Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Cyber-shot DSC-HX60V

Knivskarp superzoomkamera

Om du bara ska ha en kamera så kan Sonys välutrustade superzoom vara mitt i prick, så länge du känner till begränsningarna.

Skrivet av / 2014-06-11 - 05:00
Sony Cyber-shot DSC-HX60V
Lasse Svendsen

Sony var först med 30x zoom i en liten kamera. Efterträdaren HX60V har egentligen inte mycket nytt. Det är fortfarande en mycket välutrustad och fickvänlig kamera. Men den är inte längre den enda kompakten med 30x optisk zoom. Alla testdeltagarna når brännvidder som gör det möjligt att ta landskapsbilder med 24 mm, porträtt med 100 mm tele och zooma in motiv som befinner sig långt bort med hela 720 mm. Klokt nog har Sony behållit det fina zoomobjektivet från föregångaren HX50V. Kameran har GPS, wifi med NFC samt den praktiska tillbehörsskon. Som kan användas till en separat blixt eller en elektronisk sökare.

Bildkvalitet
Enda förändringen av betydelse är en snabbare Bionz X-processor och en 5-axlig bildstabilisator. Processorn ska ha bättre kontroll över brus och är snabbare på att svälja undan filerna när hastigheten är 10 bilder/s.

Precis som i föregångaren har objektivet i HX60V relativt lite optisk förvrängning, utom vid 24 mm vidvinkel som har en synlig tunnformig förvrängning och markerad förlust av skärpa i hörnen vid full ljusöppning. Annars är objektivet skarpt i i stort sett hela brännviddsomfånget ända till full tele. Där sjunker skärpan i bilderna ganska så tydligt och har samma förlust av skärpa i hörnen vid full ljusöppning.

Tack vare testets högsta upplösning 20 Mp är detaljupplösningen bättre än hos de tre rivalerna, men bara under ISO 400. Från ISO 800 ökar kornbruset och från ISO 3200 stör färgbruset. Detaljer drunknar i grumligheter och färgerna flyter ihop till en tavla målad med vattenfärger. Precis som i föregångaren HX50V, dessvärre.

Användning
Sony-kameran är blixtsnabb att använda, med överlägset bättre autofokus och bildhastighet än konkurrenterna. Trådlös överföring av bilder, GPS-loggning och en möjlighet att ha elektronisk sökare, gör detta till ett lockande alternativ för dem som tänker ha sin superzoomkamera som enda kamera.

Med ett bra profilerat handgrepp på framsidan, ett stort programhjul och exponeringskompensation på toppen är det inte mycket som saknas för att HX60V ska vara komplett. Sonys superzoom är en förträfflig allround- och resekamera som ger fotografen god kreativ kontroll. Om man behöver så mycket zoom, vill säga.

Ljud & Bild tycker

Blixtsnabb och superskarp. Med den här kameran får du jobba på att gå miste om motivet. Testets bästa ergonomi. Mycket grumligheter på höga ISO och markerad förlust av skärpa på full tele.

Också i detta test:

4 superzoomkameror

Panasonic Lumix TZ60

Bästa kameran i klassen

Panasonic-kameran är inte perfekt, men ska du ha 30x zoom som får plats i fickan är det den här du ska ha.

Snabb och lättskött resekamera med praktisk, fast liten, elektronisk sökare. Lagrar råfiler.
Testets dyraste kamera saknar bara pekskärm för att vara komplett, men brus sänker annars gedigna prestanda.
Läs hela testet

Canon Powershot SX700HS

Snabb ögonblickskamera

Canon har tänkt på något som ingen annan har, vilket gör kameran enklare att använda vid extrem tele.

Väldigt användarvänlig och praktisk kamera med snabb autofokus och hög bildhastighet så att du inte går miste om motivet.
Bara medelmåttig bildkvalitet, med synlig förlust av skärpa vid full tele, sänker betyget för en i övrigt välgjord kamera.
Läs hela testet

Nikon Coolpix S9700

Praktisk resekamera

Den här kameran glömmer inte var du har varit och kan logga alla dina bilder bättre än du kan.

En kamera som är enkel att använda, med smart GPS-funktion som gör den till en suverän resekamera.
Bildhastigheten och autofokusen ligger lite efter konkurrenterna och bildkvaliteten är inte mer än medelhög.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Rulla till toppen