Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu finns Windows 10 även till minidatorer

Hobbydatorn Raspberry Pi har fått en version av Windows 10. Fast utan fönster och Start-knapp.

Av / 2015-08-13 - 15:04
Nu finns Windows 10 även till minidatorer

Microsofts nya Windows har släppts och åtskilliga miljoner användare har redan laddat ner det till sina datorer som gratis uppgradering. I vårt septembernummer har vi ett test av Windows 10.

I första vändan har Microsoft lanserat en PC-version av det nya operativsystemet, och mobilversionen kommer senare i år. Nu har det dock kommit ännu en version, som redan går att hämta gratis hos Microsoft. Och den är lite speciell.

raspberry_pi_2-460x261
Så här liten dator är allt som behövs för att köra specialversionen av Windows 10. En Raspberry Pi2 går att köpa för bara 400 kronor.

Operativsystemet, som heter Windows 10 IoT Core, är nämligen avsett för så kallade inbäddade system, vilket betyder smådatorer som kan integreras i alla möjliga vardagliga saker. En av plattformarna som inbyggnadsversionen av Windows 10 kan köra på är hobbydatorn Raspberry Pi.

På Microsofts utvecklarblogg går det att se hur man kan göra en robot som spelar airhockey.

Läs också: Se om din mobil får Windows 10.

Operativsystemet är av naturliga skäl en nedbantad version av Windows 10. Bland annat är det mesta av gränssnittet bortbantat, så du får nöja dig med att köra Windows utan fönster. Och den nyss återuppståndna Start-knappen får du också leva utan.

https://www.youtube.com/watch?v=bH_4ZddCTO8

Att Windows kör på annat än traditionella datorer är inget nytt. Windows NT har länge styrt automater och försäljningssystem. Vilket är skälet till att man ibland ser den välkända blåskärmen i biljettautomaten eller på bensinstationen som anger att något har gått galet och att systemet måste startas om.

bsod-on-heathrow-airport-460x345
BSOD (Blue Screen Of Death) på Heathrow-flygplatsen i England.

Källa: TechChrunch

Läs också: Windows 10 i sju varianter.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen