Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Chromecast för både ljud och bild

Uppdaterad Chromecast samt ny Audio-modell för multiroom

Av / 2015-09-29 - 20:31
Chromecast för både ljud och bild

Efter omfattande läckor på webben var det ingen större överraskning att vi även skulle få se en ny modell av Chromecast i kvällens pressevent. Man har sålt 20 miljoner enheter av den första billiga videoströmmaren så en ännu bättre modell kan säkert också bli en storsäljare.

chromecast sladd

Den nya modellen ser radikalt annorlunda ut med en stor ”puck” och en böjbar kabel. Den kan även snäppas fast på baksidan om man vill stoppa den i fickan och ta med på resan.

chromecast antenn

På insidan har man förbättrat prestanda för det trådlösa nätverket. Den har tre antenner för bättre mottagning och stöder nu Wifi 802.11ac. Med stöd för 5 GHz bandet lär man ha mindre problem med störningar. Resultatet blir förhoppningvis bättre videokvalitet och mindre väntetider.

content discovery

Men den stora skillnaden är ändå den uppdaterade mjukvaran. Den nya appen på mobilen blir plötsligt en innehållscentral där man lättare kan hitta något att titta på. Dels kan den visa vilka appar på mobilen som stöder Chromecast, men den kan också visa dig vad som spelas just nu i appar som har livesändningar. Sökfunktionen letar dessutom efter innehåll i alla appar så att du kan söka på en film eller tv-serie och snabbt se vilka tjänster som kan spela dem åt dig. Uppdaterade appar kan dessutom gissa vad du kommer spela härnäst och börja ladda ner innehållet så att du slipper den inledande väntan när den buffrar videon.

Pucken är 52 mm i diameter och 13,5 mm tjock och väger 39 gram.

Priset är oförändrat 390 kronor.

chromecast audio speaker

Tack vare läckorna på nätet var överraskningen med den nya Chromecast Audio också förstörd. Men det är ändå intressant att Google ger sig in på ljudmarknaden.

Den lilla pucken ansluts till din ljudutrustning med en 3,5 mm kontakt, RCA-kontakter eller en optisk utgång. Den kopplas till mobilen via Wifi och bör därför kunna ge bra ljud om bara ljudkretsarna håller måttet.

audio cast

Hanteringen sägs vara enkel. Så länge appen stöder ”casting” så är det bara att välja vilken högtalare man vill spela upp musiken på. Om någon annan startar samma app så får man veta vad som spelas och kan också byta låtar. Gissa om det kan leda till krig om kontrollen över musiken! Man kan även via ett gästläge låta besökare bestämma vad som ska spelas.

I en senare uppdatering av mjukvaran ska man dessutom kunna välja flera högtalare, vilket gör att man med några billiga Chromecast Audio kan bygga ett multiroom-system.

spotify chromecast

Ett annat rykte som spridits på nätet visade sig trevligt nog vara sant. Spotify stöder nu Chromecast vilket definitivt gör apparaterna betydligt mer intressanta som ljudprodukter. Även här är det så enkelt som att välja vilken högtalare man vill spela upp musiken på.

Även Chromecast Audio kostar 390 kronor.

Båda modellerna verkar vara omedelbart tillgängliga på Google Store, medan de kommer i butik senare.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen