Det är nog många fotografer som blir förvånade över hur svårt det är att hålla kameran stilla när man ställer in så mycket zoom som 750 mm. Det är långt mellan 200 och 750 mm, och skillnaden är ofta oskarpa bilder med lång brännvidd. Anledningen är att bildvinkeln blir så smal att det påminner om att trycka på en strömbrytare med ett kvastskaft när man försöker fånga motivet på 750 mm.
Canons lösning är en knapp som sitter på sidan av kameran som zoomar ut lite och markerar utsnittet med en ram på skärmen – Zoom Framing – när man använder tele. Efter lite övning blir det enklare att få med motivet eftersom tekniken gör det enklare att sikta.
Bildkvalitet
Brus kontrolleras väl på höga ISO-värden. SX700HS lyckas dämpa brus utan att sänka detaljskärpan för mycket. Inte oväntat syns det en tydlig förlust av skärpa i hörnen med full ljusöppning och vidvinkel, men det är inte värre än hos konkurrenterna. Alltså inte dumt alls för en liten superzoomkamera. Problemen kommer först vid full tele. Då flyter detaljerna ihop och bakgrunden blir inte klädsamt oskarp utan grumlig. Till och med på låga ISO-värden. Med den här kameran kan du inte förstora bilderna till mer än A4-storlek. Skärpan är duglig och bruskontrollen acceptabel, men färgåtergivningen är mer positiv. Väl mättade färger utan för mycket avvikelser höjer betyget.
Användning
Canons superzoom ligger fint i handen eftersom den har ett bra grepp på framsidan och man kan ha programhjulet på baksidan som stöd för tummen. SX700HS har tillsammans med Sony HX60V de mest överskådliga skärmmenyerna, och är tveklöst en av de mest lättskötta i testet. Autofokusen är snabb och reagerar fort och det är enkelt att knäppa ögonblicksbilderna med Canon. Med NFC-tekniken går det att koppla ihop kameran till mobilen på ett par sekunder, men om man inte har en telefon med NFC så måste man knappa in användarnamn och lösenord. Det är lite segt.
Canon SX700HS är värd en närmare titt om man vill ha mycket zoom i en kamera som är enkel att sköta. För även om den har en lång lista med funktioner som inte många kommer att använda så är det enkelt att ta bra bilder och Zoom Framing-funktionen gör det enklare att fånga motivet på telebrännvidd. Bildkvaliteten är dock ojämn och man får bäst bilder vid måttliga brännvidder och i bra ljus.
Ljud & Bild tycker
Väldigt användarvänlig och praktisk kamera med snabb autofokus och hög bildhastighet så att du inte går miste om motivet. Bara medelmåttig bildkvalitet, med synlig förlust av skärpa vid full tele, sänker betyget för en i övrigt välgjord kamera.
Riktpris: 3800 kr
Specifikationer
- Typ: 16 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
- Optik: 30x zoom, 25–750 mm/f3,2–6,9
- Skärm: 3-tums LCD, 922 000 bildpunkter
- Funktioner: Wifi, 9 bilder/s, bildstabilisator
- Pris: 3 800 kr
- canon.se
Också i detta test:
4 superzoomkameror
Panasonic Lumix TZ60
Bästa kameran i klassen
Panasonic-kameran är inte perfekt, men ska du ha 30x zoom som får plats i fickan är det den här du ska ha.
Sony Cyber-shot DSC-HX60V
Knivskarp superzoomkamera
Om du bara ska ha en kamera så kan Sonys välutrustade superzoom vara mitt i prick, så länge du känner till begränsningarna.
Nikon Coolpix S9700
Praktisk resekamera
Den här kameran glömmer inte var du har varit och kan logga alla dina bilder bättre än du kan.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser