annons
annons

Teknik

Glasögon gör att färgblinda kan se färger

Och de är inte mycket dyrare än vanliga glasögon.

Det finns olika grader av färgblindhet, från de som bara tycker det är svårt att se skillnad på kontrastfärgerna grönt och rött till de som ser hela världen i nyanser av grått.

Valspar Paint vill nu ge alla chansen att se alla färger de har gått miste om i alla år. Det görs genom ett samarbete med glasögontillverkaren EnChroma. Tillsammans har de gjort specialglasögon för de som lider av den här typen av färgblindhet.

– Det är inget fel på kopplingen mellan ögat och hjärnan, säger Donald McPherson, delägare i EnChroma. Problemet ligger i ögat, i fotopigmenten.

Överlappning
Hos färgblinda som har svårt att se skillnad på rött och grönt har de röda och gröna färgpigmenten en större spektral överlappning än hos de med normal syn. Med andra ord fångar vart och en av dem upp mycket av varandras ljusspektrum, vilken kan betraktas som ”crosstalk”. Rött och grönt ljus fångas i normala fall upp av antingen röd- eller grönkänsliga celler, men hos färgblinda finns det alltså en del celler som reagerar på både rött och grönt, vilket gör det svårt att se skillnad på färgerna.

Den goda nyheten är att detta kan lösas med hjälp av ett par glasögon som kompenserar för sättet som ögat uppfattar färger på.

Försökspersoner som provat glasögonen blir extatiska när de får se det fulla färgspektrat för första gången. En av dem berättade att världen såg så tråkig ut när hon tog av sig dem igen.

Själva glasögonen finns i olika storlekar och stilar och kostar mellan 325 och 450 dollar. De går att beställa på enchroma.com, där man även kan göra ett syntest.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-