Äntligen är Philips i hamn med sin nya toppmodell! Rent traditionellt har 9000-serien varit högst rankad bland marknadens bästa TV-apparater och har flera gånger vunnit både den europeiska EISA-utmärkelsen och Ljud & Bilds ”Årets bästa”. Men så gick det inte 2014: Den före detta holländska, numera taiwanesiska, TV-jätten (även känd som TP Vision) har ägnat lång tid åt att utveckla sin nya toppmodell, som har ett operativsystem baserat på Google Android. Som vanligt när man implementerar ett nytt gränssnitt har inte allt gått helt friktionsfritt, men nu är den alltså klar!
65PUS9809 har allt som behövs för att vara en genuin toppmodell: förutom knivskarp 4K-upplösning har den äkta Direct LED-bakbelysning med lysdioder indelade i 144 zoner, precis som ett Philips-flaggskepp ska ha. Till detta kommer Ambilight-lysdioder på baksidan av TV:n som sätter färg på omgivningen i takt med handlingen på skärmen. Detta är ett patent som Philips har ägnat många år åt att utveckla och som de alltså är ensamma om.
Användning och finesser
Android-stödet innebär framför allt att TV:n har tillgång till Google Play Store, där det finns en mängd appar och spel. Dessutom finns Chrome-webbläsare som man kan navigera i med hjälp av pekfjärrkontrollen. Genom att koppla in en trådlös USB-spelkontroll (från exempelvis Logitech) kan man även spela online-spel direkt på skärmen utan att ha en separat spelkonsol. Kul!
Men att detta kallas för en Android-TV i ordets rätta bemärkelse håller vi inte riktigt med om. Det får man inte förrän man gör en särskild TV-version av Android. Medan Philips har lagt ner stora resurser på att anpassa det äldre Android Jellybean-systemet för TV, har Google under tiden hunnit lansera Android Lollipop, en senare version som sägs vara bättre lämpad för smart-TV. Det är tämligen säkert att Philips kommer att börja använda detta i sina 2015-modeller, och ur den synvinkeln är de förmodligen bättre förberedda än andra TV-tillverkare.
I dagsläget saknar 65PUS9809 stöd för de viktiga standarderna HDMI 2.0 (inkoppling) och HEVC (streaming). I skrivande stund innebär detta att det inte går att komma åt Netflix i 4K-upplösning. Dessutom är framtida kompatibilitet med nya 4K-källor mer osäker. Philips har dock släppt en separat uppgraderingsbox, UHD-880, som ska ge tillgång till HEVC-kodat-material som Netflix 4K. Denna är utlovad till nu i januari och kommer som bonus att använda sig av Android Lollipop.
Bildkvalitet
Äkta LED-bakbelysning är en finess vi alltid har förknippat med Philips toppmodeller. Det var därför lite trist att konstatera att det saknades i förra årets toppmodell, 65PUS9708. I den nya versionen är Philips däremot tillbaka i full vigör med äkta LED-bakbelysning. Det innebär främst en mycket bra kontroll över kontrast och ljus som helt enkelt måste upplevas med egna ögon. Mörka scener i filmer som ”Prometheus” och ”Gravity” har en helt grym djupkänsla! Den sistnämnda innebär en svår utmaning för alla TV-apparater, men Philips-skärmen klarar allt. 65PUS9809 är kapabel att skilja på beckmörk rymd, bländande ljus från jordklotet och pyttesmå stjärnor med stor exakthet.
Svärtan är visserligen inte lika avgrundsdjup som vad OLED eller plasma presterar, men betydligt bättre än vad som går att uppleva med en vanlig kant-LED-TV. Tack vare 144 zoners bakbelysning är ljusfördelningen väldigt finmaskig, så att man undviker störande ”halo”-effekter runt ljusa föremål mot svart bakgrund.
Färgåtergivningen är också oerhört tjusig och välnyanserad, fast vi skönjer tendenser till lite överdrivna färger även i Cinema-läget. Hudtoner ser i överkant solbrända ut och blåfärger är snudd på fluorescerande. Dessutom tycker vi att skärpan är lite i mesta laget, även för att vara en 4K-TV …
Vin av … vin?
Philips är kända för sin avancerade bildbehandling, som övervakar och optimerar bilden in i minsta detalj. Skärpa, brusreducering, svärta och rörelser – varenda parameter manipuleras i jakten på högre bildkvalitet. Detta resulterar i en bild som ger stor wow-effekt, både i butiken och hemma i vardagsrummet. För vissa bildfantaster kan det dock bli lite för mycket av det goda, och enligt vår uppfattning är mycket av bildbehandlingen som Philips lägger på en smula överflödig, särskilt när signalerna redan är av HD- eller 4K-kvalitet. Speciellt ”Normal”- och ”Naturlig”- och idealinställningarna präglas av att vara lite grötiga: All den aktiva bildbehandlingen lägger sig som en ”hinna” över bilden och suddar ut de minsta detaljerna. Detta är vår åsikt, även om vi naturligtvis inser att många föredrar lite extra krydda i vardagen …
Lyckligtvis är 65PUS9809 också utrustad med det mer neutrala ”Cinema”-bildläget för den som gillar att titta på filmen eller TV-serien precis så som producenten tänkte sig den i studion, utan artificiella tillsatser. Och genom att mildra eller stänga av de aningen överdrivna bildkretsarna lyckades vi trolla fram en bild som är välfokuserad och gnistrande rik på detaljer.
Philips kraftfulla bildmotor ska däremot ha beröm för att den gör att utmärkt jobb med att skala upp TV-sändningar, DVD, YouTube och annat material med standardupplösning till uppseendeväckande god kvalitet. Här gör den ett märkbart bättre jobb än exempelvis LG:s OLED-TV 55EC930V, som ser påtagligt grynigare ut med SD-sändningar. Philips har också en mycket effektiv interpolering och rörelsekompensation som jämnar till rörelserna utan att det känns onaturligt. Detta gör 65PUS9809 till en mycket bra allround-TV.
Kalibrering
Philips 65PUS9809 har två förinställda ISF-lägen (Image Science Foundation) för Dag och Natt. De är låsta i utgångspunkt, men genom att knappa in en kod fick vi tillgång till flera avancerade inställningar. Dessvärre är inte ”expertmenyn” tillräcklig för att utföra en fullständig färgkalibrering av Philips-skärmen. Vi kan visserligen justera färgtemperatur och gråtonskala, men utan möjlighet att justera ljusstyrkan i var och en av grundfärgerna Röd, Grön och Blå individuellt, lyckas vi inte korrigera för alla färgavvikelser. Med andra ord verkar det inte som om Philips har gjort sig möda med en egen kalibrering, och vi häpnar lite över att TV:n har fått ISF-stämpeln när den inte ger en möjlighet att göra en fullständig färgkalibrering …
Våra mätningar visar att 65PUS9809 kommer en smula felkalibrerad från fabrik, där sekundärfärgen magenta har för lite färgmättnad. Detta har Philips kompenserat för genom att öka ljusstyrkan i den här kanalen. Vilket kan tyda på att kalibreringsutrustningen på fabriken inte mäter helt korrekt.
Inställningarna i bildmenyn har också en del udda namn. Bakbelysningen styrs med ”Contrast”-inställningen, trots att den egentligen borde heta ”Backlight”. För att styra ljusstyrkan måste man gå in i en undermeny som heter ”avancerad kontrast”.
Trots bristen på komplett färgjustering lyckades vi få en mycket bra bild ur 65PUS9809. Maximal delta-avvikelse (en formel som anger avvikelsen från en helt perfekt färgåtergivning) uppmättes till cirka 2,0 vilket är mycket bra, om än inte referensklass.
Efter kalibrering visar mätningarna att Philips 65PUS9809 fick små färgavvikelser, men på grund av de begränsade kalibreringsmöjligheterna blev vi inte helt och hållet av med den låga färgintensiteten i rött.
Ljudkvalitet
Philips har jobbat lite extra med ljudet i den här toppmodellen genom att erbjuda en separat, trådlös subbas. Det gör verkligen underverk för ljudet, med en ordentlig bas i actionscener – men även röster och musikinstrument framträder bättre. Här kan man faktiskt klara sig utan en ljudlimpa.
Slutsats
Philips kan med sin 65PUS9809 äntligen erbjuda en tvättäkta toppmodell som ger ytterst hög bildkvalitet från i stort sett varje källa. Tack vare avancerad bildbehandling visar sig allt bildmaterial från sin bästa sida. Bildbehandlingen kan dock upplevas som väl våldsam i vissa fall och man kan med fördel välja Cinema-läget när man tittar på film och TV-serier. Då får man snudd på ”det bästa av två världar”, med en enorm kontrast och utmärkt svärta. Som allround-TV är detta en av klassens bästa TV-apparater i dagsläget, men den får se sig besegrad på vissa områden, som färgåtergivning, plus att bristen på Netflix 4K innebär en smula begränsad tillgång på material att titta på.
Också i detta test:
Panasonic TX-65AX900E
En ny referens?
Panasonic kommer sent men är välkomna till 4K-festen med sin färska toppmodell.
Kommentarer är stängda.