Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Knivskarp ljuskanon

Sonys grymmaste LCD-TV har en superskarp bild, men det som imponerar mest är den bländande ljusstyrkan!

Av / 2020-11-11 - 07:59
Sony ZH8 (KD-75ZH8)
John Hvidlykke

Sony ZH8 är den japanska tillverkarens allra häftigaste LCD-TV för 2020. Den är fullproppad med avancerad teknik, inklusive en toppmodern bildpanel med 8K-upplösning, Sonys egen X1 Ultimate-videoprocessor samt extra många högtalare som garanterar ett ljud utöver det vanliga. Förutom 75-tummaren vi testar här går det att få tag på en ännu större 85-tummare. Fast vad den kostar vill du inte veta!

Sony KD-75ZH8. (Foto: Sony)

Design

Det syns att Sony ZH8 är en TV där ingenjörerna fick säga sitt långt innan formgivarna fick vara med. Vi snackar om en ganska så tjock och kantig konstruktion, som nästan påminner om antika bakprojektions-TV-apparater! Skillnaden mot Samsung och deras trådsmala toppmodell Q950TS kunde knappast ha varit större. Men det finns goda skäl till den extra tjockleken: Sony har uppenbarligen sett till att det ska finnas gott om plats (och förmodligen också kylning) för den starka LED-bakbelysningen.

Sony ZH8 side Sony ZH8 frame Sony ZH8 narrow feet Sony ZH8 rear
<
>
ZH8 har en ganska så massiv framtoning. Den här 75-tummaren gömmer man inte undan! Sony har dock sett till att kablarna kan dras diskret och döljas bakom luckor.

TV:n står stadigt på blankpolerade metallfötter som kan monteras antingen brett eller smalt beroende på hur bred TV-bänken är. Det är också värt att notera att ZH8 bara vilar ett par millimeter över bordsytan. En eventuell soundbar kan alltså täcka för bilden delvis.

Användning och finesser

I likhet med andra Sony-modeller har ZH8 Googles Android-system (version 9.0). I kombination med gott om processorkraft och minneskapacitet ser detta till att både menyer och appar laddas på nolltid. Google-plattformen kännetecknas också av ett brett utbud av appar och strömningstjänster, där bland annat inklusive Disney+ och Netflix är förinstallerade. Resten hittar du enkelt i Google Play Store – där även Apples TV-tjänst nyligen har lagts till.

Sonys nya fjärrkontroll har knappar som lyser. (Foto: Audun Hage)

ZH8 har Sonys allra finaste premium-fjärrkontroll: den här versionen har både Bluetooth-överföring OCH bakgrundsbelysta knappar som börjar lysa när du tar upp fjärren. Den har blivit mycket skönare att använda och behöver inte ens pekas rakt mot TV:n för att den ska reagera.

ZH8 stöder röststyrning med Google Assistant och inbyggt Chromecast gör det enkelt att strömma eller dela innehåll via Android-mobiler. Apple-användare uppskattar stöd för AirPlay och Homekit, som gör det lättare att styra TV:n och dela innehåll via iPhone.

Sony ZH8 stöder både Dolby Vision HDR och vanligt HDR10 och HLG, men får klara sig utan HDR10+-formatet. Den kan däremot skryta med Netflix Calibrated Mode, som ger Netflix-innehåll i studiokvalitet.

HDMI 2.1 – men bara en ingång

Sony ZH8 är utrustad med fyra HDMI-ingångar, inklusive en högupplöst ljudreturkanal (HDMI eARC). Dessutom har den – som en av få 2020-modeller från Sony – en helt kompatibel HDMI 2.1-ingång. Detta är en av anledningarna till att Sony har valt att marknadsföra ZH8 som en så kallad ”Ready for PlayStation 5”-modell. Tack vare förmågan att visa bland annat 4K-video med upp till 120 bilder per sekund (eller 8K-video med 60 bilder per sekund) är den skräddarsydd för krävande speltitlar.

