Philips Aurea 40PFL9904

Philips Aurea 40PFL9904

Nu för tiden har flatskärmarna blivit väldigt bra, men också väldigt snarlika. Det räcker med att ta en tripp till närmaste elektronikvaruhus för att inse att platt-TV är något som det går tretton på dussinet av. Bara ett fåtal av skärmarna på den enorma ”TV-väggen” kan skryta med riktigt speciella eller unika egenskaper.
Philips har utmärkt sig det senaste året med tre distinkta TV-serier. Den första, och kanske mest imponerande rent visuellt, är den superbreda Cinema 21:9 som ger dig samma bredformat som på bio. Vi får inte heller glömma 9704-serien med äkta LED-bakgrundsbelysning, som har något av det allra yppersta som finns inom bildkvalitet på marknaden för tillfället. Men priset för den mest iögonfallande TV:n lär nog ändå gå till designmodellen Aurea!
 
Aurea
Aurea är inte riktigt som andra flatskärmar. Den är framför allt väldigt läcker att titta på med sin vita ram och smala framtoning. Men det är när du sätter på den som det verkligen blir roligt! Då lyser hela – och vi menar verkligen hela – TV:n upp i alla regnbågens färger. Aurea sätter färg på omgivningen med en bildram som är full av LED-lampor som lyser i harmoni med bildens innehåll.
Philips, som också är en av världens största tillverkare av glödlampor och lysdioder, har länge använt sig av färgat ljus, så kallat Ambilight, för att belysa väggen bakom TV:n. Med Aurea har de tagit konceptet till sin spets och skickar ljuset både bakåt mot väggen och framåt mot tittaren. Resultatet är en tämligen unik TV.
 
Bildkvalitet
Den första Aurea-modellen kunde i bästa fall beskrivas som en konceptmodell där bildkvaliteten inte på något sätt var lika sofistikerad som den speciella ljuseffekten. Med modern LED-belysning på utsidan, men ett konventionellt lysrör bakom LCD-panelen, blev den aldrig helt komplett. Detta har även Philips insett och därför har tredje generationen Aurea fått LED-bakgrundsbelysning även på insidan av skärmen. Lysdioderna är av det kantmonterade slaget, precis som de som bland annat Samsung har i sina LED-skärmar (vill du ha ”äkta”, bakmonterad LED med lokal ljusstyrning får du välja Philips 9704-serie).
Denna uppdatering har framför allt resulterat i en mycket god kontrast och svärta. Till och med de mörkaste scenerna får ett bra djup och bevarar detaljnivån där de flesta skärmar med konventionell bakgrundsbelysning hade tvingats ge upp. Dessutom upplevs färgerna som mycket starka och klara på den här TV:n, och de blir framför allt förstärkta av den lysande ramen runt bilden. Precis som de flesta LED-skärmar har Aurea också rikligt med ljusstyrka för dem som tittar på TV i upplysta rum.
Philips har utmärkt sig med fin bildbehandling i sina skärmar och 40PFL9904 är inget undantag. Här får du 100 Hz-teknik för mjuka och jämna rörelser samt en bildmotor som får även vanliga TV-program att se mycket skarpa och fina ut. Allra bäst resultat får du naturligtvis med äkta HD-sändningar eller Blu-ray – då blir bilden knivskarp och de extra färgerna kommer verkligen till sin rätt på en skärm som Aurea.
 
Aurea i praktiken
Det är ingen tvekan om att Aurea-skärmen bjuder på extraordinära upplevelser, och för att inse hur allting fungerar bör man egentligen se TV:n i verkligheten. Det kraftiga ljuset som ändrar färgton i takt med handlingen på skärmen ger en större känsla av närvaro när allt fungerar som bäst. Det kan mest träffande beskrivas som en tredimensionell färgupplevelse där handlingen inte bara visas på skärmen utan också sätter färg på omgivningen.
Effekten och nyttan av Aurea-ljuset beror i hög grad på vilket slags TV-material du tittar på. Till film känns det inte som att den lysande ramen bidrar speciellt mycket till större upplevelser. De flesta spelfilmer byter kameravinklar och scener alltför ofta för att man ska hinna få något större intryck av de extra färgerna. På TV-program med långsammare innehåll, till exempel sport, dokumentär och natur, är effekten betydligt större. Här upplever vi att färgljuset förstärker och bygger upp handlingen på skärmen, oavsett om det är grönt gräs, blå himmel eller hav som visas kan man tryggt säga att en del av det ”kommer in i rummet”.
Aureas allra ”roligaste” användningsområde är kanske musik och underhållningsprogram. I musikvideor använder regissörerna färger i större utsträckning för att skapa stämningar, och varje video har sina egna signaturfärger som passar musiken. Och eftersom sådana program ofta har ett visst tema (till skillnad från filmer och TV-serier, där miljöer och färger skiftar väldigt hastigt) blir också effekten av Aurea-ljuset mer tydlig. En Aurea-skärm i kombination med en häftig ljudanläggning är definitivt en säker vinnare på festen!
Det är också intressant att notera att Aurea ger en märkbart bättre effekt med HD-sändningar. Här gör det extra färgdjupet och den extra upplösningen utslag i form av fler färgnyanser och större harmoni med bildens innehåll. Om du verkligen vill imponera på dina vänner ska du demonstrera Aurea med sändningar från MTV HD, Discovery HD eller Eurosport HD. Då får du en knivskarp bild ackompanjerad av sprakande färger som lyser upp hela vardagsrummet.
I vissa fall kan det intensiva färgspelet verka en smula distraherande. Då är det bra att Philips har gjort det möjligt att ställa in ramens ljusstyrka, samt hur snabbt och dynamiskt den anpassar sig efter bildens innehåll. Du kan också välja att stänga av ljuset helt och hållet. En sista finess är att ljuset kan stå på och skifta färger även om TV:n är avstängd.
 
Ljudkvalitet
Philips har för vana att utrusta sina dyrare TV-apparater med fina högtalare och Aurea är inget undantag. Ljudet är klart och tydligt och det är enkelt att höra vad som sägs – långt ifrån det instängda ljud man kan höra från många flatskärmar nu för tiden. Ljudet har också ett bra fundament och en fyllig bas, om än inte lika imponerande som den potenta basen i Cinema 21:9 och LED-skärmen 46PFL9704. Aurea är dock bra nog för att kunna stå på egna ben rent ljudmässigt, även om den precis som alla TV-apparater tjänar på en separat ljudanläggning.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: