Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Narwal Freo X Ultra

En smart liten hjälpreda

Om du vill ha hjälp med att hålla smutsen borta är en robot en bra investering.

Av / 2024-05-04 - 13:10
Narwal Freo X Ultra
Mikael Hansen

Om det är något jag hatar så är det att städa. Men hur blir man av med i synnerhet dammråttorna utan att behöva ta till manuellt arbete? En möjlig lösning är en robotdammsugare, även om den har vissa begränsningar. De smarta och ganska dyra robotarna säljs som underverk, men kan inte riktigt leva upp till det. Jag återkommer till det. En gigantisk kartong har landat på testbänken – hela vägen från Kina.

Narwal Robotics har just introducerat sitt senaste flaggskepp Freo X Ultra på den skandinaviska marknaden. Det här är en riktig schweizisk armékniv bland robotdammsugare, eftersom den lilla krabaten både kan dammsuga och skura golven. Den lilla vita roboten är fullspäckad med smart teknik och kan, om ditt hem tillåter det, till stor del automatiseras till att städa helt på egen hand.

En gigantisk kartong

Som nämnts levereras Narwhal Freo X Ultra i en enorm kartong. Det finns en anledning till det. Den medföljande basstationen är ganska stor, mäter 41,5 × 37 × 43,4 cm och väger 8,5 kg. Detta beror främst på apparatens möjlighet att moppa golv, eftersom det vita plasthöljet innehåller två behållare för rent respektive smutsigt vatten. Tyvärr innehåller basstationen inte också en dammpåse så att robotdammsugaren kan tömma sin ganska lilla behållare, vilket vi har sett hos andra tillverkare. Längst upp finns en liten kontrollpanel med touchfunktion.

Basstationen är välfylld tack vare sina inbyggda behållare för rent och smutsigt vatten. (Foto: Narwal)

Själva roboten tar upp mindre plats och liknar de flesta andra modeller på marknaden. Den är kritvit i renaste plast och har en liten upphöjning med en inbyggd LiDAR-sensor ovanpå. Är man redan bekant med Narwhal ser den ganska bekant ut eftersom designen är nästan identisk med den tidigare generationen (Narwhal Freo). Den verkliga innovationen finns på undersidan.

Narwal Freo X Ultra kan skryta med en maximal sugkraft på 8 200 Pa (Narwal Freo har en sugkraft på 3.000 Pa) och har utrustats med en omdesignad Zero-tangling-borste. Den starkare sugkraften och den nya borsten ska göra den här modellen särskilt lämplig för hund- och kattägare. När det gäller dammsugarpåsarna som sätts i själva roboten ingår ett par engångspåsar samt en återanvändbar dammbehållare i plast. Båda engångspåsarna har inbyggda luftfilter och byts enkelt ut genom att ta bort robotens ovansida, som fungerar som ett stort lock. Om man väljer att använda den återanvändbara plastbehållaren måste man köpa filter från Narwal.

Narwals nya borsthuvud är perfekt för hem med hundar och katter (Foto: Narwal)

Som nämnts kan Freo X Ultra också moppa golv. För detta använder den två triangulära mopphuvuden, som vart och ett kan rotera med 180 varv per minut. Roboten hittar sin väg via sitt tri-laser obstacle avoidance-system med LiDAR SLAM 4.0-integration. Den primära hanteringen sker via Narwals egen app, men du kan också använda röstkommandon via Alexa, Google Assistant eller Siri.

Krånglig kartredigering

Att installera Narwal Freo X Ultra är enkelt och tar bara några minuter. Du installerar enheten med Bluetooth via appen, som ansluter till ditt lokala nätverk. När detta är gjort kan du låta roboten skanna ditt hem – det är här det blir riktigt smart. Roboten kör nu runt och söker igenom varje hörn av de tillgängliga rummen. Längs vägen känner den automatiskt av vilken typ av underlag den kör på. Resultatet visas slutligen i form av en 2D/3D-arta som kan redigeras manuellt vid behov.

Tyvärr var det här jag stötte på ett litet problem. Jag har alltid tänkt att en robotdammsugare inte är idealisk för min gamla Köpenhamnslägenhet. Det är lite trångt och en av trösklarna mellan rummen är lite högre än de andra. Det var det sistnämnda som resulterade i en alternativ lösning. Eftersom roboten inte kunde ta sig från vardagsrummet till hallen var jag tvungen att flytta den manuellt och skapa en till karta.

