Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 4K-duell, Panasonic mot Philips

Den ultimata TV-upplevelsen

Ingenting kan mäta sig med 4K när det gäller att ge upplevelser som liknar verkligheten. Med de här två highend-skärmarna ser vi äntligen vad det nya bildformatet går för!

Av / 2015-01-07 - 06:00
4K-duell, Panasonic mot Philips
Audun Hage

Produkter i detta test

Det är bara att inse: Full-HD och 3D är gamla nyheter, nu är det 4K som gäller för dig som vill ha maximal bildkvalitet hemma i vardagsrummet. Den dramatiska ökningen av skärpa ger en bild som man nästan vill sträcka ut handen och försöka röra vid. Och som vi skrev i förra numrets stora test har priserna på de billigaste 4K-skärmarna sjunkit radikalt det senaste året. Ändå är det inte i de billigaste som spjutspetstekniken utvecklas, allra bäst bild får du med någon av toppmodellerna – och den får gärna vara 65 tum eller ännu större så att du verkligen ser alla de extra detaljerna. Vilket naturligtvis gör sitt till för att priserna drar iväg en bit uppåt …

Testet
Månadens två duellanter befinner sig i highend-klassen. Panasonic och Philips har släppt toppmodeller, båda bygger på LCD-tekniken med Direct LED – som vi också brukar kalla ”äkta” LED-bakbelysning. Bakom LCD-skiktet sitter hundratals lysdioder, indelade i zoner så att TV:n kan kontrollera ljusstyrkan betydligt bättre än modeller med vanlig kant-LED, som i stort sett måste ha samma ljusstyrka över hela skärmen samtidigt.

Äkta bak-LED är en highend-teknik som är reserverad för de dyraste TV-apparaterna och det är först i den här generationen som vi har sett den i 4K-skärmar i nämnvärd utsträckning. Både Panasonic och Philips använde sig av den billigare kant-LED-tekniken i sina tidigare toppmodeller och det syntes på bildkvaliteten. Trots utmärkt skärpa och ljusstyrka var kontrasten och svärtan lite livlös.

Just svärtan är extremt viktigt för hur man uppfattar film och TV-serier. Det har vi märkt i och med intåget av de nya OLED-skärmarna från LG, som lägger beslag på förstaplatsen när det gäller just kontrast och svärta. LCD-paneler med LED-belysning kan inte riktigt mäta sig med OLED-teknikens överlägsna ljuskontroll, pixel för pixel, men kan ändå vara en värdig konkurrent när det gäller förhållandet mellan pris och prestanda.

Flera vägar till 4K
Tack vare fyra gånger högre upplösning än Full-HD innebär 4K en helt ny värld av detaljer, särskilt när tekniken kombineras med en extra stor skärm. Men innan vi går helt ”bananas” i extas över 4K-formatet får vi inte glömma bort att det fortfarande är bedrövligt ont om äkta 4K-material att titta. Filmbranschen har tyvärr inte varit lika ivriga som elektroniktillverkarna att få ut 4K på marknaden. Det har blivit ett ”hönan och ägget”-problem där man vägrar investera i infrastruktur innan efterfrågan har blivit tillräckligt stor. Detta ändrar sig förmodligen under 2015 i och med lanseringen av ett nytt 4K-Blu-ray-format.

Under tiden vi väntar tar vi allt 4K-material vi kan få. Och i skrivande stund är det Netflix som har kommit längst med att erbjuda en fungerande modell. Den amerikanska streaming-tjänsten är först med 4K-material som man kan titta på direkt via nätet. Urvalet är fortfarande begränsat till ett par serier (Breaking Bad och House of Cards) men Netflix har åtminstone visat att de både har viljan och förmågan att leverera 4K, och vi kan antagligen räkna med mer (original-)4K-material från dem i framtiden.

Produkter i detta test

Panasonic TX-65AX900E

En ny referens?

Panasonic kommer sent men är välkomna till 4K-festen med sin färska toppmodell.

Panasonic levererar en extremt läcker och naturtrogen bildkvalitet som är nära studiokorrekt tack vare en jämn färgbalans. Brett formatstöd, bra anslutningar, Netflix med 4K och inte minst en möjlighet att proffskalibrera gör 65AX900 till en äkta highend-TV.
Svärtan är inte fullt i klass med OLED, plasma eller konkurrenten från Philips. Panasonic har valt en annan bildestetik som prioriterar detaljer i mörker i stället för att återge svartaste svart, fast vi hade gärna velat ha både och …
Läs hela testet

Philips 65PUS9809

Svart som natten

Philips är tillbaka med en ny toppmodell som ännu en gång ska sätta märket på TV-kartan. Och en sådan svärta!

65PUS9809 har en knallstark kontrast och en kolsvart svärta precis som en äkta bak-LED-skärm ska ha. Bildbehandlingen är otroligt avancerad och får även problematiska SD-inspelningar att se förvånansvärt bra ut.
Philips-skärmen saknar en del formatstöd för 4K och färgåtergivningen är inte hundraprocentigt jämn. Dessutom är betraktningsvinkeln ganska så snäv.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen