Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

I dag får du ny Mac

Dagens uppdatering av operativsystemet gör att Mac-datorn får flera nya funktioner – och vissa Mac-modeller blir dessutom snabbare.

Av / 2015-09-30 - 23:27
I dag får du ny Mac

Apple rullar ut en stor uppdatering av operativsystemet och gäller alla Mac-datorer, även de som är så gamla som från 2009, och vissa modeller från 2008 och 2007.

Uppdateringen heter El Capitan, döpt efter ett berg i nationalparken Yosemite, är gratis och innehåller en mängd förbättringar och nya funktioner.

MacBook-ElCapitan

El Capitan – eller Mac OS X 10.11 – är mer app-inriktad, får dubbelvisning (split view) och startar program snabbare. Här är några av förbättringarna från Apples pressmeddelande:

Mission Control gör det enklare att se och ordna allt som du har öppet på din Mac. Med bara en svepning ordnar Mission Control alla fönster i ett enda lager, så att du hittar det fönster du behöver ännu snabbare. Om det börjar bli fullt på skrivbordet drar du bara ett fönster till skärmens övre del och skapar på så vis ett nytt utrymme för ditt arbete. Och den nya Split View-funktionen placerar automatiskt två app-fönster sida vid sida i helskärmsläge, så att du kan arbeta med båda apparna med full uppmärksamhet.

Spotlight blir ännu smartare i El Capitan. Nu kan du använda Spotlight till att kolla aktiekurser, väderrapporter, sportresultat, matchtider och tabeller och till och med spelarinformation. Du kan även söka med Spotlight efter en fil med naturligt talspråk. Skriv bara ”mejl från Göransson i april” eller ”presentationen jag arbetade på igår”, så hjälper Spotlight dig att hitta precis det du letar efter. Du kan ändra storlek på Spotlight-fönstret för att visa fler resultat eller flytta det vart du vill på skrivbordet.

Inbyggda appar i OS X är ännu bättre i El Capitan. I Safari finns nu funktionen Pinnade sajter, som håller dina favoritsajter öppna och aktiva, samt en ny knapp som snabbt stänger av webbläsarljudet från valfri flik. I Mail finns nu smarta förslag, som känner igen namn eller händelser i ett meddelande i Mail och uppmanar dig att lägga till dessa i Kontakter eller Kalender med bara ett klick. Du kan även radera meddelanden genom att svepa, precis som i iOS, och arbeta med flera mejl samtidigt med Mail i helskärmsläget. I Bilder kan du nu redigera platser, ändra flera beskrivningar på en gång, sortera album efter datum eller titel samt ta redigeringen till nästa nivå med tredjeparts redigeringstillägg från dina favoritutvecklare.

I El Capitan finns en helt ny Anteckningar-app som gör det möjligt att dra och släppa bilder, PDF-filer, videor och andra filer i en anteckning samt att lägga till innehåll direkt från andra appar, såsom webblänkar i Safari eller platser i Kartor, via Dela-menyn. Du skapar enkelt checklistor som hjälper dig att hålla reda på viktiga uppgifter, och den nya bilagebläddraren ordnar dina bilagor i en enda, enkel vy så att det blir lätt att hitta det du letar efter. Med iCloud är dina anteckningar alltid synkade så att du kan skapa anteckningar på en enhet och redigera dem eller bocka av saker på dina andra enheter.

Förbättringar av systemprestanda
OS X El Capitan förbättrar din Mac-dators systemprestanda, så att många av de saker du gör varje dag går snabbare och smidigare. Metal, Apples banbrytande grafikteknik, snabbar upp Core Animation och Core Graphics så att prestandan för rendering på systemnivå ökar med upp till 50 procent och effektiviteten ökar med upp till 40 procent, vilket resulterar i snabbare grafik i de appar du använder dagligen.* Metal utnyttjar också huvudprocessorn och grafikprocessorn till max och ger upp till 10 gånger snabbare ritanrop (draw call), vilket gör grafiken kvickare och jämnare i spel och proffsprogram.*

*Testerna utfördes av Apple i augusti 2015 med 2,7 GHz Intel Core i5-baserade 13-tums MacBook Pro-enheter med 128 GB flashlagring och 8 GB RAM-minne. Testades med en förhandsversion av OS X 10.11. Vissa funktioner är inte tillgängliga på alla enheter. Prestandan varierar beroende på systemkonfigurering, apparnas arbetsbelastning och andra faktorer.

El Capitan går att ladda ner från och med i dag, 30 september, och är gratis.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen