TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST LG NANO99 (75NANO996NA)

Storskärm för gaming

LG:s största och bästa LCD-TV fungerar lysande till gaming, film och vanligt TV-tittande. En oerhört kompetent storskärm!

forfatter
Publicerad 2020-11-11 - 07:59
Karakter
LG NANO99 (75NANO996NA)
L&B tycker
LG NANO99 har en skarp bild med stark kontrast och briljant svärta. Den kan dessutom skryta med bra anslutningar.
Ljusstyrkan är inte lika bländande stark som vissa konkurrenter och LG-skärmen har inte lika neutrala färger.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 75-tums 8K LCD
 • Upplösning: 7680×4320 (8K Ultra HD)
 • Operativsystem: LG WebOS 5.0
 • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Övrigt: A9 gen3 AI 9K-videoprocessor, Full Array Dimming Pro
 • Andra skärmstorlekar: 65 tum
 • Webb: lg.com/se
Riktpris: 53 000Pr. 2020-11-11 Produktsida

I TV-världen är LG utan tvekan mest kända för sina OLED-skärmar. Den koreanska tillverkaren har lagt miljarder på att utveckla och marknadsföra OLED-tekniken. Men det betyder inte att de har ”glömt” att fortsätta med sina LCD-skärmar!

LG:s allra bästa LCD-skärmar använder så kallad NanoCell-teknik för att ge bästa möjliga färgdjup och kontrast, och NANO99 är flaggskeppsmodellen med 8K-upplösning. Med ett pris på över 50 000 kronor befinner vi oss definitivt i highend-klassen. Ändå är det en bra bit kvar till LG:s allra häftigaste OLED-skärmar: Vill du ha OLED-TV med 8K-upplösning får du lägga flera hundratusen kronor. 75-tummaren NANO99-serien kostar bara en bråkdel av vad du till exempel får betala för en 8K OLED-TV. Dessutom är den betydligt billigare än Sonys toppmodell. Så då kanske det kan handla om ett riktigt bra köp ändå?

NANO99 har två metallfötter som måste monteras ungefär lika brett som TV:n. TV-bänken bör alltså vara lika bred.

Design

NANO99 tillhör definitivt i en helt annan viktklass än OLED-skärmarna av samma märke. Det märker vi redan när vi packar upp TV:n. Elektronik, strömförsörjning och en hel arsenal av lysdioder på insidan gör detta till en tung och voluminös skapelse. Skärmen omgärdas av en kraftig ram av borstad metall, som dessutom bygger mycket på djupet. LG har uppenbarligen sett till att de bakmonterade lysdioderna ska ha gott om plats.

På baksidan har LG gjort en infällning för utfällbart väggfäste (extrautrustning). Anslutningarna sitter också så att TV:n kan hängas tätt intill väggen. Men även då kommer den naturligtvis att sticka ut betydligt mer från väggen än exempelvis OLED GX.

Användning och finesser

NANO99 kör exakt samma operativsystem som andra bildskärmar från LG, alltså WebOS (5.0) som absolut är ett av våra favoriter. Pekfjärrkontrollen Magic Remote gör det enkelt att klicka runt i menyerna. Det grafiska användargränssnittet känns modernt, överskådligt och enkelt att använda.

Pekfjärren Magic Remote gör att NANO99 går snabbt och smidigt att använda. (Foto: Audun Hage)

App-utbudet är mycket bra: Förutom Netflix får du tillgång till HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och inte minst Disney+. TV:n stöder också AirPlay och Homekit, så att den kan visa innehåll från Apple iOS-enheter och vara en del av ett Homekit-styrt smarthem.

Som bekant har LG varit bland de bästa i klassen när det gäller att uppdatera sina TV-apparater med moderna anslutningsmöjligheter. 75NANO99 kan skryta med fullt stöd för HDMI 2.1 i två av de fyra ingångarna. Det betyder att du kan koppla in videokällor av hög kvalitet i upp till 8K/60p eller 4K/120p. Som jämförelse har Sony ZH8 bara en enda ingång med HDMI 2.1.

LG-skärmen har också en gnistrande kort input lag (fördröjning i ingången), vi uppmätte cirka 17 millisekunder.

LG-skärmen har kort fördröjning (input lag), vi mätte den till cirka 17 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

LG NANO99 har en 8K LCD-panel av typen IPS, som brukar utmärka sig med en bredare betraktningsvinkel men en något svagare kontrast än VA-typen. För att kompensera för detta har LG utrustat skärmen med direkt LED-bakbelysning och individuell ljusstyrning (”lokal dimning”) i flera zoner.

En sak måste vi få ur vägen direkt: inte ens en LCD-skärm av den här kalibern kan riktigt mäta sig med svärtan som man får av en OLED-skärm. LG:s OLED-skärmar kan tända och släcka varje liten enskild pixel, medan en LCD-skärm är beroende av genomlysning för att kunna skapa en bild. Därför är det nästan oundvikligt med en viss grad av ljusläckage, vilket kan ses som ojämnheter (så kallade halo-effekter) i mörka scener.

LG NANO99 har utmärkt kontrast och skärpa. Här med ”Extraction” (Netflix) i 4K och Dolby Vision. (Foto: Audun Hage)

Med det sagt är NANO99 en av de bättre LCD-skärmarna vi har sett när det gäller svärta och ljusstyrning, och definitivt den bästa vi har sett från LG-fabriken: NANO99 har utmärkt kontrast och bevarar en utmärkt ljusfördelning när vi testar den med krävande och kontrastrika filmscener. Det finns också gott om ljusstyrka för att man ska kunna avnjuta allt TV-innehåll både dag- och kvällstid. NANO99 kan inte riktigt mäta sig med ljusintensiteten i Sony ZH8, men är fullt i klass med exempelvis Samsung Q800T som vi har testat tidigare.

Det allra mest imponerande med en 8K-TV som denna är naturligtvis skärpan: LG-skärmen målar upp en tättpackad och sömlös bild utan antydan till rut- eller pixelmönster. Det skapar en helgjuten bild med en fenomenal känsla av djup. NANO99 visar också att den har mycket bra uppskalning: Även ganska ”grumliga” HD-inspelningar ser verkligen skarpa och brusfria ut.

En 8K-skärm trivs naturligtvis allra bäst när den får jobba med riktiga råvaror. LG NANO99 utnyttjar fördelen av att kunna visa YouTube-videor i äkta 8K-upplösning. Numera finns det gott om amatörvideor och halvprofessionella videor i 8K-kvalitet, men det är fortfarande bara ett fåtal TV-modeller som kan visa dem. Med LG-skärmen kan du njuta av dessa inspelningar i 8K-kvalitet, pixel för pixel, och det ser verkligen imponerande ut.

LG NANO99 fungerar också utmärkt som gaming-skärm: Med bilspelet Forza Horizon 4 i PC-version kunde vi konstatera direkt att LG-skärmens högre och varierande bildfrekvenser (upp till 120 bilder per sekund) resulterade i mjukare och skarpare spelkänsla. För att inte tala om att spel på en enorm 75-tummare kan vara starkt beroendeframkallande!

Ljudkvalitet

LG NANO99 är utrustad med stereohögtalare och 60 watts uteffekt, plus inbyggd avkodning av ljudformat som Dolby Atmos. Det inbyggda ljudet får en klar godkänt-stämpel: Här finns både fin klarhet i röster och bra fyllighet i bas och ljudeffekter. Ändå är det ingen tvekan om att de som är seriöst intresserade av ljud bör ha med en soundbar eller ett annat ljudsystem i budgeten. LG-skärmen stöder HDMI eARC, så det är en smal sak att uppgradera med en Atmos-kompatibel soundbar-högtalare.

Slutsats

LG:s LCD-skärmar har nog hamnat lite i skuggan av strålande OLED-modellerna. Toppmodellen NANO99 är dock en ljusglimt i LG-sortimentet: här får du samma fina bildbehandling och formatstöd som OLED-skärmarna, i kombination med en stor och knivskarp 8K-bild. LG-skärmen ser väldigt läcker ut med allt bildmaterial och är också en ytterst duglig spelskärm med kort input lag och stöd för upp till 120 bilder per sekund. NANO99 kan inte riktigt mäta sig med Sony ZH8 när det gäller ljusstyrka och kontrast, men när man ser vad LG har åstadkommit för lite drygt halva priset är det ingen tvekan om att NANO99 är ett väldigt bra köp i 8K-klassen. 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Knivskarp ljuskanon

Sonys grymmaste LCD-TV har en superskarp bild, men det som imponerar mest är den bländande ljusstyrkan!

Sony KD-75ZH8 är en ytterst ljusstark och kontrastrik LCD-skärm. HDR-video är en häftig upplevelse, bland det grymmaste vi har sett!
Sony-skärmen saknar stöd för 8K-video från YouTube, vilket begränsar tillgången på knivskarpt innehåll. Den stöder inte heller variabel uppdateringsfrekvens (VRR) för gaming.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend