Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Test av Fem små TV-apparater till köket

3-stjärnig gourmet-TV

Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Av / 2010-12-31 - 00:00
Test av Fem små TV-apparater till köket
Marius

Produkter i detta test

Köket är familjens samlingspunkt, och näst efter vardagsrummet den mest populära platsen för TV-tittning. Nu för tiden kan du till och med få TV:n inbyggd i vitvarorna. Allt från kylskåp till fläktar kan förses med skärmar, men förutom den avskräckande prislappen känns det onekligen lite krångligt att släpa fram kylskåpet varje gång man vill koppla in PlayStation-spelet.
Nej, låt TV i kylskåpet vara den gimmick den är och satsa hellre på en helt vanlig men bra TV. På senare tid har det kommit flera intressanta småskärmar som ger en bättre bild än du kan hoppas få från vitvarorna. De nya LCD-skärmarna med LED-bakbelysning är tillräckligt små för att kunna användas i köket, sovrummet eller var du vill, utan att det kostar en förmögenhet.

Vad kännetecknar en köks-TV?
I köket har man vanligtvis varken plats för eller behöver en stor skärm, så typiska köks-TV-apparater ligger mellan 19 och 24 tum. I år är det 22-tummarna som ser ut att ha det bästa förhållandet mellan storlek och pris. Även om det finns ännu större 24–26-tumsskärmar där ute så är de i regel förhållandevis dyra om man ser till bildstorleken.
Bildkvaliteten är inte mindre viktig bara för att TV:n är liten, men man kan däremot klara sig med lite lägre upplösning än på de stora skärmarna. Inte alla småskärmar kan skryta med högre upplösning än ”HD ready” (1366 x 768), men det räcker gott och väl på så liten skärmyta. I en så här liten TV är det däremot extra viktigt med god ljusstyrka, kontrast och framför allt en så bred synvinkel som möjligt. Allt detta har blivit bättre i och med den nya LED-tekniken, vilket är en bättre och mer effektiv ljuskälla bakom LCD-panelen. LED har andra fördelar också, till exempel mer kompakta mått och lägre energiförbrukning.
I och med att en köks-TV ofta blir stående för sig själv, utan ljudanläggning, spelar ljudet också en större roll än i vardagsrummet.

Testet
Vi har samlat ihop fem aktuella småskärmar på marknaden just nu. Alla har minst 1366 x 768 bildpunkters upplösning – alltså ”HD ready” – och två av dem har till och med Full-HD-upplösning, 1920 x 1080.
Runt en liten extra-TV som denna vill du inte att det ska hänga sladdar och extra boxar överallt. Därför har vi haft som krav att skärmarna ska ha inbyggd TV-mottagare för DVB-T och MPEG-4. På så sätt kan du stoppa i programkortet direkt i TV:n och spara de övriga ingångarna till annan utrustning (så här små TV-apparater har oftast bara en eller två HDMI-ingångar).

Sammanfattning
En TV, många användningsområden
Testet små TV-apparater överraskar med en imponerande bildkvalitet, och de kan användas överallt där du har ont om plats.
Det är bara att inse att de små 22-tummarna kostar mycket per tum om man jämför med de populärare 32- och 42-tummarma. Å andra sidan är de oerhört flexibla och passar bättre på en rad ställen som en stor TV inte får plats på – det kan vara i köket eller kontoret, i husvagnen eller i sommarstugan. Vem vet, du kanske har en tung hemmabio och behöver en kontrollmonitor till elektroniken?
Möjligheterna är snudd på obegränsade. Och tack vare en skarp bild och fina anslutningsmöjligheter har sådana här små skärmar blivit väldigt attraktiva.
Utmärkelsen för den mest flexibla och bästa köks-TV:n går till Grundig Vision 8, som har det där lilla extra när det gäller bildkvalitet, ljudkvalitet och användarvänlighet. Strax bakom glider Samsung UE22C4015 in på en andraplats. Den är onekligen stilig att titta på men kräver lite arbete med inställningarna och har ett ganska så trist ljud, vilket påverkar betyget.
LG M2280D har en imponerande bildkvalitet men passar bäst för dem som sitter nära skärmen och inte behöver någon bländande ljusstyrka. Philips 22PFL3405 och Grundig Leemaxx ligger inte långt efter. Den lilla Grundigen är ett spännande – och inte minst praktiskt – alternativ, den har bara en smula för liten skärm och lite för ojämn bild-/ljudkvalitet för att kunna hävda sig mot de allra bästa. Philips TV ligger lite efter i bildkvalitet, har bara en HDMI-ingång och ett högre pris.

Produkter i detta test

Grundig Vision 8 22

Kökschefen

Grundig är stora på små skärmar, och nya 22-tummaren i Vision 8-serien är en av de mest flexibla som finns just nu.

Användarvänlig. Kontrastrik och fin bild. Bra ljud.
Aningen ojämn bakbelysning.
Läs hela testet

Samsung UE22C4015

Vit stilikon

Samsung vet hur man lockar till sig dem som gillar ett stiligt yttre. Efter lite justeringar är bildkvaliteten också snygg.

Läcker design. Hög bildkvalitet.
Överdrivna färger. Tunt ljud.
Läs hela testet

Philips 22PFL3405H

Praktisk småskärm

Philips är mest kända för sina LED-skärmar i toppklassen men nu har de även släppt mindre och billigare modeller.

Användarvänlig. Bra synvinkel.
Ojämn färgbalans. Tunt ljud.
Läs hela testet

LG M2280D LED

Läcker kombi-TV

LG har utrustat sin PC-monitor med TV-mottagare och resultatet är en flexibel TV för dig som även använder laptopen i köpet.

Skarp och behaglig bild. Välutrustad. Bra pris.
Begränsad synvinkel. Tunt ljud.
Läs hela testet

Grundig Leemaxx19 LED

Liten och lätt

Grundig Leemaxx passar bra för dig som vill ha en enkel TV att ställa på köksbänken.

Liten och praktisk. Hög bildkvalitet.
Ojämn bakbelysning. Tunt ljud.
Läs hela testet

Ljud & Bild tycker

Liten och praktisk. Hög bildkvalitet. Ojämn bakbelysning. Tunt ljud.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen