Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG NANO99 (75NANO996NA)

Storskärm för gaming

LG:s största och bästa LCD-TV fungerar lysande till gaming, film och vanligt TV-tittande. En oerhört kompetent storskärm!

Publicerad 2020-11-11 - 07:59
LG NANO99 (75NANO996NA)
Audun Hage

I TV-världen är LG utan tvekan mest kända för sina OLED-skärmar. Den koreanska tillverkaren har lagt miljarder på att utveckla och marknadsföra OLED-tekniken. Men det betyder inte att de har ”glömt” att fortsätta med sina LCD-skärmar!

LG:s allra bästa LCD-skärmar använder så kallad NanoCell-teknik för att ge bästa möjliga färgdjup och kontrast, och NANO99 är flaggskeppsmodellen med 8K-upplösning. Med ett pris på över 50 000 kronor befinner vi oss definitivt i highend-klassen. Ändå är det en bra bit kvar till LG:s allra häftigaste OLED-skärmar: Vill du ha OLED-TV med 8K-upplösning får du lägga flera hundratusen kronor. 75-tummaren NANO99-serien kostar bara en bråkdel av vad du till exempel får betala för en 8K OLED-TV. Dessutom är den betydligt billigare än Sonys toppmodell. Så då kanske det kan handla om ett riktigt bra köp ändå?

NANO99 har två metallfötter som måste monteras ungefär lika brett som TV:n. TV-bänken bör alltså vara lika bred.

Design

NANO99 tillhör definitivt i en helt annan viktklass än OLED-skärmarna av samma märke. Det märker vi redan när vi packar upp TV:n. Elektronik, strömförsörjning och en hel arsenal av lysdioder på insidan gör detta till en tung och voluminös skapelse. Skärmen omgärdas av en kraftig ram av borstad metall, som dessutom bygger mycket på djupet. LG har uppenbarligen sett till att de bakmonterade lysdioderna ska ha gott om plats.

På baksidan har LG gjort en infällning för utfällbart väggfäste (extrautrustning). Anslutningarna sitter också så att TV:n kan hängas tätt intill väggen. Men även då kommer den naturligtvis att sticka ut betydligt mer från väggen än exempelvis OLED GX.

Användning och finesser

NANO99 kör exakt samma operativsystem som andra bildskärmar från LG, alltså WebOS (5.0) som absolut är ett av våra favoriter. Pekfjärrkontrollen Magic Remote gör det enkelt att klicka runt i menyerna. Det grafiska användargränssnittet känns modernt, överskådligt och enkelt att använda.

Pekfjärren Magic Remote gör att NANO99 går snabbt och smidigt att använda. (Foto: Audun Hage)

App-utbudet är mycket bra: Förutom Netflix får du tillgång till HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och inte minst Disney+. TV:n stöder också AirPlay och Homekit, så att den kan visa innehåll från Apple iOS-enheter och vara en del av ett Homekit-styrt smarthem.

Som bekant har LG varit bland de bästa i klassen när det gäller att uppdatera sina TV-apparater med moderna anslutningsmöjligheter. 75NANO99 kan skryta med fullt stöd för HDMI 2.1 i två av de fyra ingångarna. Det betyder att du kan koppla in videokällor av hög kvalitet i upp till 8K/60p eller 4K/120p. Som jämförelse har Sony ZH8 bara en enda ingång med HDMI 2.1.

LG-skärmen har också en gnistrande kort input lag (fördröjning i ingången), vi uppmätte cirka 17 millisekunder.

LG-skärmen har kort fördröjning (input lag), vi mätte den till cirka 17 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

LG NANO99 har en 8K LCD-panel av typen IPS, som brukar utmärka sig med en bredare betraktningsvinkel men en något svagare kontrast än VA-typen. För att kompensera för detta har LG utrustat skärmen med direkt LED-bakbelysning och individuell ljusstyrning (”lokal dimning”) i flera zoner.

En sak måste vi få ur vägen direkt: inte ens en LCD-skärm av den här kalibern kan riktigt mäta sig med svärtan som man får av en OLED-skärm. LG:s OLED-skärmar kan tända och släcka varje liten enskild pixel, medan en LCD-skärm är beroende av genomlysning för att kunna skapa en bild. Därför är det nästan oundvikligt med en viss grad av ljusläckage, vilket kan ses som ojämnheter (så kallade halo-effekter) i mörka scener.

