TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Canal Digital OnePlace S70CDS

All TV på samma ställe

Canal Digitals allt-i-ett-parabolmottagare siktar på att ge oss en komplett TV-upplevelse.

forfatter
Publicerad 2018-04-13 - 09:12
L&B tycker
Väldigt fint gränssnitt, med stort utbud av material från både linjär TV och streaming.
Ingen Netflix-app ännu och i dagsläget inga 4K-kanaler.
Specifikationer

4K UHD-parabolmottagare

Ingångar: 2 SAT med 4 mottagare

Video ut: HDMI 2.0

Ljud ut: 3,5 mm minijack, optisk

USB 2.0

Wifi ethernet

1 TB/500 timmar hårddisk (1 000 kr extra)

Canaldigital.se

Riktpris: 1300Pr. 2018-04-13 Produktsida

Det är inte så lätt att sända TV nu för tiden: YouTube, Netflix och andra streamingtjänster stjäl allt mer av vår tittartid. Men det finns fortfarande gott om kvalitetsmaterial (sport, underhållning, nyheter, utvalda TV-serier) som bara går att se via de traditionella TV-kanalerna. Vi behöver en plattform som låter oss se precis vad vi vill, när vi vill!

Canal Digital har tagit löst detta med sin nya parabolmottagare, OnePlace. Den nya dekodern bygger på Android TV-plattformen och har ett helt nytt, Google-inspirerat användargränssnitt, röststyrning och hela köret. Tanken med OnePlace hörs på namnet – man ska komma åt allt innehåll – streaming, spel och direktsänd TV – på ett och samma ställe. Inbyggt ChromeCast gör det också möjligt att strömma innehåll från surfplatta och mobil direkt till TV-skärmen. Dessutom öppnar den för att visa TV-sändningar i knivskarp 4K HDR-kvalitet.

OnePlace S70CDS

Den nya dekodern är tillverkad av LG och betydligt mer kompakt än den nuvarande PVR-boxen. Den får enkelt plats var som helst i TV-bänken eller kan döljas på baksidan av TV:n om man vill. Själva boxen har extern strömförsörjning, blir inte särskilt varm och har inte heller någon störande fläktkylning som väsnas.

Den nya fjärrkontrollen är aningen förenklad jämfört med den förra modellen. Den använder Bluetooth i stället för infraröd signal och behöver därför inte ha ”ögonkontakt” med dekodern.

OnePlace har sammanlagt fyra parabolmottagare, mot föregångarens två. Det går alltså att spela in upp till tre program samtidigt som man tittar på ett fjärde. Dekodern går att köpa med och utan hårddisk, men vill man ha full funktionalitet kan man lika gärna köpa en direkt: hårddisken behövs nämligen för att kunna spela in, spola tillbaka eller pausa direktsända program.

Dekodern kan kopplas till nätverket med ethernet-kabel eller wifi. Eftersom många har internet-routern i samma skåp rekommenderar vi att man använder kabel för snabbare och mer stabil anslutning.

Den nya OnePlace-dekodern är märkbart mindre, mer kompakt och ”ren” än den gamla Smart-boxen.

 

Användning och finesser

OnePlace är enkel, men en smula tidskrävande att installera. Precis som de flesta Android-produkter kräver den att vi loggar in och laddar ner de senaste uppdateringarna först. Allt går snabbare om man har ett Gmail-konto, då kan man använda mobiltelefonen för att konfigurera enheten med wifi-/nätverkslösenord, användarkonton och alltihop. Ett Google-konto krävs också för att ladda ner appar.

När allt är klappat och klart är det dags att bekanta sig med Canal Digitals nya TV-universum: med en tryckning på den blå knappen får man tillgång till allt innehåll som Canal Digital har att erbjuda (direktsänt, streaming) på samma ställe – under förutsättning att man har abonnemang på rätt kanaler, förstås. Programvalen presenteras på ett snyggt sätt med skarpa och tydliga bilder.

 

Det första vi lägger märke till är att boxen reagerar snabbt på vissa fjärrkommandon, men inte alla. Det går blixtsnabbt att skrolla genom menyerna men OnePlace är inte lika rask när vi vill byta kanal. Nuvarande Smart HD-boxen är faktiskt märkbart snabbare att ”zappa” med. OnePlace har å andra sidan en mycket överskådlig och interaktiv programguide/EPG som gör det smidigt att hoppa dit man vill, planera inspelningar eller titta på lagrat innehåll.

Förutom Canal Digitals eget programutbud kommer man åt Google Play Store med spel och appar. Där hittar vi aktuella tjänster som YouTube, Viaplay, Spotify, Tidal med flera. I dagsläget lyser Netflix med sin frånvaro eftersom streamingtjänsten kräver ett eget godkännande. Detta jobbas det dock på att fixa från Canal Digitals sida.

Styr TV:n med rösten

 

 

OnePlace stöder Google Voice Search, med inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen. Genom att säga det man vill titta på kan man söka genom allt tillgängligt innehåll och få olika rekommendationer. Så småningom ”lär sig” TV-mottagaren vad man gillar att titta på och kommer med bättre rekommendationer.

Bildkvalitet

OnePlace har intressanta specifikationer för oss som är extra intresserade av bildkvalitet. Den stöder nämligen 4K-upplösning och HDR (High Dynamic Range). Det kan ge en mycket skarpare och mer kontrastrik bildkvalitet, under förutsättning att man har en modern TV som också stöder detta.

Rent teoretiskt ska allt vara klart för att avnjuta direktsända TV-kanaler i kristallklar 4K-kvalitet. Men – och det är ett stort Men – Canal Digital har inga 4K-kanaler i sitt sortiment ännu. 4K-upplösningen är därför i första vändan begränsad till innehåll från YouTube och andra appar. Även om vi hittade massor av tjusigt 4K-material med YouTube-appen så känns det som något vi har sett förut.

Slutsats

Canal Digitals nya paraboldekoder lyckas bra med att smälta ihop linjär TV och streaming, och erbjuder ett brett utbud av innehåll. På samma gång märks det att inte alla bitar finns på plats ännu. Det riktiga russinet i kakan är ju stödet för 4K TV-sändningar och tills de ligger ”live” i etern kan inte boxen visa vad den går för. Är du på jakt efter en ny parabolmottagare så är OnePlace ett bra val, men om du redan är nöjd med nuvarande Smart HD-box så kan du gott vänta tills 4K-sändningar är ett faktum.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend