Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ring Video Doorbell 4

Stabil och genomtänkt

Med en videoringklocka har du din egen personliga portvakt dygnet runt.

Av / 2021-11-25 - 08:00
Ring Video Doorbell 4
Åsa Warme Hallén

Att montera och komma igång med RVD 4 (Ring Video Doorbell 4) är enkelt och smidigt. I Ring-appen finns väldigt informativa filmer som går igenom steg för steg hur du ska göra. Monteringen sker med hjälp av ett par medföljande skruvar och det behövs egentligen inga kablar, enbart ett fungerade wifi-nätverk som når till platsen där du monterar din ringklocka, den funkar både med 2,4 och 5 GHz. Jag bor i ett äldre hus med tjocka väggar som i vissa fall gör uppkopplingen svajig men här upplevde jag inga som helst bekymmer varken med ljud eller bild. Ring Doorbell går att ansluta till befintliga ledningar eller strömadapter men drivs annars av uppladdningsbara batterier som går enkelt att plocka ur och ta in för att ladda.

Att använda RVD 4

Det är naturligtvis i appen allt händer. Dessvärre finns den inte på svenska och det drar ned betyget lite… Det finns inställningar för att skräddarsy hur du vill att dörrklockan ska hantera en påringning beroende på om vilket ”mode” du satt den i. Naturligtvis kan den användas som en helt vanlig dörrklocka (utan bild och ljud) om du så önskar, då är det såklart extra bra om du köpt till en chime (en högtalare så du hör att det ringer på dörren).

Ring Video Doorbell 4
Man ser klart och tydligt vem det är framför kameran. Och för den uppmärksamme ber jag om ursäkt för namnvalet. Jag ska nog undvika bjuda in honom till att använda prylar i fortsättningen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det är även i appen du enkelt begränsar vyn på vad som ska visas och eventuellt spelas in. Eftersom inspelning sker i 160 grader kan det vara sunt att begränsa synfältet ur integritets-syfte. Min uppfattning är att det inte går att få ett helt klockrent svar på om det är tillåtet att montera upp och spela in utanför din egen dörr. Det kanske inte är direkt olagligt att filma förbipasserande men att spara filmen kan vara det. Oavsett vad, kan det väl ändå ses som juste att enbart filma det som händer på din egen tomt eller precis utanför din egen ytterdörr om du bor i lägenhet (prata med din hyresvärd först). Kameran på RVD 4 är riktigt bra och eftersom trappuppgången i vårt hus alltid är ljus stängde jag in maken på toaletten för ett ”mörker-test”. Bilden är riktigt bra, så ingen kommer att kunna smyga obemärkt förbi ens när det är kolsvart.

RVD 4 funkar med Google Assistant, Amazon Alexa och Samsung Smart Things men behöver t ex en Homebridge för att kunna fungera med Apple HomeKit.

 Säkerhetstänk

Med Ring Doorbell 4 har man tagit säkerhetstänket ett litet steg extra. Dels så finns det en låsskruv i botten av ringklockan (specialverktyg finns i förpackningen) vilket gör det inte bara är att ta bort locket och hitta på bus, eller stjäla den om man nu skulle vilja det.

Dessutom behövs tvåfaktorsautentisering för att lägga till fler användare i appen vilket betyder att en person med för mycket ledig tid inte kan hacka sig in och ta över din ringklocka (det är i alla fall inte så enkelt). Detta kanske inte känns superviktigt om det enbart gäller en ringklocka vid ytterdörren som har videofunktion, men eftersom Ring erbjuder en uppsjö av produkter du kan koppla samman i samma system – såsom till exempel kameror inomhus, kan det vara skönt att veta att ingen obehörig kan komma åt materialet.

Abonnemang

Du behöver ett abonnemang för att kunna spara filmade sekvenser i molnet, för att kunna se de i efterhand. Annars kan du enbart se det som händer utanför dörren i realtid. Eftersom abonnemang generellt ändras i tid och otid väljer jag att inte lägga någon tid och energi på det. Men tänk på att läsa på lite vad som passar just dig och dina behov innan du köper. Det som sparas i det magiska molnet lagras med största sannolikhet utanför Europa. Ring är amerikanskt och har starka kopplingar till Amazon webb serivces (AWS) vilket gör att de inte kan uppfylla våra GDPR-krav fullt ut. Det är helt och hållet upp till var och en att besluta om detta är viktigt eller ej – men du bör i alla fall veta om det innan du köper och installerar.

Slutsats

RVD 4 är superenkel att installera och använda – om din engelska, tyska, spanska, franska, italienska eller möjligtvis holländska är lite svajig finns bra och informativa filmer att titta på. Systemet går att bygga ut med såväl inom- och utomhuskameror, belysning med mera. Att den funkar tillsammans med Google Assistant och Amazon Alexa ökar flexibiliteten. Bilden är klockren i både ljus och mörker och ljudet kan vi inte klaga på.

Karakter
Ring Video Doorbell 4
Premium

Home tycker

Tvåfaktorsautentisering är klokt ur säkerhetsperspektiv. Bilden är väldigt bra såväl i mörker som i ljus och ljudet upplevs stabilt. Appen finns inte på svenska, vilket är synd. För att få ut det mesta av din videodörrklocka behöver du köpa till ett abonnemang.

Också i detta test:

Duell mellan videoringklockor

Arlo Video Doorbell Wire-Free

Bra, modern och användarvänlig

Med en videoringklocka är du alltid hemma – även när du är borta.

Att appen är på svenska, tillsammans med att den stöder Amazon Alexa, Google Assistant och Samsung SmartThings gör den väldigt användarvänlig. Tvåfaktorsautentisering känns tryggt ur säkerhetssynpunkt och bilden är riktigt bra i både ljus och mörker.
Volymen på ljudet i högtalaren var olika från gång till gång. Som i de flesta fall behövs ett abonnemang för att utnyttja produktens fulla potential.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen