Search
Generic filters

Test av Fem små TV-apparater till köket

Test av Fem små TV-apparater till köket

3-stjärnig gourmet-TV

Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Ljud & Bild tycker

Liten och praktisk. Hög bildkvalitet.
Ojämn bakbelysning. Tunt ljud.
19-tums LED-LCD, 1366 x 768
DVB-T/C, MPEG-4
1 HDMI
Scart
PC-/ljudingång
12/220 volt
Pris: 4 000 kr

Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 4000 kr

Köket är familjens samlingspunkt, och näst efter vardagsrummet den mest populära platsen för TV-tittning. Nu för tiden kan du till och med få TV:n inbyggd i vitvarorna. Allt från kylskåp till fläktar kan förses med skärmar, men förutom den avskräckande prislappen känns det onekligen lite krångligt att släpa fram kylskåpet varje gång man vill koppla in PlayStation-spelet.
Nej, låt TV i kylskåpet vara den gimmick den är och satsa hellre på en helt vanlig men bra TV. På senare tid har det kommit flera intressanta småskärmar som ger en bättre bild än du kan hoppas få från vitvarorna. De nya LCD-skärmarna med LED-bakbelysning är tillräckligt små för att kunna användas i köket, sovrummet eller var du vill, utan att det kostar en förmögenhet.

Vad kännetecknar en köks-TV?
I köket har man vanligtvis varken plats för eller behöver en stor skärm, så typiska köks-TV-apparater ligger mellan 19 och 24 tum. I år är det 22-tummarna som ser ut att ha det bästa förhållandet mellan storlek och pris. Även om det finns ännu större 24–26-tumsskärmar där ute så är de i regel förhållandevis dyra om man ser till bildstorleken.
Bildkvaliteten är inte mindre viktig bara för att TV:n är liten, men man kan däremot klara sig med lite lägre upplösning än på de stora skärmarna. Inte alla småskärmar kan skryta med högre upplösning än ”HD ready” (1366 x 768), men det räcker gott och väl på så liten skärmyta. I en så här liten TV är det däremot extra viktigt med god ljusstyrka, kontrast och framför allt en så bred synvinkel som möjligt. Allt detta har blivit bättre i och med den nya LED-tekniken, vilket är en bättre och mer effektiv ljuskälla bakom LCD-panelen. LED har andra fördelar också, till exempel mer kompakta mått och lägre energiförbrukning.
I och med att en köks-TV ofta blir stående för sig själv, utan ljudanläggning, spelar ljudet också en större roll än i vardagsrummet.

Testet
Vi har samlat ihop fem aktuella småskärmar på marknaden just nu. Alla har minst 1366 x 768 bildpunkters upplösning – alltså ”HD ready” – och två av dem har till och med Full-HD-upplösning, 1920 x 1080.
Runt en liten extra-TV som denna vill du inte att det ska hänga sladdar och extra boxar överallt. Därför har vi haft som krav att skärmarna ska ha inbyggd TV-mottagare för DVB-T och MPEG-4. På så sätt kan du stoppa i programkortet direkt i TV:n och spara de övriga ingångarna till annan utrustning (så här små TV-apparater har oftast bara en eller två HDMI-ingångar).

Sammanfattning
En TV, många användningsområden
Testet små TV-apparater överraskar med en imponerande bildkvalitet, och de kan användas överallt där du har ont om plats.
Det är bara att inse att de små 22-tummarna kostar mycket per tum om man jämför med de populärare 32- och 42-tummarma. Å andra sidan är de oerhört flexibla och passar bättre på en rad ställen som en stor TV inte får plats på – det kan vara i köket eller kontoret, i husvagnen eller i sommarstugan. Vem vet, du kanske har en tung hemmabio och behöver en kontrollmonitor till elektroniken?
Möjligheterna är snudd på obegränsade. Och tack vare en skarp bild och fina anslutningsmöjligheter har sådana här små skärmar blivit väldigt attraktiva.
Utmärkelsen för den mest flexibla och bästa köks-TV:n går till Grundig Vision 8, som har det där lilla extra när det gäller bildkvalitet, ljudkvalitet och användarvänlighet. Strax bakom glider Samsung UE22C4015 in på en andraplats. Den är onekligen stilig att titta på men kräver lite arbete med inställningarna och har ett ganska så trist ljud, vilket påverkar betyget.
LG M2280D har en imponerande bildkvalitet men passar bäst för dem som sitter nära skärmen och inte behöver någon bländande ljusstyrka. Philips 22PFL3405 och Grundig Leemaxx ligger inte långt efter. Den lilla Grundigen är ett spännande – och inte minst praktiskt – alternativ, den har bara en smula för liten skärm och lite för ojämn bild-/ljudkvalitet för att kunna hävda sig mot de allra bästa. Philips TV ligger lite efter i bildkvalitet, har bara en HDMI-ingång och ett högre pris.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Produkter i testet

LG M2280D LED

Pris: 2700 kr Annons
Skarp och behaglig bild. Välutrustad. Bra pris.
Begränsad synvinkel. Tunt ljud.

Grundig Vision 8 22

Pris: 4000 kr Annons
Användarvänlig. Kontrastrik och fin bild. Bra ljud.
Aningen ojämn bakbelysning.

Grundig Leemaxx19 LED

Pris: 4000 kr Annons
Liten och praktisk. Hög bildkvalitet.
Ojämn bakbelysning. Tunt ljud.

Samsung UE22C4015

Pris: 4300 kr Annons
Läcker design. Hög bildkvalitet.
Överdrivna färger. Tunt ljud.

Philips 22PFL3405H

Pris: 5000 kr Annons
Användarvänlig. Bra synvinkel.
Ojämn färgbalans. Tunt ljud.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Test av Fem små TV-apparater till köket

   data-srcset

  En helt snurrig Samsung-TV

  En motorstyrd TV-skärm som kan vändas upp och ner med en knapptryckning! Har Samsung blivit alldeles tokiga eller är The Sero helt enkelt en av årets coolaste TV-apparater?

   data-srcset

  Hela nöjet för halva priset

  Samsungs nya QLED-TV Q80T har massor av funktioner, suverän bildkvalitet och en förnuftig prislapp. Kan detta vara Samsungs bästa TV-köp i år?

  Sony 85XH9505 85

  Fantastisk bild i 85 tum

  Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

  Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

  Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

  Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.