LG NANO99 har utmärkt kontrast och skärpa. Här med ”Extraction” (Netflix) i 4K och Dolby Vision. (Foto: Audun Hage)

Med det sagt är NANO99 en av de bättre LCD-skärmarna vi har sett när det gäller svärta och ljusstyrning, och definitivt den bästa vi har sett från LG-fabriken: NANO99 har utmärkt kontrast och bevarar en utmärkt ljusfördelning när vi testar den med krävande och kontrastrika filmscener. Det finns också gott om ljusstyrka för att man ska kunna avnjuta allt TV-innehåll både dag- och kvällstid. NANO99 kan inte riktigt mäta sig med ljusintensiteten i Sony ZH8, men är fullt i klass med exempelvis Samsung Q800T som vi har testat tidigare.

Det allra mest imponerande med en 8K-TV som denna är naturligtvis skärpan: LG-skärmen målar upp en tättpackad och sömlös bild utan antydan till rut- eller pixelmönster. Det skapar en helgjuten bild med en fenomenal känsla av djup. NANO99 visar också att den har mycket bra uppskalning: Även ganska ”grumliga” HD-inspelningar ser verkligen skarpa och brusfria ut.

En 8K-skärm trivs naturligtvis allra bäst när den får jobba med riktiga råvaror. LG NANO99 utnyttjar fördelen av att kunna visa YouTube-videor i äkta 8K-upplösning. Numera finns det gott om amatörvideor och halvprofessionella videor i 8K-kvalitet, men det är fortfarande bara ett fåtal TV-modeller som kan visa dem. Med LG-skärmen kan du njuta av dessa inspelningar i 8K-kvalitet, pixel för pixel, och det ser verkligen imponerande ut.

LG NANO99 fungerar också utmärkt som gaming-skärm: Med bilspelet Forza Horizon 4 i PC-version kunde vi konstatera direkt att LG-skärmens högre och varierande bildfrekvenser (upp till 120 bilder per sekund) resulterade i mjukare och skarpare spelkänsla. För att inte tala om att spel på en enorm 75-tummare kan vara starkt beroendeframkallande!

Ljudkvalitet

LG NANO99 är utrustad med stereohögtalare och 60 watts uteffekt, plus inbyggd avkodning av ljudformat som Dolby Atmos. Det inbyggda ljudet får en klar godkänt-stämpel: Här finns både fin klarhet i röster och bra fyllighet i bas och ljudeffekter. Ändå är det ingen tvekan om att de som är seriöst intresserade av ljud bör ha med en soundbar eller ett annat ljudsystem i budgeten. LG-skärmen stöder HDMI eARC, så det är en smal sak att uppgradera med en Atmos-kompatibel soundbar-högtalare.

Slutsats

LG:s LCD-skärmar har nog hamnat lite i skuggan av strålande OLED-modellerna. Toppmodellen NANO99 är dock en ljusglimt i LG-sortimentet: här får du samma fina bildbehandling och formatstöd som OLED-skärmarna, i kombination med en stor och knivskarp 8K-bild. LG-skärmen ser väldigt läcker ut med allt bildmaterial och är också en ytterst duglig spelskärm med kort input lag och stöd för upp till 120 bilder per sekund. NANO99 kan inte riktigt mäta sig med Sony ZH8 när det gäller ljusstyrka och kontrast, men när man ser vad LG har åstadkommit för lite drygt halva priset är det ingen tvekan om att NANO99 är ett väldigt bra köp i 8K-klassen. 

Karakter
LG NANO99 (75NANO996NA)
High End

Ljud & Bild tycker

LG NANO99 har en skarp bild med stark kontrast och briljant svärta. Den kan dessutom skryta med bra anslutningar. Ljusstyrkan är inte lika bländande stark som vissa konkurrenter och LG-skärmen har inte lika neutrala färger.
prisjakt

Också i detta test:

LG NANO99 vs Sony ZH8

Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Knivskarp ljuskanon

Sonys grymmaste LCD-TV har en superskarp bild, men det som imponerar mest är den bländande ljusstyrkan!

Sony KD-75ZH8 är en ytterst ljusstark och kontrastrik LCD-skärm. HDR-video är en häftig upplevelse, bland det grymmaste vi har sett!
Sony-skärmen saknar stöd för 8K-video från YouTube, vilket begränsar tillgången på knivskarpt innehåll. Den stöder inte heller variabel uppdateringsfrekvens (VRR) för gaming.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

LG:s nya OLED höjer ribban

Här är LG:s utmanare till Samsung The Frame och The Serif

Mycket bild för pengarna

Rulla till toppen