Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ryobi Swift Clean

Denna Ryobi suger verkligen

En våtdammsugare som inte får upp någon vätska måste vara årets sämsta städprodukt.

Av / 2024-05-29 - 08:56
Ryobi Swift Clean
Jonas Ekelund

Innehållsförteckning

Mattvättar eller våtdammsugare är fiffiga apparater som har ett dubbelt munstycke. Först sprutar de ut en blandning av vatten och rengöringsmedel, sedan suger de nästan omedelbart upp vätskan igen innan den hinner tränga ner alltför långt i materialet och skada något.

Som vi förstått idén bakom Ryobi Swift Clean så ska det vara en handhållen och batteridriven variant av en sådan. Jättesmart, tänkte vi! Det borde ju räcka alldeles utmärkt för bilsätena eller när man råkat spilla något på en matta eller i soffan. Den kostar trots allt inte mer än att hyra en våtdammsugare några gånger.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Ryobi är annars kända för sina handhållna verktyg och brukar ofta rekommenderas i gör-det-själv-grupper som pålitliga och tåliga. Denna dammsugare ingår i deras One+ serie där alla 180+-verktyg använder samma 18-voltsbatteri. Batteriet finns dock i olika kapaciteter. Har man redan ett Ryobi-verktyg i serien kan man alltså köpa Swift Clean utan batteri och laddare för att spara cirka 30 procent av priset.

Läs också Suger där robotarna ger upp Roborock Dyad Pro är en skaftdammsugare som har ett par extra knep – och en vattentank – i rockärmen.

Konstruktion

Precis som dess stora kusin har Swift Clean en tank för vatten med rengöringsmedel, samt en stor tank för uppsuget smutsvatten. Längst fram sitter munstycket som ska suga upp det smutsiga vattnet från den textil man rengör. Dessutom finns det en roterande borste som ska gnugga materialet för att lösgöra smuts och fläckar. Längst bak trycker man fast det laddningsbara One+-batteriet.

Borsten ska gnugga på fläcken så att man kan suga upp smutsen. (Foto: Jonas Ekelund)

På ovansidan av handtaget sitter tre knappar för att spraya fläcken med rengöringsmedel, slå på borsten samt sätta igång att suga upp vätska. Det ska sägas att maskinen är ganska stor och tung så man håller inte på några långa stunder med den. Å andra sidan är den till för att ta bort fläckar, inte för att rengöra en hel matta. Båda tankarna, sugmunstycket och borsten är lätta att ta loss för att rengöra.

Det är lätt att ta isär maskinen för att rengöra delarna. (Foto: Jonas Ekelund)

Rengöring

Ryobi beskriver själva Swift Clean som en ”fläckborttagningsmaskin”. Och med tanke på att det bara ryms en dryg deciliter vatten med rengöringsmedel i tanken så säger det sig själv att det inte räcker till några stora ytor. Till skillnad från en mattvättningsmaskin så är det inte något kontinuerligt flöde av vatten som tvättar och sedan genast sugs upp. I stället ska man spraya rengöringsmedel på fläcken, sätta i gång borsten och gnugga på den, för att sedan suga upp den smutsiga vätskan.

Ryobi innan ryobi efter
<
>
Smutsen utgnuggad i mattan i stället för uppsugen. (Foto: Jonas Ekelund)

De två första delarna av rengöringen känns det som man lika gärna hade kunnat ersätta med att gnugga på fläcken med en våt svamp. Så då gäller det att själva våtsugningen är effektiv, då ju hela poängen är att man inte vill att smutsen bara ska gnuggas ner i textilen. Man vill ju ha bort den. Men olyckligtvis så lyckades vi aldrig få maskinen att suga upp någon vätska alls, varken från en matta eller en soffa. Vi tänkte först att textilen kanske måste bli rejält blöt, så vi tömde i princip hela tanken på fläcken. Men vi fick ändå inte upp någonting.

Trots mycket vätska och idealiska förhållanden fick vi bara upp några droppar. (Video: Jonas Ekelund)

Det kan bero på att maskinen inte har speciellt mycket sugkraft. 13 watt är inte mycket jämfört med en vanlig sladdlös skaftdammsugare som ofta har 150 watt. Men vad är då poängen med denna maskin? Är det bara en glorifierad sprayflaska med en borste så är den på tok för dyr.

Slutsats

På pappret låter det som en bra idé. En maskin som sprayar rengöringsmedel på en fläck, gnuggar loss smutsen och sedan suger upp smutsvattnet. Batteridriven så att man lätt kan ta ut den i bilen. Problemet är att det sista steget inte fungerar så allt man får är en utsmetad fläck med smutsen nedgnuggad i textilen. Tillbaka till ritbordet, Ryobi!

Karakter
Ryobi Swift Clean
Premium

Home tycker

Använder Ryobis standardbatteri. Lätt att ta isär och rengöra. Tung maskin. Suger inte upp smutsvattnet i våra tester. Gör inte jobbet!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen