Fem häftiga
Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.
Vad behövs för att spela spel i hög kvalitet?
Om du ska tillbringa ett par mysiga timmar på slagfältet och kunna hänga med så bra att du inte omedelbart mejas ner av grannens tolvårige snorunge till son, behöver du bra hårdvara. Alltså en dator som är snabb nog för att visa landskapet i fotorealistisk kvalitet utan att bilden hackar när striden är som allra hetast.
I praktiken betyder det att du kan bortse från de billigaste modellerna där kompromisserna på speciellt grafiken är så stora att du måste sänka hastigheten och detaljeringen. Sådana datorer funkar fint till strategi och simulatorer, men inte till action!
Men du behöver inte sälja bara därför. I dag går det att köpa en riktigt bra spel-PC för mellan 20 000 och 25 000 kronor. Och visst, det är mycket pengar, men inte mer än vad till exempel en bra racingcykel kostar. Det som skiljer pojkar och män är ju främst priset på deras leksaker!
Generationsskifte för grafiken
Den viktigaste komponenten i en bra speldator är grafikprocessorn. De senaste åren har valet stått mellan Nvidias GeForce GTX 1070 och GeForce GTX 1080. Efterträdaren GeForce RTX 20xx-serien lanserades hösten 2018 för stationära datorer, men det är först nu i början av 2019 som vi börjar se de första bärbara maskinerna med Nvidia GeForce RTX 2070-grafik ombord. En enda dator hann komma med, och även om det inte handlar om ett kvantsprång så bådar det gott för nästa generation speldatorer.
Skärm
Alla testdeltagarna är utrustade med skärmar som har ”gammaldags” upplösning. Full-HD kan verka som en anakronism i dagens 4K-värld, men när man spelar betyder hastighet mer än antalet pixlar. Å andra sidan är samtliga skärmar blixtsnabba och klarar en uppdateringshastighet på 144 Hz.
Processor och RAM
Den åttonde generationen av Intels Core i7-processorer har slagit igenom på allvar och det har inneburit ett lyft i beräkningskraft sedan vi senast testade datorer i den här klassen. Den sexkärniga i7-8750U är nu det mest uppenbara valet. Jämfört med förra generationen i7-processorer är det ingen större skillnad i singlecore-prestanda. Men tack vare sina sex kärnor och tolv trådar, körs tyngre program normalt 30–50 procent snabbare. Å andra sidan har även tämligen dyra datorer fortfarande bara 16 GB RAM.
Lagring
Fysiska hårddiskar tillverkas fortfarande, men i den övre mellanklassen är de snudd på utdöda. Det beror på sjunkande priser på SSD i användbara storlekar. Därför kan snabba SSD-diskar användas för både Windows-startfiler och själva spelen. Två av testdeltagarna kompletterar dock SSD:n med en fysisk hårddisk på 1 TB.
Fler likheter än skillnader
Vi har spelat de tyngsta spelen på testdeltagarna och vi har mätt, vägt och benchmarkat dem. Och visst är de olika – fast inte så kolossalt mycket. Alla deltagare i testet använder samma processor och de flesta är utrustade med 16 GB RAM och ett Nvidia GeForce GTX 1070-kort. Det syns i våra prestandamätningar som är så jämna att det behövs målfoto för att bestämma skillnaden i hastighet. Med ett enda undantag, nämligen testvinnaren, som med sitt splitter nya grafikkort kommer i mål en noslängd före de övriga. Men inte en hel hästlängd. Och vinnaren ligger också i den översta delen av prisskalan.
Den goda nyheten är att detta innebär att det är oerhört svårt att välja fel. Ingen av modellerna är dålig på något sätt. Du kan tryggt välja den storlek och stil som passar dig bäst. Eller satsa på affären med bäst erbjudande. Behöver du inte den sista lilla procenten grafiska prestanda som GeForce RTX-kortet ger så hittar du förmodligen flera av datorerna här till ännu bättre priser de kommande månaderna.
grupptest: Acer Predator Helios 500


Prenumerera på Ljud & Bild
Logga in
Mycket för pengarna
Acer maffiga maskin är överväldigande och våldsam utan att vara dyr.
Det finns gott om plats för allt. Ergonomin är bra och skärmen är tillräckligt stor för seriös gaming. Priset är fint.
Storleken och vikten gör att den här datorn bara är barbar till namnet. Du får exakt samma prestanda i de mindre datorerna.
Acer Predator Helios 500 är en av de där datorerna man måste använda båda händerna för att lyfta fram ur ryggsäcken. Den är ungefär lika stor och väger lika mycket som en grammofon. Allting är stort. Skärmen på 17,3 tum är tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att spela långa stunder. Och det finns nästan 1 tums ledigt utrymme hela vägen runt. Tangentbordet är också stort och bekvämt, och har naturligtvis separat numeriskt tangentbord och RGB-ljus. Här märks dock att vi inte befinner oss i den dyraste klassen, ljusinställningarna är få och enkla.
Datorn är stor, men känns rent subjektivt ännu större, eftersom den är den enda i det här testet som är byggt efter det här receptet. För bara ett eller två år sedan var alla seriösa gaming-laptops stora och tunga. Spel kräver ju kraftfulla processorer och ännu kraftfullare grafikkort. Och det kan översättas direkt med massor av värme – och stora, tunga kylsystem. Effektiva processorer och grafikprocessorer har dock gjort det möjligt att minska storleken på speldatorer i en omfattning som förut skulle ha varit omöjlig utan att kompromissa med prestanda.
Benchmarks
Det yttre må vara överväldigandet men på insidan finns det inga överraskningar: samma Intel Core i7-8750H-processor och Nvidia GeForce GTX 1070-kort, som i alla andra – och samma resultat i GeekBench- och 3DMark-testet. Vilket är helt utmärkt – och räcker gott för de flesta spel. Även övriga hårdvaran är välbekant: skärmen är Full HD med 144 Hz uppdateringshastighet, som i de andra, bara större. Det finns 16 GB RAM och en förståndig 512 GB SSD.
På ett enda område sticker dock Helios 500 ut och det är på batteritestet. 1 timme och 50 minuter är avgjort kortast tid. I praktiken gör det dock ingen skillnad, eftersom en gaming-bärbar ändå alltid måste vara kopplad till laddaren för att klara av ett helt spel utan att få slut på ström.
Slutsats
En gång i tiden såg alla bärbara speldatorer ut som Acer Predator Helios 500: stora och tunga. Men att det finns lättare alternativ betyder inte att bjässar som den här är utdöda. Man får nämligen mer för pengarna i dubbel bemärkelse. Man får även en stor, läcker skärm och ett tangentbord med gott om plats. Och till ett pris som är förhållandevis rimligt. Fast ska man spela på andra platser än hemma så lönar det sig att välja någon av de mindre och hälften så tunga lättviktarna som är lika kraftfulla för samma pengar.
- Processor: 2,2 GHz Intel Core i7-8750H (hexacore, 12 trådar)
- Skärm: 17,3-tums Full HD (1920 x 1080), 144 Hz med G-sync
- Minne: 16 GB
- Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 med 8 GB RAM
- Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
- Hårddisk: 512 GB SSD
- Mått/vikt: 42,8 x 3,9 x 29,8 cm, 4 kg
- Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 x DisplayPort, 1 x USB-C, 3 x USB 3, HDMI, 3,5 mm ljud
- Webb: acer.com
grupptest: Alienware M15 n00awm1506


