annons
annons

Teknik

Analog rytmbox med digitalt ljud

Den här rytmboxen använder digitala ljud, men själva processen är analog.

Även om det knappast finns något mer mänskligt och organiskt än att komponera musik, så görs det i de allra flesta fall med hjälp av datorer.

Den svenske konstnären Axel Bluhme har gjort en rytmbox som använder digitala ljud men gör själva processen analog. Resultatet är XOXX Composer, en korsning mellan en sampler och en speldosa.

Åtta skivor styr vart sitt ljud. En skiva för varje ljudspår bestämmer när ljuden ska spelas upp. Det görs genom att sätta magneter på skivorna, som avläses på samma sätt som hålen i rullskivorna i ett gammaldags automatiskt piano, eller de små tapparna på trumman i en speldosa.

axelbluhme1-460x325
Varje ljud skapas genom att sätta magneter på snurrande skivor.

Skivorna sitter på en axel som drivs av en motor och magneterna går att sätta fast på skivorna under tiden de snurrar, så att man kan höra rytmen medan man komponerar.

axelbluhme2-460x325
Man kan arkivera sin musik genom att byta till en annan axel med åtta nya snurrande skivor.

När rytmen är perfekt kan man spara den till en annan gång genom att byta ut hela axeln med skivor och börja om från början.

Allt ser både läckert och intuitivt ut. Tyvärr är det bara ett konstprojekt än så länge. Men vi får hoppas att Axel Bluhme får så mycket positiva reaktioner att han sätter sin skapelse i produktion.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-