Plasmaskärmarna har i många år varit förstahandsvalet för de allra kräsnaste bildentusiasterna. Frågar du en tvättäkta plasmaälskare så finns det inte mycket som kan mäta sig med den levande färgåtergivningen och den överlägsna svärtan som finns i en bra plasma-TV, och det ger filmerna realism och ett speciellt djup.
Samma entusiaster fällde förmodligen en liten tår tidigare i år när Panasonic kungjorde att de har planer på att gradvis trappa ner plasmaproduktionen och i stället satsa på billigare LCD-skärmar och så småningom dyrare OLED-skärmar. Det tar nog ett par år innan den sista plasmaskärmen rullar av det löpande bandet i Japan, men nu är beslutet åtminstone officiellt.
Som plåster på såren har Panasonic lanserat en splitter ny referens-TV. Den nya toppmodellen ZT60 är den hittills bästa – och potentiellt även den sista – evolutionen av Panasonics plasmateknik, och arvtagaren till Pioners berömda Kuro-modeller. Japanerna verkar vilja ”go out with a bang”, som det heter, och känner vi Panasonic rätt kan det vara tal om en av årets allra bästa TV-apparater.
Viera TX-P60ZT60E
Nya toppmodellen skiljer sig från den vanliga VT-serien på flera områden. För det första finns den bara i 60 tum (i USA finns även 65 tum) och har en speciellt utvald plasmapanel som Panasonic kallar för Studio Master Panel. Den har framför allt bildmässiga fördelar, som vi ska återkomma till, men gör också att ZT60-skärmen är marginellt tunnare på djupet än VT-modellerna.
Funktionalitet och användning
När det gäller utrustning kan ZT60 skryta med exakt samma smartfinesser som VT60-serien, med ett undantag: den saknar inbyggd Skype-kamera som därför måste köpas till löst. Däremot ingår det två fjärrkontroller, den vanliga tegelstenen med alla knappar och en mindre, enklare kontroll med tryckkänslig platta och inbyggd mikrofon. Den lilla kontrollen är framför allt praktisk när man ska navigera i menyer, bland smarttjänster och på webbsidor, och den kan också ta emot röstkommandon. Den är mindre praktisk när man ska göra inställningar eftersom den saknar flera av de viktiga knapparna.
Det ingår två fjärrkontroller, en stor som har alla knappar och en mindre som är enklare och har en pekplatta och inbyggd mikrofon.
Panasonic har givit menysystemet en rejäl ansiktslyftning i år, vilket medför att du nu har en helt ny startskärm där du bestämmer innehållet själv. Genvägar till appar som Netflix och YouTube kan läggas direkt på startmenyn. Första gången du sätter på TV:n förklaras menyinställningen av en lätt robotliknande kvinnoröst! Det hade varit bra om man hade kunnat använda mikrofonen i fjärrkontrollen för att be henne hålla tyst … Bortsett från detta fungerar det nya menysystemet utan problem.
Man har också fina möjligheter att styra TV:n från surfplatta eller mobil. Panasonics Viera Remote-app har alla funktioner, inklusive möjligheten att dela video och bilder mellan de två skärmarna. Du kan till exempel använda surfplattan för att leta bland streaming-tjänster som Netflix efter en film du vill titta på, och sedan hoppa direkt till storbild på TV-skärmen.
Remote-appen ger även tillgång till avancerade inställningar som är värda guld om du vill kalibrera TV:n. Du kan fintrimma bildinställningarna från surfplattan, utan irriterande popup-fönster på skärmen.
Smarta tjänster
Panasonic-skärmen har essentiella appar som Netflix och YouTube färdiginstallerade. Flera intressanta streaming-appar är också på gång. Touch-fjärren som ingår gör det enklare att navigera i webbläsaren än med standardkontrollen, men vi måste säga att den inte når upp till LG:s Magic Remote med gyrokontroll. Du måste röra tummen lite på plattan och den reagerar inte alltid helt förutsägbart.
Bildkvalitet
Användarvänlighet och välsorterade smart-tjänster är väl bra i och för sig, men det som motiverar folk att köpa en TV i den här prisklassen är naturligtvis bilden. Det var just satsningen på bildkvalitet som gjorde Pioneers Kuro-plasma till kungen på TV-tronen på sin tid. Och det är ingen slump att vi drar paralleller till den gamla referensen, för ZT60 är definitivt i Kuro-klass!
När vi sätter på TV:n strålar ”Studio Master Panel”-loggan mot oss. Panelen är hämtad från Panasonics proffsdivision och har precis som VT-serien bara ett enda lager glas framför sig. Skillnaden är att i ZT60 har glaset flyttats ännu närmare, så att det i praktiken inte finns någon luft mellan frontglaset och de lysande fosforcellerna. Dessutom har ZT60 fått ett nytt Ultimate Black-skärmfilter (till skillnad från VT60 som har Infinite Black Pro) som reducerar ljusinsläpp och reflektioner från skärmytan ytterligare.
De här tekniska förbättringarna ger också ett stort utslag i verkligheten: 60ZT60 överraskar med en väldigt bra kontrast och ljusstyrka, även i ett helt upplyst rum. Dessutom syns påfallande lite spegel-effekt i ytan, både när man sitter rakt framför skärmen och när man sitter en bit ut mot sidan. Det finns inte heller några tendenser till grå skärm som hämmar kontrasten. Många plasmaskärmar har nämligen en tendens att se grå och trista ut i dagsljus, men inte ZT60. Detta är en plasma-TV som ser bra ut i alla slags omgivningar och ljusförhållanden.
När vi dämpar belysningen är det dock tydligt att skillnaden mot Panasonics mer skonsamt prissatta VT- och ST60-serier inte är så stor som man kanske skulle kunna förvänta sig. ZT60 drar nämligen inte lika mycket nytta av nymodigheterna när det finns mindre ljus att reflektera, och det är i ljusa rum som skillnaden är mest framträdande. Men när det är sagt är det ingen tvekan om att svärtan är i referensklass, vilket också syns i mätningarna vi gjorde.
Den överlägsna svärtan ger ett fenomenalt djup i bilden, särskilt när vi snurrar favoritfilmer som Star Trek i blu-ray-spelaren. Stjärnhimlen med tusentals småstjärnor på en oändligt becksvart bakgrund är kanske det ultimata testet av reell kontrast. Många LCD-skärmar ”trixar” genom att stänga av bakbelysningen när skärmen är helt mörk, men de blir snabbt avslöjade när de måste visa ljusa och mörka områden samtidigt. Det är i sådana här praktiska tester som ZT60 briljerar. Panasonics toppmodell ser fenomenalt djup och levande ut, inte bara i lugna, mörka scener utan bevarar lugnet även i mer kaotiska scener när det händer mycket på en gång.
Färgåtergivningen tillhör också helt klart referensklassen. ZT60 har förhandsinställningen THX Cinema som är snudd på men inte helt optimal. Även om skärmen har bra mätvärden direkt ur kartongen så lyckades vi få en ännu mer neutral färgåtergivning genom att kalibrera den (se faktaruta). Vi märkte också att det lönar sig att sänka kontrasten något för att motverka tillfällig inbränning, eller ”image retention” som det heter. Det är ett fenomen som plasmatekniken ännu inte har lyckats bli kvitt helt och hållet, även om det inte får förväxlas med permanent inbränning.
Panasonic skryter med att ha fått fram fler färggraderingar i den här generationen skärmar tack vare en ny sorts röd fosfor, men skillnaden är inte så stor att vi ser det med blotta ögat. Däremot finns det fortfarande tendenser till ”banding” i grått, där övergången i gråtonskalan inte är lika sömlös som vi hade velat.
Ljudkvalitet
Bildkvaliteten är definitivt något av det grymmaste vi har skådat, men ZT60-modellen präglas av att vara lite ”bantad” när det gäller ljudet. Den har bara ganska så enkla, bakåtriktade högtalare (VT-modellen har framåtriktade) och det är inte särskilt mycket tryck i ljudet som har en tam, tillbakadragen diskant och ont om bas. Panasonic har förmodligen insett att de flesta i målgruppen kommer att använda ZT60 med en bra ljudanläggning. Men på en toppmodell som denna tycker vi att man får ha lov att förvänta sig lite extra även i ljudet.
En sak som faktisk kan skapa lite ljud-irritation är att Panasonic har valt att utrusta skärmen med fläktkylning. Fläkten ökar hastigheten i takt med att skärmen blir varmare och är svagt hörbar om man stänger av TV-ljudet. Däremot var det positivt att det hördes ytterst lite knastrande och transformatorbrum från vårt testexemplar.
Slutsats
Panasonic TX-P60ZT60 har en enastående bildkvalitet, med en kontrast och färgåtergivning av referensklass. Samtidigt får den hård konkurrens från egna led i form av de lysande VT60- och ST60-modellerna, och det är framför allt i ljusa omgivningar som toppmodellen utmärker sig speciellt. TX-P60ZT60 är därför en TV för dig som vill ha det där lilla extra när det gäller bildkvalitet – och är villig att betala för det. Och så länge OLED fortsätter lysa med sin frånvaro är detta en av de bästa TV-apparaterna du faktiskt kan köpa!
Ljud & Bild tycker
Suverän svärta och kontrast Lite reflektioner och ljusinsläpp Mycket bra färgdjup Spinkigt ljud Visst fläktljud
Riktpris: 45000 kr
Specifikationer
- 60-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
- Viera Connect-smartportal
- DVB-S2/T2/C MPEG4/CI+
- 4 HDMI in, 2 USB
- Optisk ljudutgång
- Pris: 45 000 kr
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser