TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sony KDL-40EX653

Mycket bild för pengarna

Sonys 40-tummare går att köpa för under sextusen kronor och har en klart godkänd bildkvalitet, fast ljudet är tunt …

forfatter
Publicerad 2012-12-27 - 00:00
L&B tycker
Bra kontrast Fina färger
Dålig synvinkel Saknar bildutjämning
Specifikationer
  • 40-tums 3D-LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 2 USB
  • MPEG4/DVB-T2
  • Trådlöst internet/WiFi
  • Sony Entertainment Network

Sony har alltid haft för vana att bygga bra TV-apparater i budgetklassen, som gärna är sparsamt utrustade när det gäller extrautrustning men som har en bra och prisvärd bild. Nya budgetserien EX653 är dock inte så sparsamt utrustad som man kanske skulle kunna tro. Den här modellen har faktiskt en del funktioner som bara fanns i mycket dyrare modeller för bara ett år sedan, till exempel inbyggt Wi-Fi och smart-tjänster. Du får däremot klara dig utan 3D.

När det gäller anslutningar får du tre HDMI-ingångar, vilket är standard i den här prisklassen. En del av kontakterna sitter vinklade nedåt och kan därför vara svåra att komma åt om du monterar TV:n på väggen. Stativet som ingår är en minimalistisk ”rörkrok” som gör att du kan vinkla skärmen uppåt och nedåt – käckt om den ska stå på en låg bänk.

Användning
Att använda 40EX653 är en enkel affär. Menyerna är samma, PlayStation-inspirerade varianter som Sony använt sig av i åratal, även om de kunde ha organiserat de olika inställningarna på ett bättre sätt. Det är olika menyer och olika sätt att komma åt dem från fjärkontrollen. Fjärren kunde gott ha haft fler snabbknappar som tog oss rakt till menyerna vi vill till.

Sony har ett knippe ”smarta” nätbaserade tjänster som levereras av Opera, men efter att ha testat många av de andra tillverkarnas nätportaler den senaste tiden känns urvalet av intressanta tjänster lite begränsat.

Bildkvalitet
Den som köper en TV i den här prisklassen bryr sig antagligen mest om bildkvaliteten, och det får man mycket av från 40EX653. LED-panelen som Sony har valt dras visserligen med en lite blank skärmyta som reflekterar/speglar omgivningarna en hel del, men så länge du tänker på rummets belysning levererar Sony-skärmen en ljusstark bild med klart godkänd svärta. Kontrasten är inte lika superhög som man får med dyrare LED-skärmar, men fungerar tillfredsställande i praktiken.

Färgåtergivningen är också bra, framför allt när vi väljer Sonys bioläge, som har mest neutrala färger. Då känns 40EX653 klart mer naturlig än konkurrenter från Samsung som har en tendens att smälla till med smått överdrivna kulörer.

Sony-skärmen tappar däremot lite mark när det handlar om rörelser. Bildbehandlingen är vanlig 50 Hz, utan interpolering eller rörelsekompensation av något slag, och därför kan bilden upplevas som en smula ”ryckig” ibland. 40EX653 lider dessutom av en väldigt snäv synvinkel. Man behöver inte flytta huvudet mycket uppåt, nedåt eller i sidled för att bilden ska bli matt och färgerna urlakade. Det lönar sig alltså att använda den inbyggda tilt-funktionen om TV:n står på en låg bänk.

Ljudkvalitet
Ljudet är inget att skriva hem om. Sony-skärmen är en ganska så tunn historia och duger inte till annat än nyheter och pratprogram. Här lönar det sig verkligen att koppla ljudet via en separat stereo eller hemmabio om man kan. Vi tycker att ljudet är sämre än genomsnittet, även med tanke på det låga priset.

Slutsats
Vill du ha en enkel och billig TV med bra bild kan det knappt gå fel med Sony KDL-40EX653. Tillhör du dem som har lite högre krav så skulle vi vilja rekommendera att du tar en närmare titt på kusinen KDL-40HX753 som har både 3D och lite mjukare bildbehandling för två tusenlappar extra.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend