Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED C3 (55OLEDC3)

Mer evolution än revolution

Den populära C-serien från LG är fortfarande en av de bästa OLED-TV-apparaterna, även om den har blivit lite dyrare i år.

Av / 2023-07-14 - 09:06
LG OLED C3 (55OLEDC3)
Audun Hage

C-serien från LG har länge varit bland de mest populära OLED-modellerna på marknaden. Förra årets modell C2 fick en stor uppdatering och utmärkte sig som ett av de bästa köpen i premiumklassen. Den nya generationen LG C3 har mycket gemensamt med sin föregångare. Den finns i en mängd olika skärmstorlekar, från 42 hela vägen upp till 83 tum, och den här gången har vi tittat närmare på 55-tummaren.

Design

LG-skärmen har en tunn ram och mittmonterad metallfot. 55-tummaren är dessutom ”fjäderlätt” att flytta runt. Alla anslutningarna sitter lätt tillgängliga på vänster sida, medan sockeln i mitten gör det enkelt att hålla ledningarna dolda.

2023-versionen av LG C3 har en elegant, ren och snygg design som är mycket lik sin föregångare, bara med en något mörkare grå färg på baksidan, som är tillverkad av återvunnen plast. (Foto: Audun Hage)

Användarvänlighet och finesser

Befintliga LG-ägare kommer genast att känna igen användarupplevelsen: C3 har den gamla kära Magic Remote med ”muspekare” som du använder för att navigera runt i menyerna.

Användargränssnittet WebOS 23 har fått en uppdatering i år, vilket gör att man snabbare kan se aktuellt innehåll som strömmar just nu. Liksom tidigare kan du logga in med din egen användarprofil och få skräddarsydda rekommendationer. Man kan snabbt dra ut en sidomeny med inställningar, utan att dölja hela bilden.

LG har länge varit bland de bästa på spelfinesser och anslutningsmöjligheter, och C3 fortsätter på samma spår. Alla fyra HDMI 2.1-ingångar har upp till 48 Gbps bandbredd och kapacitet för 4K/120Hz videosignaler. Det betyder att du har gott om ingångar för både spelkonsoler och speldatorer – plus eARC för soundbaren.

Med fullt stöd för det licensierade Dolby Vision HDR-formatet i både film- och spelläge kan man med LG-skärmen vara säker på att det mesta innehållet ser optimalt ut, som producenten avsett.

C3 utmärker sig också med en egen Game bar full av dedikerade inställningar och ett separat bildläge för spel med stöd för VRR (Nvidia G-Sync och AMD Freesync). Vi mätte latensen till cirka 13 millisekunder (1080p / 60Hz), vilket är i nivå med föregångaren.

LG stoltserar med fyra helt HDMI 2.1-kompatibla ingångar. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

LG har 10-årsjubileum för OLED i år och firar det bland annat med en ny generation OLED-paneler med MLA-teknik. Denna teknik är dock reserverad för toppmodellen G3 – som vi redan har testat.

Den nedskaladee C3-modellen måste nöja sig med en mer vanlig OLED Evo-panel, som introducerades på C2-modellen förra året. Den har dock fått den senaste videoprocessorn Alpha 9 Gen 6, med förbättrad bildbehandling på flera områden.

Till att börja med berättar mätningarna att prestandan för ljusstyrka och kontrast är ungefär den samma som för föregångaren. OLED55C3 klockar in på knappt 800 nits i ett 10% fönster och drygt 150 nits i helskärmsvitt (HDR-läge).

Den ganska ordinära ljusstyrkan är inte på något sätt någon kris – så länge man tar hänsyn till den när det gäller fönster, solskydd och ljuskällor i rummet. Och även om det finns MiniLED-skärmar där ute med mycket högre ljusstyrka – som Samsung QN95C som vi nyligen har testat – är C3 OLED-skärmen från LG tillräcklig för de flesta typer av användning.

LG OLED C3 levererar en bild med mycket exakta färger och utmärkta svarta. Men skillnaden är inte stor från föregående generation C2. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

C2-serien fick ett lyft på ljudsidan förra året, med kraftfullare högtalare och saftigare bas. Dessa har följt med till C3-modellen, som har ett fint, klart och fylligt ljud. Det är uppenbarligen ingen match för separata ljudsystem eller skärmar med mer påkostade högtalare. Vi tror att de flesta föredrar att ansluta en separat soundbar eller ljudsystem, vilket du kan göra via HDMI eARC-kontakten.

Slutsats

LG OLED C3 är efterföljaren till den populära testvinnaren C2 från 2022. LG-skärmen har fått några små uppdateringar som gör en av de bästa premium-TV-apparaterna ännu bättre. C3 levererar glimrande bildkvalitet, och med fyra HDMI 2.1-ingångar är det en framtidssäker och spelvänlig TV.

Karakter
LG OLED C3
Premium

Ljud & Bild tycker

LG C3 är en genomarbetad TV med utmärkta anslutningsmöjligheter, brett stöd för olika videoformat och kontrastrik OLED-bildkvalitet. Bildkvaliteten är inte dramatiskt bättre än förra årets modell, men samtidigt har priset blivit högre.

Också i detta test:

Samsung S90C vs. LG OLED C3

Samsung S90C (TQ55S90C)

QD-OLED briljerar mot OLED

Samsung S90C är ett bra exempel på fördelarna med "QD" OLED.

Samsung S90C levererar fenomenal kontrast och färgåtergivning i en slank och elegant inpackning med bra anslutningsmöjligheter.
Samsung-skärmen stöder inte Dolby Vision HDR-formatet, som ofta används för filmer, serier och spel. QD-OLED har en speciell pixelstruktur som vissa tittare kan vara känsliga för.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen