TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Kymera Magic Wand

Harry Potters fjärrkontroll

Förbluffa dina vänner genom att slå på TV-apparaten, dämpa belysningen eller sätta igång musiken bara genom att på ett imponerande magiskt sätt vifta med en trollstav.

forfatter
Publicerad 2011-11-21 - 11:45
L&B tyckerblank
blank Kul idé. Imponerar på besökare.
blank Bara 13 kommandon. Inga makron. Kräver precisa rörelser.
Specifikationerblank
 • Mått: 355 x 20 mm
 • Vikt: 67 gram
 • 13 programmerbara gester
Riktpris: 700Pr. 2011-11-21 Produktsida

När uppfinnarna av Magic Wand sökte startkapital i det brittiska TV-programmet Dragon’s Den utbröt ett budkrig från investerarna. Och det är inte konstigt för det är en produkt som både är användbar och imponerar på alla som ser den. Den består helt enkelt av en multifjärr förklädd till en trollstav och som innehåller samma sorts gyron som spelkontrollen till Nintendos Wii-konsoll.

För att programmera trollstaven sätter man den i inlärningsläge, utför den gest man vill använda för en viss funktion och riktar sedan sin fjärrkontroll mot staven och trycker på motsvarande knapp. När man lärt den alla kommandon är det bara att sätta igång och kontrollera apparaterna med något som lätt kan förväxlas med magi.

Att vrida staven medsols eller motsols är ett intuitivt sätt att kontrollera volym. Man kan svepa uppåt och nedåt samt åt höger eller vänster, exempelvis för att stega sig fram i menyer eller byta kanal. Sen finns det knackningar eller dubbelknackningar uppifrån eller från sidan, lämpligen för att välja i menyer samt slå på och av apparater. Man kan även stöta eller dra staven bakåt samt göra ett stort svep. Allt i allt 13 gester att lära sig.

Räkna dock med att behöva öva en del för att få till gesterna. Det är nämligen inte så lätt som det låter att bara röra staven i en dimension och utan att råka vrida den samtidigt. Som tur är finns ett övningsläge där den vibrerar för att återkoppla om du gjort rörelsen rätt. Vuxna kan med lite ihärdighet lära sig rörelserna relativt snabbt, men för otåliga barn kan det vara väldigt frustrerande.

Användning
Första dagarna man använder trollstaven är det nästan lite för roligt att styra apparaterna och man hoppas nästan på oväntade besök för att få imponera på någon ny person. Så länge man är noggrann med rörelserna så fungerar den över förväntan. Men det är just det där med att vara noggrann och att man måste göra en liten paus mellan kommandona. Är man van vid att med några snabba tryck på fjärren hoppa mellan funktioner och kanaler så kan det bli frustrerande i längden.

Lägger man ifrån sig trollspöt så går det in i viloläge vilket är bra för att spara på batterierna i handtaget. Det är dock lätt hänt att man lite för ivrigt rycker åt sig staven eller slänger den lite för nonchalant på bordet, vilket den kan tolka som ett kommando. Man blir inte glad när TV:n oväntat byter kanal.

Har man entusiastiska Harry Potter-beundrare till barn så kräver trollstaven ett smärre under av behärskning från deras sida. Inte bara för att det inte är en leksak och att den faktiskt kan gå sönder om de leker med den. Utan också för att trollande barn som springer förbi lätt kan stänga av TV-apparaten mitt i pappas viktiga fotbollsmatch.

Inget för hemmabion
En stor nackdel är förstås att man bara kan programmera 13 funktioner. Bara att sätta på TV-apparaten och kabelboxen, hantera menyn, välja kanal och styra volymen använder upp de flesta. Så det gäller att tänka sig för noga innan man sätter igång att programmera den och att verkligen bara lägga in det allra nödvändigaste.

Har man en hemmabio kan man alltså glömma att även kunna styra Bluray-spelaren och förstärkaren. För att inte tala om alla de andra sakerna som trollspöt enligt reklamen kan göra. Visst kan man styra belysning, mörkläggningsgardiner och projektordukar – förutsatt att de är motoriserade – men då får man hålla sig till att bara styra dem. Så om man i sin fantasi sett framför sig hur man likt en dirigent kan orkestrera hela bioföreställningen så får man en kalldusch när man tänkt till lite grann.

Det här problemet skulle så klart kunna lösas av att tillverkaren inför fler kommandon, kanske i form av kombinationer av rörelser. Eller varför inte makron som på mer avancerade fjärrkontroller. Man skulle lätt kunna få en rörelse att motsvara en hel serie av kommandon för att sätta igång alla apparater som behövs för uppspelning av filmer eller musik och trycka på play. Förhoppningsvis kommer det en version två som gör denna manick mer användbar.

Slutsats
Det kanske inte är världens mest praktiska fjärrkontroll, men det förlåter vi den gärna för att det är en så galet kul idé. Bara att kunna hojta ”Expelliarmus” och vifta med trollspöt för att bli av med ett irriterande TV-program gör den värd pengarna. För att inte tala om hur paffa alla besökande barn blir. Och det är förmodligen också det man kommer att använda den till när nyhetens behag har lagt sig och man återgått till att använda den vanliga multifjärren.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
blank
Mästarklass från Panasonic Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.
blank
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
blank
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
blank
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
Följ Ljud & Bild