annons
annons

Här är nya Mac OS

Nu är det slut med kattnamn på Mac-operativsystemen. Den senaste versionen, 10.9, heter Mavericks.

Det är ännu fler iOS-funktioner på gång till Macen i den senaste upplagan av OS X, eller Mavericks som version 10.9 ska heta. Mavericks har fler än 200 nyheter, här är några av dem:

Finder Tabs
Precis som webbläsaren har flera flikar får nu Finder-programmet en möjlighet att ha flera sidor – eller i detta fall mappar – öppna i fönstret samtidigt.

Fullskärms-appar
Detta introducerades redan i förra versionen Mountain Lion men ska nu fungera bättre, i synnerhet när man använder flera skärmar samtidigt. Nu går det att köra ett program i helskärmsläge på den ena skärmen och att ha flera fönster på den andra skärmen.

multipledisplaysmenus
Flera skärmar
OS X Mavericks får bättre stöd för att ha flera skärmar samtidigt, inklusive nya funktioner- Till exempel kommer man att kunna plocka fram menyer och Dockan på alla skärmar. Dessutom kan man använda en inkopplad TV-skärm på samma sätt via AirPlay och Apple TV.

Safari
Webbläsaren Safari drar mindre ström, vilket kan betyda en hel del om man arbetar på sin bärbara dator. Andra nyheter är att webbläsaren kan integrera sociala nätverk så att användaren får en översikt över webblänkar som vännerna delar på Facebook, Twitter och LinkedIn.

safarisharedlinks
Meddelanden
Meddelanden som kommit medan du varit borta från datorn dyker nu upp redan på startskärmen. Och apparna uppdateras automatiskt, vilket du också får meddelande om. En annan nyhet är interaktiva meddelanden, så att man kan svara direkt på exempelvis en FaceTime-uppringning utan att öppna tillhörande program.

iCloud
En nyhet i molntjänsten iCloud är en nyckelring som tar vara på dina lösenord och kreditkortsnummer och skyddar dem med AES 256-kryptering.

Kalender
Kalendern är bättre integrerad med Maps-kartorna och det är enklare att navigera runt i programmet.

calendarweek
Maps
Jovisst, Apple Maps är nu också en del av Mac OS. En smart funktion är möjligheten att planera en rutt på Macens karta och sedan skicka rutten till sin iPhone med en enkel knapptryckning.

mapsfeatures
iBooks
Apples bokläsare och e-bokhandel är numera en del av operativsystemet.

ibooksicloud
Bättre batteritid
Med hjälp av ny teknik som App Nap och Compressed Memory utlovar Apple en längre batteritid.

Mac OS X Mavericks finns på nya Apple-datorer och som uppgradering i höst. Priset är okänt.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-