Så här ser skanningen av min lägenhet ut. Anpassningsalternativen är lite begränsade och det tog lite tid att komma underfund med dem. (Skärmdump)

Tyvärr går det inte att slå ihop två kartor i kartredigeraren, så jag måste växla mellan de olika kartorna varje gång jag ska städa i min lägenhet. Om du har ett hus med flera våningar kommer du naturligtvis att stöta på samma problem.

Den suger ordentligt

När skanningen är klar är det dags att sätta roboten i arbete. Från appen väljer du om det ska dammsugas, moppas eller en kombination av de två. Som standard är dammsugaren inställd på en av de lägre hastigheterna. Då låter den inte lika mycket, men den suger förstås inte heller lika kraftigt. Kartfunktionen ger dig god kontroll över exakt vilka rum som ska städas, och du kan löpande hålla koll på var och hur långt dammsugaren har kommit i processen. De flesta robotdammsugare har problem med mattor. Med Narwal Freo X Ultras sugkraft på 8 200 PA klarar den jobbet alldeles utmärkt, även om den då låter mer än på ett trägolv. Maskinen kan ställas in så att den höjer och sänker sig efter behov och underlag. Det är smart.

De många inbyggda sensorerna innebär att Narwal Freo X Ultra i teorin elegant kan undvika prylar och möbler, och den nya Zero-tangling-borsten ska förhindra att roboten fastnar i sladdar och liknande. Mitt intryck är att den hanterar hinder ganska bra för det mesta, men man gör sig själv en stor tjänst om man röjer upp och tar bort saker från golvet innan man sätter igång. Jag upplevde ett par gånger att den nya smarta borsten stannade på grund av att en tunn kabel, samt ett förklädesband, trasslade in sig i borsthuvudet. När detta händer stannar roboten och ber om hjälp. Samma sak skulle kunna hända med en vanlig dammsugare, så jag klandrar inte roboten i sig, men det betyder att jag inte skulle låta roboten städa om jag inte var hemma och kunde rädda den om den fastnade i en kabel under soffan eller något.

Efter varje städning återvänder Narwal Freo X Ultra till sin basstation, där en speciell rengöringsfunktion startar. Detta gäller både vid dammsugning och moppning.

Enligt Narwal kan 1L-engångspåsarna räcka till sju veckors användning (Foto: Narwal)

Ingen automatisk tömning av dammsugaren

Till skillnad från många andra dammsugarrobotar har Freo X Ultra ingen dammpåse i basstationen. I stället komprimerar den uppsamlad smuts. Både engångspåsarna och plastbehållaren rymmer 1 liter, och Narwal hävdar att du kan städa i upp till sju veckor innan filtret behöver bytas eller påsen bytas ut. Detta beror naturligtvis på storleken på ditt hem och hur smutsigt det blir. En sak är dock säker – du kan inte bara gå ut och köpa nya engångspåsar eller filter, de måste beställas in från Narwal. Det kan bli dyrt i längden. En smartare lösning hade varit att roboten överförde skräpet till en behållare i basstationen, som DreameBot L20 Ultra, som har en inbyggd 3,2-liters dammsugarpåse i sin basstation.

Rengöring av moppen efter användning

Moppdelen av roboten är mer praktisk. Efter att golvet har moppats sugs det smutsiga vattnet upp i basstationens behållare för detta ändamål och mopphuvudena rengörs och torkas automatiskt. Roboten fylls sedan på med rent vatten och rengöringsmedel från basstationens tankar för vatten och rengöringsmedel och är redo för nya utmaningar.

Slutsats

Narwhal Freo X Ultra är en utmärkt uppfinning som med några turer i hemmet varje vecka kan minska mängden smuts avsevärt. Men som nämnts ovan är det ingen mirakelmaskin och en robot kommer aldrig att vara lika flexibel och effektiv som en gammaldags Miele-dammsugare eller en modernare Dyson. Om man ska köpa en robot beror på vilka städbehov man har och hur höga krav man har på städningen. Personligen har jag kommit att älska den extra städningen och ser Narwal Freo X Ultra som ett bra komplement för dem som vill hålla smutsen borta och ha mer tid för andra sysslor än tråkiga saker som att dammsuga och moppa golv.

Karakter
Narwal Freo X Ultra
Premium

Home tycker

Kraftfull sugkraft på 8.200 Pa, bra prestanda för moppning och dammsugning av golv, automatisk rengöring av mopphuvudet Gigantisk basstation, ingen dammbehållare i basstationen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Ljud & Bild
Rulla till toppen