Search
Generic filters

Sony KDL-40EX653

Sony KDL-40EX653

Mycket bild för pengarna

Sonys 40-tummare går att köpa för under sextusen kronor och har en klart godkänd bildkvalitet, fast ljudet är tunt …

Bra kontrast Fina färger
Dålig synvinkel Saknar bildutjämning
Bästa priser

Sony har alltid haft för vana att bygga bra TV-apparater i budgetklassen, som gärna är sparsamt utrustade när det gäller extrautrustning men som har en bra och prisvärd bild. Nya budgetserien EX653 är dock inte så sparsamt utrustad som man kanske skulle kunna tro. Den här modellen har faktiskt en del funktioner som bara fanns i mycket dyrare modeller för bara ett år sedan, till exempel inbyggt Wi-Fi och smart-tjänster. Du får däremot klara dig utan 3D.

När det gäller anslutningar får du tre HDMI-ingångar, vilket är standard i den här prisklassen. En del av kontakterna sitter vinklade nedåt och kan därför vara svåra att komma åt om du monterar TV:n på väggen. Stativet som ingår är en minimalistisk ”rörkrok” som gör att du kan vinkla skärmen uppåt och nedåt – käckt om den ska stå på en låg bänk.

Användning
Att använda 40EX653 är en enkel affär. Menyerna är samma, PlayStation-inspirerade varianter som Sony använt sig av i åratal, även om de kunde ha organiserat de olika inställningarna på ett bättre sätt. Det är olika menyer och olika sätt att komma åt dem från fjärkontrollen. Fjärren kunde gott ha haft fler snabbknappar som tog oss rakt till menyerna vi vill till.

Sony har ett knippe ”smarta” nätbaserade tjänster som levereras av Opera, men efter att ha testat många av de andra tillverkarnas nätportaler den senaste tiden känns urvalet av intressanta tjänster lite begränsat.

Bildkvalitet
Den som köper en TV i den här prisklassen bryr sig antagligen mest om bildkvaliteten, och det får man mycket av från 40EX653. LED-panelen som Sony har valt dras visserligen med en lite blank skärmyta som reflekterar/speglar omgivningarna en hel del, men så länge du tänker på rummets belysning levererar Sony-skärmen en ljusstark bild med klart godkänd svärta. Kontrasten är inte lika superhög som man får med dyrare LED-skärmar, men fungerar tillfredsställande i praktiken.

Färgåtergivningen är också bra, framför allt när vi väljer Sonys bioläge, som har mest neutrala färger. Då känns 40EX653 klart mer naturlig än konkurrenter från Samsung som har en tendens att smälla till med smått överdrivna kulörer.

Sony-skärmen tappar däremot lite mark när det handlar om rörelser. Bildbehandlingen är vanlig 50 Hz, utan interpolering eller rörelsekompensation av något slag, och därför kan bilden upplevas som en smula ”ryckig” ibland. 40EX653 lider dessutom av en väldigt snäv synvinkel. Man behöver inte flytta huvudet mycket uppåt, nedåt eller i sidled för att bilden ska bli matt och färgerna urlakade. Det lönar sig alltså att använda den inbyggda tilt-funktionen om TV:n står på en låg bänk.

annons

Ljudkvalitet
Ljudet är inget att skriva hem om. Sony-skärmen är en ganska så tunn historia och duger inte till annat än nyheter och pratprogram. Här lönar det sig verkligen att koppla ljudet via en separat stereo eller hemmabio om man kan. Vi tycker att ljudet är sämre än genomsnittet, även med tanke på det låga priset.

annons

Slutsats
Vill du ha en enkel och billig TV med bra bild kan det knappt gå fel med Sony KDL-40EX653. Tillhör du dem som har lite högre krav så skulle vi vilja rekommendera att du tar en närmare titt på kusinen KDL-40HX753 som har både 3D och lite mjukare bildbehandling för två tusenlappar extra.

Fakta

 • 40-tums 3D-LED LCD, 1920 x 1080
 • 4 HDMI, 2 USB
 • MPEG4/DVB-T2
 • Trådlöst internet/WiFi
 • Sony Entertainment Network

Pris

8000 :-

Bästa priser

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Sony KDL-40EX653

  Sony 85XH9505 85

  Fantastisk bild i 85 tum

  Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

  Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

  Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

  Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

   data-srcset

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top