: Western Digital My Passport Ultra Metal Edition 1TB

Lagringsplats i handbagaget

Ta med dig allting. Och du kan till och med göra en trådlös backup i jackfickan under tiden.
Ljud & Bild tycker
Specifikationer

WD My Passport Wireless

 • Kapacitet: 2 TB (finns även med 500 GB och 1 TB)
 • Anslutning: USB 3.0, SD-kort, Wi-Fi
 • Mått: 86 x 29,8 x 127 mm
 • Vikt: 350 g
 • Pris: 2 500 kr
 • wdc.com

WD My Passport Ultra Metal Edition

 • Kapacitet: 1 TB (finns även med 2 TB)
 • Anslutning: USB 3.0
 • Mått: 110 x 13,5 x 80 mm
 • Vikt: 162 g
 • Pris: 900 kr
 • wdc.com
Annons
Annons
forfatter

Min första externa hårddisk rymde 20 gigabyte, vägde nästan två kilo inklusive nätdel och den inbyggda fläkten väsnades som en röjsåg. WD My Passport Wireless, som är föremålet för detta test, rymmer 100 gånger så mycket, är nästan ljudlös och får plats i en jackficka. Och kostar lika mycket.

Inbrottssäker kryptering och backup
Båda testets två diskar är utrustade med 256-bitars hårdvarukryptering, vilket i praktiken ger en okrossbar kryptering av de data du lägger på disken. Om du väljer att använda säkerhetsprogrammet som ligger på disken för att upprätta en nyckel kan ingen – kanske inte ens NSA – läsa vad du har på disken. Det gäller även dig själv om du tappar bort koden.

Det ingår också ett backupprogram på disken, som kan göra säkerhetskopior automatiskt.

passport_wireless
WD My Passport Wireless. Den trådlösa hårddisken är förhållandevis tjock. Det ska ju finnas plats för en komplett NAS-server, trådlös router och batteri för 20 timmars drift.

 

Annons

Betyg

FUNKTIONALITET: ssssss
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst

Nätverk i jackfickan
My Passport Wireless är inte bara en extern hårddisk på 2 TB utan en komplett NAS-disk och trådlös router i en enda enhet. Och så är den dessutom batteridriven. Den inbyggda datorkraften med tillhörande 512 MB internminne skulle för bara ett par år sedan ha varit tillräckligt för en hel dator.

Disken kan antingen upprätta sitt eget lokala nätverk eller fungera som en nätverksbrygga till husets befintliga nätverk. På batteri kan disken köra i uppemot 20 timmar. Vill man inte fumla med nätverksinstallation så går det att stoppa hårddisken i USB-porten, vilket också är den absolut snabbaste metoden att överföra filer på eftersom disken stöder USB 3.0. Det inbyggda batteriet laddas antingen via USB-porten eller den lilla nätdelen som ingår.

My Passport Wireless skapar ett eget trådlöst nätverk, som man kan koppla upp sig mot med både dator och mobil eller surfplatta. Filer går att överföra direkt, via DLNA eller WD:s app som finns till iOS, Android, PC och Mac.

Om disken ska användas trådlöst i hemmet kan den kopplas till det befintliga trådlösa nätverket så att man inte behöver byta nätverk för att lagra eller läsa in filer. Allt sker med My Passport-programvaran till PC eller Mac.

Annons

Eftersom hårddisken inte behöver vara i fysisk kontakt med vare sig dator eller nätverk kan man gömma undan den i källaren eller någon annanstans där den knappast blir upptäckt vid inbrott.

Ute i farten har My Passport Wireless ett extra äss i rockärmen. Tack vare den inbyggda SD-kortläsaren kan man snabbt kopiera över sina bilder om kameran blir full mitt under semestern.

 

passport_ultra_metal
WD My Passport Ultra Metal Edition. Den skinande metallfinishen gör disken läcker att titta på och ger dessutom ett visst skydd.

 

Annons

Betyg

FUNKTIONALITET: ssssst
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst

Allt är inte stål som glimmar
WD My Passport Ultra Metal Edition är det imponerande namnet på den andra testdeltagaren. Den tar hälften så mycket plats som sin trådlösa storebror, främst genom att inte vara lika tjock. Längden och bredden avgörs av 2,5-tumshårddisken på insidan. Ytan av borstad aluminium är läcker att titta på och röra vid, och det finns flera utföranden i olika färger. Den snygga ytan täcker dock bara ovansidan, botten är gjord av plast. Båda dessa ytor saknar förstås helt betydelse för diskens prestanda och kapacitet. Vi har provat en 1 TB-version, det finns även en med 2 TB.

Förutom hårdvarukrypteringen och backupprogrammet, som båda är desamma som i den trådlösa versionen, finns inte mycket att säga om disken: dataöverföringen med USB 3.0 är snabb och disken fungerar oklanderligt.

Samma format i 25 år
Å ena sidan är det fascinerande att det går att ha med sig så mycket information utan att det tar mer plats. 2 TB är gott om lagringsutrymme, även till stora projekt med timtals högupplöst video eller åtskilliga säkerhetskopior. Å andra sidan har man kunnat köpa 2,5-tums hårddiskar i många år vid det här laget. Lagringsplatsen har växt och dataöverföringen är inte längre någon flaskhals tack vare USB 3.0. Men hårddiskens yttre mått har inte krympt och under det blankpolerade skalet snurrar alltjämt en gammaldags fysisk hårddisk. Att ta steget till SSD skulle göra ”disken” snabbare, mindre, lättare och i stort sett immun mot skakningar. Men SSD-diskar är också ungefär fyra gånger dyrare, vilket är skälet till att vi fortfarande använder gammaldags hårddiskar till säkerhetskopior. Då räknas nämligen lagringsplatsen mest.

Slutsats
Man får massor av plats i en läcker inpackning, både i Wireless- och i Ultra-varianten. Priset är något högre än för vanliga externa hårddiskar, men i gengäld får man hårdvarubaserad kryptering av sina data.

Annons

My Passport Wireless är både stor och dyr, men framför allt för fotografer är den ett perfekt resesällskap som kan göra backup av sina bilder från både kamera och mobiltelefon. De extra funktionerna betyder att det lönar sig ännu mer att välja den högsta möjliga lagringskapaciteten.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!