker annars gedigna prestanda.
Läs hela testet

Sony Cyber-shot DSC-HX60V

Knivskarp superzoomkamera

Om du bara ska ha en kamera så kan Sonys välutrustade superzoom vara mitt i prick, så länge du känner till begränsningarna.

Blixtsnabb och superskarp. Med den här kameran får du jobba på att gå miste om motivet. Testets bästa ergonomi.
Mycket grumligheter på höga ISO och markerad förlust av skärpa på full tele.
Läs hela testet

Canon Powershot SX700HS

Snabb ögonblickskamera

Canon har tänkt på något som ingen annan har, vilket gör kameran enklare att använda vid extrem tele.

Väldigt användarvänlig och praktisk kamera med snabb autofokus och hög bildhastighet så att du inte går miste om motivet.
Bara medelmåttig bildkvalitet, med synlig förlust av skärpa vid full tele, sänker betyget för en i övrigt välgjord kamera.
Läs hela testet

Nikon Coolpix S9700

Praktisk resekamera

Den här kameran glömmer inte var du har varit och kan logga alla dina bilder bättre än du kan.

En kamera som är enkel att använda, med smart GPS-funktion som gör den till en suverän resekamera.
Bildhastigheten och autofokusen ligger lite efter konkurrenterna och bildkvaliteten är inte mer än medelhög.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Rulla till toppen