Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips OLED805 (65OLED805)

En riktig färgbomb

Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.

Av / 2020-10-16 - 06:00
Philips OLED805 (65OLED805)
Audun Hage

Philips OLED805 är den billigaste OLED-TV:n från Philips 2020 och finns i 55 och 65 tum. Den får klara sig utan påkostat ljudsystem från Bowers & Wilkins, vilket du hittar i de dyrare modellerna från Philips, men i gengäld har den massor av godsaker på bildfronten!

Bland nyheterna i årets modell finns en ny, 4:e generationens Philips P5-videoprocessor, som utlovar ännu skarpare bild och mindre brus. OLED805 stöder också de flesta som finns av viktiga video- och ljudformat, inklusive HDR10+ Dolby Vision och Dolby Atmos-ljud. Ja, och så har den naturligtvis Ambilight också …

Ambilight färglägger hela rummet

Philips har en speciell plats i många TV-entusiasters hjärtan och det är just för Ambilights skull. Philips är fortfarande ensamma om den här tekniken, som består av små lysdioder på baksidan av skärmen. De små lamporna belyser väggen och omgivningen runt skärmen i regnbågens alla färger, och ändras i takt med handlingen på TV-skärmen. Det bidrar till att förstärka inlevelsen markant.

Baksidan av Philips-skärmens utmärker sig med Ambilight-lysdioder som lyser i samma färger som videoinnehållet. (Foto: Audun Hage)

Ambilight-tekniken har varit ett viktigt varumärke för Philips, inte minst efter att de introducerade sina första OLED-modeller med Ambilight för ett par år sedan. Den gnistrande kontrasten från OLED-panelen, omgärdad av ett behagligt kontrastljus på sidorna, ger en bildkänsla som helt enkelt måste upplevas.

Design

Philips 65OLED805 har en ren och rak design som ser precis ut som föregångaren OLED804 från 2019. Den slanka OLED-skärmen vilar på två små förkromade fötter och svävar bara några millimeter över TV-bänken. Utseendet är stilrent och exklusivt.

En sak ska man däremot vara medveten om: skärmens låga position gör det svårt att få plats med en soundbar-högtalare under, utan att den täcker för bilden. För att åtgärda detta har Philips lagt med extra ”distanser” som kan användas för att höja upp skärmen cirka 7 centimeter från underlaget. Smart!

Användning och finesser

Philips 65OLED805 kommer laddad med 9.0-versionen av Android. Denna version har blivit snabbare och mer TV-vänlig: Både direktsända TV-kanaler och appar som YouTube och Netflix ligger lätt åtkomliga på startmenyn, detsamma gäller nyss lanserade Disney+. Röststyrning via Google Assistant är också möjligt via en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

Philips OLED805 har äntligen fått en ny fjärrkontroll med Bluetooth. Halleluja!(Foto: Audun Hage)

Fjärrkontrollen är ny för i år: Philips har hört våra böner och äntligen uppgraderat till en Bluetooth-baserad fjärr! Den nya svarar mycket snabbare på kommandon och är framför allt mindre riktningskänslig än den gamla modellen. Ur en ergonomisk synvinkel kunde vi ha klarat oss med färre knappar, fast det är hårklyverier.

OLED805 stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Båda dessa standarder innehåller en videoström med dynamiska metadata, vilket tillåter större variation i kontrast. På så sätt kan du vara säker på att allt kompatibelt innehåll (oavsett om det kommer från Netflix, Amazon Prime eller Disney+) kan visas med sin fulla potential. Philips är tillsammans med Panasonic och TCL några av få tillverkare som erbjuder ”alla” HDR-format, medan exempelvis Samsung inte har stöd för Dolby Vision.

Saknar HDMI 2.1

Philips-skärmen kan skryta med fyra HDMI-ingångar av typen 2.0b. Med undantag för ALLM (Auto Low Latency Mode, automatiskt spelläge) är alltså ingen av ingångarna uppdaterad med de senaste HDMI 2.1-finesserna. Alltså är OLED805 inte en given TV för de mest gaming-intresserade. Med det sagt ska man vara medveten om att både Xbox Series X och PlayStation 5 sannolikt kommer att fungera utmärkt, med undantag för de allra mest krävande spelsekvenserna.

Philips har gett OLED805 ett särskilt spelläge, men det är inte ett av de snabbaste vi har uppmätt: Med drygt 30 millisekunder i ”input lag” ligger den efter OLED-skärmarna från Sony, LG och Panasonic. Philips har inte heller några möjligheter för VRR (Variable Refresh Rate) eller 4K/120 fps, vilket gör den lite mindre spelkonsol-vänlig än till exempel LG:s 2020 OLED-modeller. Synd, eftersom gaming med Ambilight kan vara riktigt coolt!

Avancerad bildbehandling

Philips har TV-apparater i alla prisklasser, inklusive ett par riktigt fina LCD-skärmar – men i toppmodellerna satsar de uteslutande på OLED-teknik. Bildpanelen är hämtad från LG Display, men när det gäller bildbehandlingen är det Philips själva som ansvarar för regin!

OLED805 använder fjärde generationen av den kraftfulla videoprocessorn P5. Så varför inte bara kalla den P8? Svaret är att beteckningen P5 representerar ”5 pelare” med olika typer av bildbehandling: källanalys, skärpa, färgförbättring, kontrast och rörelseutjämning. Den senaste versionen utlovar ännu skarpare bilder och mindre brus, och har dessutom fått en ännu smartare ”AI” -krets.

Vi har tidigare varit lite kritiska till Philips lite väl ivriga bildbehandling, men i årets modell finns ett par mycket mer korrekta och måttfulla bildlägen. Där finns det något för alla. Ja, till och med standardinställningen ser faktiskt överraskande bra ut: lite kallare och fräschare färger än neutralt, men bra kontrast och riklig ljusstyrka. Vi tror att många kommer att trivas med det här läget för det mesta TV-innehållet.

OLED805 utmärker sig också genom att ha en neutral och trevlig Film-inställning. Philips har nämligen tagit med det nya Filmmaker Mode, som stänger av all ”onödig” bildbehandling för att åstadkomma en ren och opåverkad bild – perfekt för kräsna serie- och filmfantaster som vill se innehållet på ett sätt som är troget mot regissörens avsikter.

Om du vill ha fullt ös från OLED-panelen kan du välja AI-inställningen. Då kör P5-processorn för full maskin, analyserar och optimerar bilden efter konstens alla regler. Det ger en lite ”övernaturligt” färgstark, skarp och kontrastrik bild, men det känns inte lika överdrivet som Vivid-läget i tidigare Philips-modeller. Det verkar som om Philips har lyssnat på feedbacken och rent allmänt landat på lite mer återhållsamma videoinställningar.

 

(Foto: Audun Hage)

Läcker bild

Vilken bildinställning man än föredrar måste vi erkänna att OLED805 ser hejdundrande bra ut. Här får du de många välkända OLED-kvaliteterna, som bottenlös svärta, hög kontrast och gnistrande färger – plus lite extra ”piff”!

Philips har en skarp och supermjuk bildbehandling som verkligen har en förmåga att lyfta upplevelsen ett extra hack. Under testperioden njöt vi av i stort sett alla typer av videomaterial – från komprimerade TV-inspelningar till kristallklar 4K Blu-ray – och allt såg riktigt bra ut. Den nya P5-processorn lyckas på ett snitsigt sätt visa en skarp bild med mjuka rörelser och lite brus, utan att bilden ser grötig eller onaturlig ut. Här har Philips åstadkommit en klar förbättring jämfört med föregångarna.

Skärmen utmärker sig framför allt med oerhört mjuka och sömlösa rörelser. Oavsett om det är snabba kamerapanoreringar eller föremål i rörelse lyckas skärmen bevara ett skarpt fokus. OLED805 har dessutom en ”Pure Cinema” -inställning som minskar flimmer utan att det medför någon konstlad såpopera-effekt.

OLED805 är verkligen i sitt esse med modernt videoinnehåll i HDR-format. Tack vare det fina formatstödet kan du njuta av det senaste innehållet från Netflix, Apple, Amazon och Disney+ i maximal kvalitet. Philips-skärmen har en saftig kontrast och ljusstyrka som verkligen får fram intensiteten i de ljusaste områdena av bilden. Dessutom har den en exakt gråskala som får fram detaljerna även i mörka områden. Sammantaget måste vi säga att vi är väldigt nöjda med bildkvaliteten,

Ljudkvalitet

Philips OLED805 får som sagt klara sig utan ljudassistans från Bowers & Wilkins. Däremot har den ett helt utmärkt 2.1-högtalarsystem ombord. Här sitter två nedåtriktade högtalare samt en dedikerad basenhet (en aktiv + två passiva element) på baksidan. Ljudet är relativt öppet, fylligt och tydligt – särskilt med tanke på att högtalarna nästan är osynliga!

Skulle du vilja uppgradera med en separat soundbar är det bra att veta att Philips-skärmen stöder Dolby Atmos, även via ARC-utgången. Däremot saknar den senaste generationen eARC med högre upplösning.

Slutsats

Om du är på jakt efter en OLED-TV som sticker ut är Philips OLED805 definitivt värd en rekommendation. Här får du en Android-TV med läcker design, knivskarp och kontrastrik bild och fint ljud i ett och samma paket. Och det färgsprakande Ambilight-ljuset badar omgivningen i matchande ljus och ger upplevelsen en märkbar boost! Bland nyheterna i årets modell finns en ny, 4:e generationens Philips P5-videoprocessor som ger ännu skarpare bild och mindre brus. OLED805 stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+ samt Dolby Atmos på ljudsidan. Dessutom har TV:n en ny och markant förbättrad fjärrkontroll med Bluetooth som ser till att styrningen går smidigt. Definitivt värd en rekommendation!

Karakter
Philips OLED805 (65OLED805)
High End

Ljud & Bild tycker

Den kontrastrika OLED-skärmen gör att Philips 65OLED805 ger färgstarka bildupplevelser, samtidigt som den badar hela rummet i stämningsfullt Ambilight-ljus. Fjärrkontrollen har dessutom blivit mycket bättre. Philips-skärmen saknar stöd för de senaste HDMI 2.1-funktionerna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen