Panasonic är ett märke vi har lärt oss att lita på när det gäller TV. Den japanska tillverkaren använder inte så många ”stora ord” och fancy termer som vissa andra TV-tillverkare, men de brukar leverera varorna när det gäller prestanda och kvalitet! Ett bra exempel på det är förra årets OLED-flaggskepp GZ2000, som fick vår testpanel att tappa hakan och höll på att få våra mätinstrument att gå ner på knä av beundran …
I år är Panasonic tillbaka med ett nytt sortiment OLED-skärmar som riktar som mot kräsna bildentusiaster. Och noterar att till och med den billigaste modellen har fått riktigt vassa specifikationer och en uppsjö av finesser. Ridån går upp för HZ1000!
Panasonic TX-65HZ1000: Design
Panasonic-skärmen finns i 55 och 65 tum och har en design som är väldigt lätt att gilla. Som den flesta OLED-skärmar har den ett slimmat och sansat utförande med en lite tjockare del längst ner på baksidan av skärmen, där högtalare och elektronik sitter dold. Byggkvaliteten känns lite mer exklusiv och påkostad än genomsnittet – precis som vi har vant oss vid från Panasonic.
Den mittmonterade sockeln är lätt att installera och ger ett gediget intryck. Den har dessutom fördelen att den kan snurras – praktiskt om TV:n står i ett hörn av rummet, eller när du har flera olika ställen att sitta på. TV:n är mycket enkel att installera och Panasonic har sett till att kablarna kan dras ner genom sockeln. Om du väljer att väggmontera TV:n är det bra att veta att kontakterna vetter åt sidan och inte tar onödig plats bakåt.
Användning och finesser
Fjärrkontrollen som ingår till HZ1000 är av den trofasta och traditionella IR-typen som Panasonic har använt i åratal. Vi hade gärna sett att Panasonic uppdaterade till en mindre riktningskänslig Bluetooth-variant snart.
När det gäller styrning och användning har det inte heller hänt något revolutionerande i årets modell jämfört med tidigare generationer. 2020-modellerna har visserligen en uppdaterad version av Panasonics eget användargränssnitt MyHomeScreen (5.0), som har en oerhört enkel och överskådlig layout. Menysystemet känns lite mer modernt och personligt, bland annat får du upp rekommenderat innehåll från Netflix och YouTube på startskärmen. Systemet ger också enkel åtkomst till alla avancerade justeringsalternativ som Panasonic-skärmen erbjuder.
Medaljens baksida är att Panasonic, precis som tidigare år, har ett relativt begränsat app-urval. De som är ”serie-fanatiker” kommer förmodligen att sakna strömningstjänster som HBO och Apple TV+. Panasonic har inte heller (så vitt vi vet) några planer på att inkludera Disney+ när den tjänsten kommer till Norden. Utan stöd för AirPlay 2 eller Chromecast är det dessutom krångligt att dela innehåll från mobilen.
De som vill utnyttja HZ1000 fullt ut kommer därför förmodligen att känna ett visst behov av en extern videokälla som Apple TV 4K. Då kan de se fram emot av bra formatstöd (bland annat Dolby Vision och HDR10+) som gör att innehållet visas från sin bästa sida.
TV:n har ingen inbyggd röstassistent, men ändå passivt stöd för Google Assistant och Amazon Alexa. Om du har en smarthögtalare som är kompatibel med Google eller Amazon kan du enkelt styra TV-funktioner genom den.
Stöder inte HDMI 2.1 – bara delvis
HZ1000 är utrustad med fyra HDMI-ingångar, men får klara sig utan ett par av de senaste finesserna som standarden har att erbjuda. Närmare bestämt kan du utnyttja fördelarna med ALLM (Auto Low Latency Mode) och eARC (enhanced Audio Return Channel). Den förstnämnda ser till att TV:n automatiskt växlar till en kort fördröjning när den upptäcker en spelkonsol. Den senare är en förbättrad ljudreturkanal som överför högupplösta ljudsignaler till kompatibla soundbar-högtalare.
Panasonic stöder däremot INTE så kallad VRR (Variable Refresh Rate) eller HFR (High Frame Rate, 4K/120 fps). Detta kommer förmodligen att göra de mest fanatiska spelarna där ute besvikna – speciellt som LG:s nya 2020 OLED-modeller numera stöder alla dessa funktioner.
Apropå gaming: Vi uppmätte Panasonic-skärmen till 22 millisekunders input lag, vilket är precis samma som fjolårsmodellen GZ960E. Det är tillräckligt snabbt för de flesta, men ligger fortfarande lite efter de allra bästa som nu för tiden klarar 10 millisekunder eller ännu lägre.
Bildkvalitet
HZ1000E-modellen är den billigaste av tre Panasonic OLED-modeller i år, men den har mycket gemensamt med storebröderna HZ1500E och HZ2000E när det gäller bildkvalitet. Liksom dessa har HZ1000E en ny bildpanel från LG Display, i kombination med Panasonics egen bildbehandling. Videoprocessorn är den välkända HCX Pro, som bara sitter i de bästa toppmodellerna.
Panasonic har lyckats bra med det här receptet i tidigare versioner, och det tar inte lång tid att bekräfta att HZ1000 också har koll på släktdragen. Panasonic-skärmen ser oerhört imponerande ut ”direkt ur kartongen”, innan vi har hunnit göra en enda inställning eller finjustering.
Det första som slår oss är den saftiga kontrasten och den nästan bottenlösa svärtan. På senare tid har vi testat imponerande LCD-skärmar med LED-bakbelysning, till exempel Samsung Q80T och Q800T, som definitivt flåsar OLED i nacken på vissa områden. Ändå är det något speciellt med Panasonic-skärmen och hur den hanterar krävande, mörka filmscener.
Ta till exempel den fartfyllda jakten i Netflix-filmen Extraction, som klipper snabbt mellan scener i dagsljus och dunkel underjordisk action. Här sätts kontrasten verkligen på prov, men Panasonic-skärmen visar bilden med superstark dynamik, även i de svåraste scenerna där många LCD-skärmar tvingas ge upp. Inte nog med det: HZ1000E har märkbart fler detaljer i de mörkaste scenerna än vi har sett på flera OLED-konkurrenter, inklusive LG:s OLED65E9. Här finns inga tendenser till så kallat ”black crush” eller brus.
Panasonic-skärmen är också ett bra exempel på hur det är möjligt att skapa imponerande bilder utan att löpa amok med färginställningarna. Färgåtergivningen är extremt nyanserad och jämn i schatteringarna, samtidigt som färgerna uppfattas som fräscha och intensiva. Under testet kollade vi bland annat på Michael Jordan-biografin The Last Dance, där de knallröda Chicago Bulls-dräkterna fick en härlig intensitet, utan att det blev för mycket av det goda.
Panasonic HZ1000 ser dunderbra ut med modern 4K-video i HDR-format, men vi är om möjligt ännu mer imponerade av hur den hanterar äldre och lägre upplöst videomaterial. Ovan nämnda Jordan-dokumentär innehåller många intervjuer, matcher och bakgrundsmaterial från 90-talet (rekommenderas!). En del av inspelningarna från Bulls storhetstid ser egentligen ganska så förskräckliga ut, men Panasonic ”räddar” dem med bra uppskalning, effektiv brusreducering och inte minst supermjuka rörelser.
Rörelserna har blivit riktigt bra i årets modell. Panasonics interpolering (”Intelligent Frame Creation”) jämnar ut rörelserna och reducerar flimmer utan att skapa några irriterande bieffekter. Dessutom har Panasonic lagt till en ny finess som heter Black Frame Insertion, som bidrar till att göra rörelseskärpan ännu bättre. På så sätt kan även gamla inspelningar få nytt liv, utan att se konstlade ut.
Den största skillnaden mellan HZ1000 och flaggskeppet HZ2000 ligger i ljusstyrkan. Toppmodellens special-panel lyckas pressa ut hela 900 nits i de ljusaste delarna, medan HZ1000 ligger på mer genomsnittlig OLED-nivå, ungefär 650-700 nits uppmätt med vitt på 10 % av skärmen. Det är ganska tamt jämfört med de bästa LED-skärmarna, som klarar uppemot det dubbla och dessutom kan hålla en högre ljusstyrka över hela skärmytan. Detta märks främst med innehåll i HDR-kvalitet genom att ljusa områden som solljus, eldslågor och annat inte känns lika glödande intensiva.
Under normala visningsförhållanden och lite dämpad belysning har Panasonic-skärmen mer än tillräcklig intensitet. Det är bara om du tittar mycket på TV dagtid och har väldigt ljust i rummet som du kommer att tycka att bilden är lite ljussvag.
Dolby Vision IQ – inbyggd ”IQ-sensor”
Panasonic HZ1000 är utrustad med en mängd avancerade videofunktioner och ger en möjlighet att justera så många olika bildparametrar att till och med en avancerad TV-användare kan bli lite överväldigad. Vanliga TV-tittare kan nästan bli lite avskräckta! Fjärrkontrollen blir som ett mäktigt vapen som kan förstöra mycket om det hamnar i fel händer …
Lyckligtvis har Panasonic också lagt till ett par bildinställningar som man kan välja och sedan låta stå och vara förvissad om att bilden hanteras optimalt. Ett bra exempel på detta är den nya inställningen Dolby Vision IQ, som garanterar att HDR-video visas korrekt:
IQ-funktionen kombinerar lokala mätningar från TV:ns inbyggda ljussensor med metadata från HDR-videoströmmen för att kunna välja rätt ljusstyrka. Den här funktionen fungerade mycket bra och bidrog till att höja detaljnivån i mörka scener. Vi föredrog att använda denna med allt Dolby Vision-innehåll från Netflix och Blu-ray.
Filmmaker mode – Hollywood-regissörernas bildläge
Du minns kanske videon med från 2018 med Tom Cruise och regissör Chris McQuarrie som var upprörda över TV-apparater med såpoperaliknande ”motion smoothing”? Sedan dess har TV-tillverkarna försökt tillfredsställa filmbranschen genom mindre påflugna bildlägen. Panasonic har gått i bräschen och fått med sig andra TV-tillverkare om ett så kallat Filmmaker Mode, ett certifierat TV-läge som visar filmer och serier precis så som de är tänkta att se ut. I praktiken handlar det om ett läge med neutrala färginställningar, där många av TV:ns egna videofinesser – inklusive så kallad interpolering/rörelseutjämning – är avstängda.
Vi har naturligtvis testat Panasonic-skärmen med Filmmaker Mode aktiverat, med enligt vår uppfattning är det inte direkt någon revolution. Att finjustera färgerna och stänga av överdriven bildbehandling är något som erfarna TV-användare har gjort i åratal. Dessutom har Panasonic länge ändå tillhört de bästa i klassen, med sina egna proffs- och bioinställningar som gör väldigt lite fel. Med det sagt är det onekligen både betryggande och tidsbesparande att ha ett eget läge som automatiskt väljer optimala förinställningar! Vi sover pyttelite bättre om natten när vi vet att Christopher Nolan och Martin Scorsese har godkänt våra TV-inställningar …
Ljudkvalitet
Panasonic-skärmen har inte något särskilt påkostat ljudsystem. Det är dock värt att nämna att den har en egen subwoofer-utgång! HZ1000 stöder Dolby Atmos på papperet, men utan extra högtalare är den begränsad till ren avkodning av ljudsignalen. Om du vill ha ett piggare ljud är det värt att satsa på storebröderna HZ1500 eller HZ2000, som kan skryta med dedikerade ”höjdhögtalare”.
Men att koppla in en extern soundbar till Panasonic-skärmen är en barnlek. HZ1000 stöder den förbättrade ljudreturkanalen HDMI eARC, som gör att du kan utnyttja högupplösta ljudsignaler. Om du har en 4K-Blu-ray-spelare kan du koppla den direkt till TV:n och köra ljudet med full bandbredd vidare till soundbar-högtalaren. Vi testade den här finessen med Sonos splitter nya Arc-soundbar och det var ingen tvekan om att högupplöst ljud gav ett märkbart lyft. Atmos-ljud från strömningstjänster som Netflix har lite lägre upplösning, men HZ1000 ger bra respons där också och fungerade prickfritt med den nya Sonos-högtalaren.
Slutsats
Panasonics senaste OLED-skärm är ingen revolution jämfört med förra årets modeller, som redan höll mycket hög kvalitet. Ändå har HZ1000 fått ett par viktiga finesser som bidrar till att höja bild- och ljudkvaliteten ett snäpp.
HZ1000 vänder sig till entusiaster som vill ha ”det där lilla extra”, men du behöver inte vara en avancerad användare för att uppskatta den fina bilden. Panasonic har lagt till ett par fina automatiska funktioner (bland annat Dolby Vision IQ) som ger optimal bildvisning efter omgivningen samtidigt den konstnärliga integriteten bevaras. Här kan du helt enkelt sätta på TV:n och känna dig säker på att du har en bild som ser ut exakt så som producenterna tänkte sig den!
1 reaktion på ”Panasonic HZ1000”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
”Här kan du helt enkelt sätta på TV:n och känna dig säker på att du har en bild som ser ut exakt så som producenterna tänkte sig den!”
Ett sånt utalande kan man bara komma med om man har en referens tv sida vid sida.
så vad är eran referens?
Som ni vet så är CRT och Plasma tv än idag referens tvs så det är en sån ni måste skaka fram om ni ska bedömma dagens tvs.
För ni går väl inte enbart efter försäljningssnack?