Prenumerera på Ljud & Bild
Logga in
Ferrariröd sportmodell
Alienware har byggt en lättviktsgamer som är en riktig caféracer.
Läcker och lätt lyxmodeller med massor av allt ombord. 1 TB SSD!
Testets dyraste, men varken störst eller snabbast.
Alienware har gjort speldatorer längre än någon annan och den här har de naturligtvis gjort för de som är gamla nog för att ha varit med från början.
Alienware M15 n00awm1506 är en dator som vänder sig till en ”mogen” publik. Dels för att den ser utsökt ut och dels för att den kostar en hel del.
Skalet är, som Alienware har för vana, inte fyrkantigt utan svagt femkantigt. Och så är bakkanten snedskuren. Det fyller absolut ingen funktion men det ser väldigt raffinerat ut. Samma sak kan sägas om färgen på locket, som har en knallröd metallack. Resten av datorn har en silkesmatt, svart yta som ser läcker ut men som inte på något sätt är immun mot flottiga fingrar. Datorn är bara 22 mm tjock (vilket bara slås av MSi) och gjord av en magnesiumlegering som är lätt och känns ovanligt styv och stabil.
Skärmen är på 15,6 tum och har – självfallet – Full HD och 144 Hz uppdateringshastighet.
Även om vi befinner oss i vuxenklassen kan ljuset i tangentbordet och de två Alienware-loggorna naturligtvis ställas in så att de lyser i regnbågens alla RGB-färger. Själva tangenterna är godkända, utan att vara enastående. De känns faktiskt lite små och ostadiga. Men rörelsen är ändå så exakt som man kan få det med ett membrantangentbord – och därmed 999 av 1000 bärbara datorer.
Benchmarks
Även Alienware har valt Intel Core i7-8750H som processor. Och med rätta, eftersom det är det enda förnuftiga alternativet just nu. I GeekBench-testet får Alienware M15 ett singlecore-resultat på 5 068 och hela 22 034 i multicore. Det är lite snabbare än samma processor i konkurrenternas maskiner. Förklaringen kan vara det extra RAM-minnet, eftersom brist på minne kan kosta hastighet.
3DMark-grafiktestet slutar på 13 577 i Fire Strike-testet och 5 196 i Time Spy-testet. Det är helt i linje med de andra GeForce GTX 1070-maskinerna från Acer, HP och MSi. Alienware säger själva att M15-datorn kan köra upp till 15 timmar på en laddning. Det kan säkert stämma med lättare arbetsuppgifter, men i det svettdrypande PCMark-batteritestet tog det strax under tre timmar att tömma batteriet.
Slutsats
Alienware M15 är en dator som osar av lyx. Det är lätt och läcker och Alienware har inte snålat på RAM och lagringsutrymme. Man kan inte klaga på prestanda. Faktum är att Alienware lyckas få ut lite mer ur samma maskinvara. Å andra sidan får man lov att betala testets högsta pris för den lilla skillnaden. Och det är mer än man får ge för den klart starkare Asus-datorn som är utrustad med nästa generations grafikprocessor.
- Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-8750H (hexacore, 12 trådar)
- Skärm: 15,6-tums HD (1920 x 1080), 144 Hz
- Minne: 32 GB
- Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 med 8 GB RAM
- Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
- Hårddisk: 512 GB SSD x 2
- Mått/vikt: 36,3 x 2,1 x 27,5 cm/2,2 kg
- Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C (Thunderbolt), 1 x USB 3, 1 x USB 2, HDMI, Mini-DisplayPort, 3,5 mm ljud
- Webb: dell.com
grupptest: Asus ROG Strix Scar II

Generationsskifte
Asus första PC med ny grafikgeneration matchar jättemodellerna från förra året.
Första laptopen med GeForce RTX 2070. Tjusiga grafikprestanda i slimmat format. Stor och läcker men bara 3 kilo.
Grafiken är inte snabbare än med GeForce GTX 1080. Fläktarna väsnas en del.
Ända sedan Nvidia presenterade sin nya serie med GeForce-grafikprocessorer i höstas har vi väntat på att testa datorer som bygger på dem. Men det är först från och med januari 2019 som de nya GPU:erna har blivit tillgängliga i bärbara datorer. Och Asus ROG Strix Scar II GL704GW är den första datorn vi har kunnat lägga vantarna på.
Strix Scar II är en riktigt platt lättvikts-gamer. Tack vare 17,3-tums skärmformat kan man spela utan att lida av dålig ergonomi. Bilden är stor, uppdateringshastigheten är hög (144 Hz), och det finns gott om plats för både numeriskt tangentbord och multimedieknappar. WASD-tangenterna är genomskinliga och det finns festligt RGB-ljus både längst fram och bak och under varje tangent. Trots det är datorn förhållandevis lätt: 3 kg. Och tjockleken på bara 2,6 cm gör att den bara tar hälften så stor plats i ryggsäcken som traditionella gaming-maskiner. Skalet är gjort av kolfiber, bortsett från locket som är av ”gunmetal”-grå aluminium.
Benchmarks
I egenskap av den första datorn på provbänken med Nvidia GeForce RTX 2070-grafik är förväntningarna höga på de olika 3D-testerna. Och de infrias. 3DMark Time Spy ger resultatet 7081 poäng, vilket är det mesta vi har uppmätt. Och det äldre 3DMark Fire Strike slutar på 16 452. Inte rekord, men fortfarande topp 5. Det är inte våldsamt mycket mer än vad vi brukar se från datorer med GeForce GTX 1080, men den är fortfarande den näst bästa grafikprocessorn i serien – och Asus ROG Strix Scar II kostar och tar lika mycket plats som en GeForce GTX 1070-baserad dator.
Övriga benchmarks är däremot helt förutsägbara eftersom Asus använder samma Intel Core i7-8750H-processor som merparten av konkurrenterna. Och inget fel med det. Med 6 kärnor och 12 trådar är den något av det snabbaste som finns i dag. Batterietestets dryga två timmar visar att bärbara speldatorer kan tas med överallt – så länge förlängningssladden räcker.
Slutsats
Asus ROG Strix Scar II GL704GW har datorkraft och speciellt grafikprestanda som hittills har varit förknippade med fysiskt större, tyngre och framför allt dyrare datorer. När det gäller 3D-spel kör den ifrån alla andra i testet. Det beror naturligtvis på att den är den första bärbara datorn med Nvidia GeForce RTX 2070-kort som har hunnit bli klar för att testas. Men det gör den till en klar vinnare. Och det bådar gott för framtida datorer – och spel.
- Processor: 2,2 GHz Intel Core i7-8750H (hexacore, 12 trådar)
- Skärm: 17,3-tums Full HD (1920 x 1080), 144 Hz
- Minne: 16 GB
- Grafik: Nvidia GeForce GTX 2070 med 8 GB RAM
- Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
- Hårddisk: 256 GB SSD, 1 TB HDD
- Mått/vikt: 39,9 x 2,6 x 27,3 cm/3 kg
- Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C, 3 x USB 3, ethernet, HDMI, Mini-DisplayPort, MicoSD-kortläsare, 3,5 mm ljud
- Webb: asus.com
grupptest: HP Omen 15 Laptop dc0805no

Prenumerera på Ljud & Bild
Logga in
Mest för pengarna
Den billiga Omen-modellen innehåller samma hårdvara som konkurrenterna, fast i en lite billigare inpackning.
En fin och pålitlig maskin med bra prestanda till ett något lägre pris. Ljud från B&O. 144 Hz-skärm.
Inget RGB-ljus. Tangentbordet känns lite ostadigt. Skalet ser stabilt ut men är av plast.
Det vara bara ett par år sedan HP gick med i gaming-kapplöpningen, men Omen-datorerna är definitivt värda att ta på allvar när man ska köpa spelmaskin.
HP Omen 15 Laptop dc0805no är en 15,6-tums dator med en design som verkar både robust och förtroendeingivande. De extra kraftiga gångjärnen och utförandet i aluminium och svart, räfflad plast gör att den kolsvarta laptopen likar ett stycke paramilitär hårdvara. Man bör dock nöja sig med att bekämpa terrorister på skärmen, eftersom detta bara är en civil PC med plastskal och utan några som helst Mil-Spec-certifieringar. Men den ser grym ut.
Tangentbordet har röd bakgrundsbelysning men det går inte att svepa in datorn i RGB-ljus, som så många andra gaming-maskiner kan. Den möjligheten har de dyrare Omen-modellerna, fast i ärlighetens namn vill vi hellre snåla in på ljuseffekterna än på prestanda. Tangenterna känns också lite billiga. Det är inget stort problem, men de rör sig inte lika stramt och exakt som konkurrenterna. Plus i kanten för att HP har fått plats med ett fullt numeriskt tangentbord.
En Bang & Olufsen-logga visar att danskarna har fintrimmat ljudet åt HP. Men det betyder inte att det är B&O-elektronik som spelar under det svarta skalet.
15,6-tumsskärmen är i Full HD. Å andra sidan är den snabb: 144 Hz. Den kombinationen är normen just nu för bärbara datorer i premiumklassen. Diskkapaciteten är lite bättre än normen eftersom det finns både 256 GB SSD och 1 TB fysisk hårddisk.
Benchmarks
Inte heller i de strikta mätningarna viker HP Omen 15 en tum från konkurrenterna. Processorn är samma 2,2 GHz Intel Core I7-8750 som på andra ställen och det finns 16 GB RAM ombord. Geekbench-resultatet är därför på samma nivå som de övriga: 19 127 poäng i muilticore och 4 801 i singelcore. Det är faktiskt lite över exempelvis Asus. En 3DMark-poäng på 12 043 i Fire Strike och 4 937 i Time Spy är också så nära de andra maskinerna med samma Nvidia GeForce GTX 1070-grafikprocessor att det nästan behövs målfoto för att upptäcka skillnaden. Även batteritiden hamnar mitt i startfältet. Två timmar och 38 minuter tog det att tömma batteriet.
Slutsats
HP Omen 15 dc0805no är en spel-PC som är gjord efter ett klassiskt recept. En åttonde generationens processor, en lagom mängd RAM, 144 Hz-skärm och det näst bästa grafikkortet i Nvidias GeForce 10-serie. Med så många säkra val får man anstränga sig ordentligt om man ska kunna bli överraskad. Tangentbordet är inte det bästa i testet, men fullt funktionellt. Och HP har ett äss i rockärmen i form av ett pris som ligger lite lägre än konkurrenternas nästan identiska modeller.
- Processor: 2,2 GHz Intel Core i7-8750H (hexacore, 12 trådar)
- Skärm: 15,6-tums Full HD (1920 x 1080), 144 Hz
- Minne: 16 GB
- Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 med 8 GB RAM
- Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
- Hårddisk: 256 GB SSD, 1 TB HDD
- Mått/vikt: 36,0 x 2,5 x 26,3 cm/2,5 kg
- Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C (Thunderbolt), 3 x USB 3, ethernet, HDMI, Mini-DisplayPort, 2 x 3,5 mm ljud
- Webb: hp.com
grupptest: MSi Creator P65 8RF-453NE

I vit kostym
MSi:s albino-gamer är så elegant att den spränger gränserna för var en speldator passar in.
Den frostvita, slimmade datorn är vansinnigt attraktiv att titta på. CPU och bildskärm tillhör den bästa klassen i dag.
Man betalar lite extra för all elegans, inklusive trälådan som den levereras i och som inte påverkar prestanda.
Du milde tid så snygg! MSi P65 Creator 8RF, med smeknamnet Prestige, är en dator vars like vi aldrig har skådat. Imponatoreffekten börjar redan när man packar upp den. I stället för en pappkartong levereras datorn i en vitlackerad trälåda med guldgångjärn och infälld logga i guld!
Inuti lådan ligger en dator som bryter mot normerna för hur en gaming-kompetent bärbar dator kan se ut. De allra flesta speldatorer är kolsvarta men varje kvadratcentimeter av MSi P65 Creator är lackerad med en vit metallack som ger den glansen av nyfallen frost.
Förutom färgen skiljer sig MSi P65 Creator från mängden genom sin storlek. Den är 1,8 cm på det tjockaste stället och vikten är mindre än två kilo. Så inom ultrabook-gränserna. För att få tillräckligt med luft för kylningen av grafikprocessorn är båda sidorna, plus baksidan och undersidan, perforerade som en schweizerost.
Att MSI-datorn inte har sin like gäller främst utseendet. För konstruktionen påminner starkt om MSi GS65 Stealth Thin, som vi har testat tidigare. Det har till och med samma skal – fast i en annan färg.
MSi P65 Creator har inte den orgie i RGB-färg som vi är vana vid. Tangentbordet har vit bakgrundsbelysning. Det är allt. Det är för övrigt stort och behagligt, fast inte riktigt lika bra som det SteelSeries-tangentbord som sitter i MSi:s normala speldatorer. Skärmen är en riktigt fin och färgstark Full HD med 144 Hz.
Benchmarks
Gaming-datorer handlar först och främst om hårdvara av toppklass. LAN-partyts strider vinns inte enbart genom utseendet, utan med de inre egenskaperna. Och då tänker vi främst på grafikprocessor och CPU … Och där hänger lyckligtvis P65 Creator med riktigt bra. Processorn är den allestädes närvarande Core i7-8750H med 6 kärnor och 12 trådar. Det finns 16 GB RAM och 512 GB SSD. Grafikkortet är Nvidia GTX 1070 med 8 GB RAM.
Detta är precis vad man kan och bör förvänta sig i den här prisklassen. Vilket kan översättas med att man får precis samma prestanda som andra datorer med samma konfiguration. GeekBench-testet slutar på 19 470 multicore respektive 4 900 singelcore, och det tunga 3DMark TimyeSpy-grafiktestet ger 4 874 poäng. Batteritiden på tre och en halv timme är också helt enligt normen.
Slutsats
MSi P65 Creator 8RF är en ovanlig maskin. Den försöker vara både en speldator och en snygg business-PC på samma gång – och det lyckas den faktiskt med! Det gör den till den perfekta ”chef-leksaken”. Du ska inte köpa den vita maskinen enbart för dess vackra yttre, inte heller enbart för dess utmärkta grafikprestanda. Men om du behöver – och har råd med – en rent vacker laptop som är lätt att ha med sig i väskan och som har muskler för både 3D-spel och avancerat grafiskt arbete, så är den helt perfekt.
- Processor: 2,2 GHz Intel Core i7-8750H (hexacore, 12 trådar)
- Skärm: 15,6-tums Full HD (1920 x 1080), 144 Hz
- Minne: 16 GB
- Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 med Max-Q
- Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
- Hårddisk: 512 GB SSD
- Mått/vikt: 35,7 x 1,8 x 24,8 cm/1,9 kg
- Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C (Thunderbolt), 2 x USB 3, 1 x USB 2, HDMI, Mini-DisplayPort, 2 x 3,5 mm ljud, fingeravtrycksläsare
- Webb: hp.com
Generationsskifte för grafiken
Den viktigaste komponenten i en bra speldator är grafikprocessorn. De senaste åren har valet stått mellan Nvidias GeForce GTX 1070 och GeForce GTX 1080. Efterträdaren GeForce RTX 20xx-serien lanserades hösten 2018 för stationära datorer, men det är först nu i början av 2019 som vi börjar se de första bärbara maskinerna med Nvidia GeForce RTX 2070-grafik ombord. En enda dator hann komma med, och även om det inte handlar om ett kvantsprång så bådar det gott för nästa generation speldatorer.Skärm
Alla testdeltagarna är utrustade med skärmar som har ”gammaldags” upplösning. Full-HD kan verka som en anakronism i dagens 4K-värld, men när man spelar betyder hastighet mer än antalet pixlar. Å andra sidan är samtliga skärmar blixtsnabba och klarar en uppdateringshastighet på 144 Hz.Processor och RAM
Den åttonde generationen av Intels Core i7-processorer har slagit igenom på allvar och det har inneburit ett lyft i beräkningskraft sedan vi senast testade datorer i den här klassen. Den sexkärniga i7-8750U är nu det mest uppenbara valet. Jämfört med förra generationen i7-processorer är det ingen större skillnad i singlecore-prestanda. Men tack vare sina sex kärnor och tolv trådar, körs tyngre program normalt 30–50 procent snabbare. Å andra sidan har även tämligen dyra datorer fortfarande bara 16 GB RAM.Lagring
Fysiska hårddiskar tillverkas fortfarande, men i den övre mellanklassen är de snudd på utdöda. Det beror på sjunkande priser på SSD i användbara storlekar. Därför kan snabba SSD-diskar användas för både Windows-startfiler och själva spelen. Två av testdeltagarna kompletterar dock SSD:n med en fysisk hårddisk på 1 TB.Fler likheter än skillnader
Vi har spelat de tyngsta spelen på testdeltagarna och vi har mätt, vägt och benchmarkat dem. Och visst är de olika – fast inte så kolossalt mycket. Alla deltagare i testet använder samma processor och de flesta är utrustade med 16 GB RAM och ett Nvidia GeForce GTX 1070-kort. Det syns i våra prestandamätningar som är så jämna att det behövs målfoto för att bestämma skillnaden i hastighet. Med ett enda undantag, nämligen testvinnaren, som med sitt splitter nya grafikkort kommer i mål en noslängd före de övriga. Men inte en hel hästlängd. Och vinnaren ligger också i den översta delen av prisskalan. Den goda nyheten är att detta innebär att det är oerhört svårt att välja fel. Ingen av modellerna är dålig på något sätt. Du kan tryggt välja den storlek och stil som passar dig bäst. Eller satsa på affären med bäst erbjudande. Behöver du inte den sista lilla procenten grafiska prestanda som GeForce RTX-kortet ger så hittar du förmodligen flera av datorerna här till ännu bättre priser de kommande månaderna.0:-
349:-/halvår
580:-/år
999:-/år

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:
Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Mörkläggningen om kriget i Irak
Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Fullständigt ointressant
Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

En politisk knytnäve!
Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Billig Nokia överraskar en smula
På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

Utanför huvudet-upplevelse
Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Tre nya specialobjektiv från Leica
Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Konstnärligt mord!
En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
Trådlöst ljud på allvar
Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.
Den viktigaste delen
En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.
Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos
Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

Bonsai-stereo
Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.
Fem häftiga
Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.
Utsökt spelare med vital brist
Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R
Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Smidig övervakning som kostar
Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.


Ruark har allt
Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

Högteknologisk
Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

Racertrimmad Mac Mini
Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics
Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.
Mer om Panasonics fullformatkameror
Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.
Extremt dyr
ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music
Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

Klassisk och modern ultrabärbar
ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

B&W är tilbaka för fullt
Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.
Apple vill ha dina bilder
Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

Nikons bästa vidvinkel
Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker
En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.
Användbar Canon-makro
Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

”Masters of Sex” för tonåringar
Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!
Annorlunda och prisvärd
Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.