Input lag uppmättes till cirka 25 millisekunder i spelläge. (Foto: Audun Hage)

Sony ZH8 har en användbar fördröjning i ingångarna, men är långt ifrån klassledande: vi uppmätte input lag till cirka 25 millisekunder i bästa spel-läget. Detta sjunker förmodligen till ungefär hälften om man använder 4K/120 fps-bildsignaler, men det kunde vi inte mäta exakt. Hur som helst är Sony-skärmen tillräckligt snabb för de flesta.

Även om Sony ZH8 är utrustad med en 8K-bildpanel har den ett par begränsningar jämfört med andra 8K-modeller vi har testat i år, inklusive duellanten från LG. Mest påtagligt är bristen på stöd för den nya videokodningen AV1, som behövs för att visa 8K-innehåll från YouTube. Den kan inte heller spela 8K-filer via USB. Enda alternativet är alltså via HDMI-kontakt nummer 4.

En annan potentiell miss för gaming-intresserade är att finessen VRR (Variable Refresh Rate) lyser med sin frånvaro. Den här funktionen bidrar till att minimera så kallad screen tearing i snabba rörelser.

Bildkvalitet

Sony har redan viss erfarenhet av 8K-TV: vi har fortfarande testet av den eldsprutande 2019-modellen Sony KD-85ZG9 från 2019 färskt i minnet, det var definitivt en bildupplevelse som etsade sig fast på näthinnan. Vi var därför nyfikna på att se hur mycket av de höga prestanda som Sony lyckats behålla i ZH8. Och det tog inte lång tid förrän superlativen började flöda. Det första intrycket i anteckningsblocket är: ”en sådan saftig ljusstyrka!”

Sony ZH8 visar ”Extraction” med saftig kontrast! (Foto: Audun Hage)

Vi började med actionfilmen Extraction (Netflix), som serveras i det kontrastrika Dolby Vision HDR-formatet. Scenerna där legosoldaten Tyler Rake (spelad av Chris Hemsworth) rör sig genom marknaden i Dhaka, sedan in i mörkare rum och ner i beckmörka underjordiska tunnlar, är inget annat än helt grymma! Vi har blivit imponerade av dessa scener förut, men Sony-skärmen ser helt enkelt explosiv ut när den får ljusa bildområden att glänsa. Sättet på vilket solljuset skiner i himlen och reflekteras mot blanka ytor ger en fängslande, nästan 3D-liknande realism.

Jämfört med LG Nano99 är det ingen tvekan om att Sony-skärmen har mycket mer bilddynamik, kontrast och ljusstyrka. Det finns också betydligt mer ”krut” i bilden än när vi testade Samsung Q950TS. Ännu ett bevis på att HDR-upplevelsen verkligen kommer till sin rätt på en ljusstark skärm!

I likhet med Sony A85, som också använder X1 Ultimate-processorn, utmärker sig ZH8 med ytterst bra och naturlig färgåtergivning. Den är otroligt fylligt och välnyanserad, utan att bli övermättad eller onaturlig. Sony-skärmen har också en suverän brusreducering som tar bort komprimeringsbrus utan att gröta till de små detaljerna.

Uppskalningen från videokällor med lägre upplösning är också felfri. Sonys bildprocessor analyserar och skalar upp HD- och 4K-material till 8K-upplösning med hjälp av avancerade algoritmer som hämtas från Sonys egen 8K-databas. Det får både HD- och 4K-innehåll att se sömlöst och skarpt ut på den stora skärmen.

ZH8 utmärker sig också med mycket exakt ljusstyrning. Ljusfördelningen är mycket jämn över hela panelen. Det syns inga tecken på vinjettering, vilket vi såg på exempel Samsung Q950TS, bilen är bara en aning mörkare i hörnen. Den lokala dimningen är också oerhört exakt: Sony-skärmen kan vara bländande ljus i en liten del av bilden utan att ljuset blöder över i mörka områden. Här pratar vi om en helt annan precision än i LG NANO99! ZH8 är också betydligt mer exakt än vad vi såg på Sony XH9005. Inte så konstigt, eftersom ZH8 har ungefär 320 LED-zoner till sitt förfogande.

Sony-skärmen tar med sig den engagerande realismen till gaming-världen. När vi bytte till racing-spelet Forza Horizon 4 blev vi imponerade direkt av den bländande kontrasten! Den turkosblå himlen och solljuset som reflekteras mot de blankpolerade bilarna såg skrämmande realistiskt ut. Sonys bildbehandling fungerar utmärkt även i gaming-läge. Vi ser fram emot att testa ZH8 närmare ihop med PlayStation 5 och kommer att uppdatera med fler intryck.

Vi har som hastigast hunnit testa ZH8 med nya Xbox Series X, där stödet för 120 fps ledde till snabba och mjuka bilder. Däremot märker vi att bristen på VRR-synkronisering kan innebära vissa tendenser till screen tearing i hastiga rörelser.

Saknar riktigt 8K-innehåll

Som nämnts stöder inte Sony-skärmen 8K från YouTube. Det är utan tvekan ett handikapp jämfört med LG NANO99, som ger full tillgång till allt från amatörvideor till mer professionella produktioner i tvättäkta 8K-upplösning. YouTube är faktiskt en av få källor till 8K-innehåll inom överskådlig framtid, så det är synd att Sony har missat den möjligheten.

Lyckligtvis har ZH8 en mycket effektiv uppskalning, som skalar upp 4K till 8K på ett bra sätt. Dessutom gör den superstarka kontrasten sitt för att bilden ofta ser minst lika imponerande ut på Sony-skärmen. När vi går närmare inpå skärmen kan vi dock skymta att LG får fram betydligt mer finkorniga detaljer som Sony missar.

Ljudkvalitet

På ljudsidan är ZH8 utrustad med Sonys Acoustic Multi-Audio. Den här tekniken använder sig av extra diskanthögtalare som är placerade på strategiska ställen i TV-ramen för att ge ett mer omslutande och precist surroundljud. Den stöder dessutom Dolby Atmos-ljudbehandling. Sony har faktiskt ett imponerande bra ljud, det finns rikligt med fyllighet och ljudbilden är stor och klar. Vi räknar dock med att många potentiella kunder förmodligen väljer att ha en separat soundbar. En bild i den här kvalitetsklassen förtjänar riktigt surroundljud!

Slutsats

Sonys bästa LCD-TV är utan tvekan en imponerande syn: Z8H är inte bara knivskarp utan har också en extremt bländande ljusstyrka (långt över 2 000 nits) och en kolossal kontrast! Sony-skärmen lyckas återge stora, realistiska kontrastskillnader där andra, mindre ljusstarka skärmar ser rentav platta ut. Realismen är påtaglig! Men smakar det så kostar det: Med ett riktpris på 84 000 kronor är Sony ZH8 en av de dyraste 8K-skärmarna på marknaden. Därför är det smolk i glädjebägaren att Sony inte stöder den nya AV1-kodeken. Detta hindrar oss från att titta på 8K-innehåll från YouTube i all sin prakt, vilket man definitivt vill kunna med en 8K-TV som denna. Bortsett från detta är Sony ZH8 faktiskt en av de häftigaste LCD-skärmarna vi någonsin har testat.

Karakter
Sony ZH8 (KD-75ZH8)
High End

Ljud & Bild tycker

Sony KD-75ZH8 är en ytterst ljusstark och kontrastrik LCD-skärm. HDR-video är en häftig upplevelse, bland det grymmaste vi har sett! Sony-skärmen saknar stöd för 8K-video från YouTube, vilket begränsar tillgången på knivskarpt innehåll. Den stöder inte heller variabel uppdateringsfrekvens (VRR) för gaming.

Också i detta test:

LG NANO99 vs Sony ZH8

LG NANO99 (75NANO996NA)

Storskärm för gaming

LG:s största och bästa LCD-TV fungerar lysande till gaming, film och vanligt TV-tittande. En oerhört kompetent storskärm!

LG NANO99 har en skarp bild med stark kontrast och briljant svärta. Den kan dessutom skryta med bra anslutningar.
Ljusstyrkan är inte lika bländande stark som vissa konkurrenter och LG-skärmen har inte lika neutrala färger.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen