TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Ring Video Doorbell 4

Stabil och genomtänkt

Med en videoringklocka har du din egen personliga portvakt dygnet runt.

forfatter
Publicerad 2021-11-25 - 08:00
Karakter
Ring Video Doorbell 4
L&B tycker
Tvåfaktorsautentisering är klokt ur säkerhetsperspektiv. Bilden är väldigt bra såväl i mörker som i ljus och ljudet upplevs stabilt.
Appen finns inte på svenska, vilket är synd. För att få ut det mesta av din videodörrklocka behöver du köpa till ett abonnemang.
Specifikationer
 • Typ: Ringklocka med videofunktion
 • Fungerar med: iOS och Android
 • Anslutningar: Wifi 2,4 och 5 GHz
 • Ström: Uppladdningsbara batterier
 • Upplösning: 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter)
 • Lagring: Molnlagring (abonnemang behövs)
 • Ljud: Mikrofon och högtalare
 • Bildvinkel: 160 grader diagonalt
 • Mått: 11,4 x 4,9 x 2,2 centimeter
 • Webb: ring.com

Att montera och komma igång med RVD 4 (Ring Video Doorbell 4) är enkelt och smidigt. I Ring-appen finns väldigt informativa filmer som går igenom steg för steg hur du ska göra. Monteringen sker med hjälp av ett par medföljande skruvar och det behövs egentligen inga kablar, enbart ett fungerade wifi-nätverk som når till platsen där du monterar din ringklocka, den funkar både med 2,4 och 5 GHz. Jag bor i ett äldre hus med tjocka väggar som i vissa fall gör uppkopplingen svajig men här upplevde jag inga som helst bekymmer varken med ljud eller bild. Ring Doorbell går att ansluta till befintliga ledningar eller strömadapter men drivs annars av uppladdningsbara batterier som går enkelt att plocka ur och ta in för att ladda.

Att använda RVD 4

Det är naturligtvis i appen allt händer. Dessvärre finns den inte på svenska och det drar ned betyget lite… Det finns inställningar för att skräddarsy hur du vill att dörrklockan ska hantera en påringning beroende på om vilket ”mode” du satt den i. Naturligtvis kan den användas som en helt vanlig dörrklocka (utan bild och ljud) om du så önskar, då är det såklart extra bra om du köpt till en chime (en högtalare så du hör att det ringer på dörren).

Ring Video Doorbell 4
Man ser klart och tydligt vem det är framför kameran. Och för den uppmärksamme ber jag om ursäkt för namnvalet. Jag ska nog undvika bjuda in honom till att använda prylar i fortsättningen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det är även i appen du enkelt begränsar vyn på vad som ska visas och eventuellt spelas in. Eftersom inspelning sker i 160 grader kan det vara sunt att begränsa synfältet ur integritets-syfte. Min uppfattning är att det inte går att få ett helt klockrent svar på om det är tillåtet att montera upp och spela in utanför din egen dörr. Det kanske inte är direkt olagligt att filma förbipasserande men att spara filmen kan vara det. Oavsett vad, kan det väl ändå ses som juste att enbart filma det som händer på din egen tomt eller precis utanför din egen ytterdörr om du bor i lägenhet (prata med din hyresvärd först). Kameran på RVD 4 är riktigt bra och eftersom trappuppgången i vårt hus alltid är ljus stängde jag in maken på toaletten för ett ”mörker-test”. Bilden är riktigt bra, så ingen kommer att kunna smyga obemärkt förbi ens när det är kolsvart.

RVD 4 funkar med Google Assistant, Amazon Alexa och Samsung Smart Things men behöver t ex en Homebridge för att kunna fungera med Apple HomeKit.

 Säkerhetstänk

Med Ring Doorbell 4 har man tagit säkerhetstänket ett litet steg extra. Dels så finns det en låsskruv i botten av ringklockan (specialverktyg finns i förpackningen) vilket gör det inte bara är att ta bort locket och hitta på bus, eller stjäla den om man nu skulle vilja det.

Dessutom behövs tvåfaktorsautentisering för att lägga till fler användare i appen vilket betyder att en person med för mycket ledig tid inte kan hacka sig in och ta över din ringklocka (det är i alla fall inte så enkelt). Detta kanske inte känns superviktigt om det enbart gäller en ringklocka vid ytterdörren som har videofunktion, men eftersom Ring erbjuder en uppsjö av produkter du kan koppla samman i samma system – såsom till exempel kameror inomhus, kan det vara skönt att veta att ingen obehörig kan komma åt materialet.

Abonnemang

Du behöver ett abonnemang för att kunna spara filmade sekvenser i molnet, för att kunna se de i efterhand. Annars kan du enbart se det som händer utanför dörren i realtid. Eftersom abonnemang generellt ändras i tid och otid väljer jag att inte lägga någon tid och energi på det. Men tänk på att läsa på lite vad som passar just dig och dina behov innan du köper. Det som sparas i det magiska molnet lagras med största sannolikhet utanför Europa. Ring är amerikanskt och har starka kopplingar till Amazon webb serivces (AWS) vilket gör att de inte kan uppfylla våra GDPR-krav fullt ut. Det är helt och hållet upp till var och en att besluta om detta är viktigt eller ej – men du bör i alla fall veta om det innan du köper och installerar.

Slutsats

RVD 4 är superenkel att installera och använda – om din engelska, tyska, spanska, franska, italienska eller möjligtvis holländska är lite svajig finns bra och informativa filmer att titta på. Systemet går att bygga ut med såväl inom- och utomhuskameror, belysning med mera. Att den funkar tillsammans med Google Assistant och Amazon Alexa ökar flexibiliteten. Bilden är klockren i både ljus och mörker och ljudet kan vi inte klaga på.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Arlo Video Doorbell Wire-Free

Bra, modern och användarvänlig

Med en videoringklocka är du alltid hemma – även när du är borta.

Att appen är på svenska, tillsammans med att den stöder Amazon Alexa, Google Assistant och Samsung SmartThings gör den väldigt användarvänlig. Tvåfaktorsautentisering känns tryggt ur säkerhetssynpunkt och bilden är riktigt bra i både ljus och mörker.
Volymen på ljudet i högtalaren var olika från gång till gång. Som i de flesta fall behövs ett abonnemang för att utnyttja produktens fulla potential.
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Kanske den bästa robotdammsugaren Svindyra Roborock S7 MaxV Ultra är den smartaste robotdammsugaren hittills.
Städa med hjälp av laser Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.
Framtiden är ljus och smart Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend