TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

grupptest 5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

forfatter
Publicerad 2019-02-06 - 11:06
Produkter i testet
 • MSi Creator P65 8RF-453NE
 • HP Omen 15 Laptop dc0805no
 • Asus ROG Strix Scar II
 • Alienware M15 n00awm1506
 • Acer Predator Helios 500
 • Vad behövs för att spela spel i hög kvalitet?

  Om du ska tillbringa ett par mysiga timmar på slagfältet och kunna hänga med så bra att du inte omedelbart mejas ner av grannens tolvårige snorunge till son, behöver du bra hårdvara. Alltså en dator som är snabb nog för att visa landskapet i fotorealistisk kvalitet utan att bilden hackar när striden är som allra hetast.

  I praktiken betyder det att du kan bortse från de billigaste modellerna där kompromisserna på speciellt grafiken är så stora att du måste sänka hastigheten och detaljeringen. Sådana datorer funkar fint till strategi och simulatorer, men inte till action!

  Men du behöver inte sälja bara därför. I dag går det att köpa en riktigt bra spel-PC för mellan 20 000 och 25 000 kronor. Och visst, det är mycket pengar, men inte mer än vad till exempel en bra racingcykel kostar. Det som skiljer pojkar och män är ju främst priset på deras leksaker!

  Generationsskifte för grafiken

  Den viktigaste komponenten i en bra speldator är grafikprocessorn. De senaste åren har valet stått mellan Nvidias GeForce GTX 1070 och GeForce GTX 1080. Efterträdaren GeForce RTX 20xx-serien lanserades hösten 2018 för stationära datorer, men det är först nu i början av 2019 som vi börjar se de första bärbara maskinerna med Nvidia GeForce RTX 2070-grafik ombord. En enda dator hann komma med, och även om det inte handlar om ett kvantsprång så bådar det gott för nästa generation speldatorer.

  Skärm

  Alla testdeltagarna är utrustade med skärmar som har ”gammaldags” upplösning. Full-HD kan verka som en anakronism i dagens 4K-värld, men när man spelar betyder hastighet mer än antalet pixlar. Å andra sidan är samtliga skärmar blixtsnabba och klarar en uppdateringshastighet på 144 Hz.

  Processor och RAM

  Den åttonde generationen av Intels Core i7-processorer har slagit igenom på allvar och det har inneburit ett lyft i beräkningskraft sedan vi senast testade datorer i den här klassen. Den sexkärniga i7-8750U är nu det mest uppenbara valet. Jämfört med förra generationen i7-processorer är det ingen större skillnad i singlecore-prestanda. Men tack vare sina sex kärnor och tolv trådar, körs tyngre program normalt 30–50 procent snabbare. Å andra sidan har även tämligen dyra datorer fortfarande bara 16 GB RAM.

  Lagring

  Fysiska hårddiskar tillverkas fortfarande, men i den övre mellanklassen är de snudd på utdöda. Det beror på sjunkande priser på SSD i användbara storlekar. Därför kan snabba SSD-diskar användas för både Windows-startfiler och själva spelen. Två av testdeltagarna kompletterar dock SSD:n med en fysisk hårddisk på 1 TB.

  Fler likheter än skillnader

  Vi har spelat de tyngsta spelen på testdeltagarna och vi har mätt, vägt och benchmarkat dem. Och visst är de olika – fast inte så kolossalt mycket. Alla deltagare i testet använder samma processor och de flesta är utrustade med 16 GB RAM och ett Nvidia GeForce GTX 1070-kort. Det syns i våra prestandamätningar som är så jämna att det behövs målfoto för att bestämma skillnaden i hastighet. Med ett enda undantag, nämligen testvinnaren, som med sitt splitter nya grafikkort kommer i mål en noslängd före de övriga. Men inte en hel hästlängd. Och vinnaren ligger också i den översta delen av prisskalan.

  Den goda nyheten är att detta innebär att det är oerhört svårt att välja fel. Ingen av modellerna är dålig på något sätt. Du kan tryggt välja den storlek och stil som passar dig bäst. Eller satsa på affären med bäst erbjudande. Behöver du inte den sista lilla procenten grafiska prestanda som GeForce RTX-kortet ger så hittar du förmodligen flera av datorerna här till ännu bättre priser de kommande månaderna.

  Produkter i testet

  MSi Creator P65 8RF-453NE

  I vit kostym

  MSi:s albino-gamer är så elegant att den spränger gränserna för var en speldator passar in.

  Den frostvita, slimmade datorn är vansinnigt attraktiv att titta på. CPU och bildskärm tillhör den bästa klassen i dag.
  Man betalar lite extra för all elegans, inklusive trälådan som den levereras i och som inte påverkar prestanda.

  HP Omen 15 Laptop dc0805no

  Mest för pengarna

  Den billiga Omen-modellen innehåller samma hårdvara som konkurrenterna, fast i en lite billigare inpackning.

  En fin och pålitlig maskin med bra prestanda till ett något lägre pris. Ljud från B&O. 144 Hz-skärm.
  Inget RGB-ljus. Tangentbordet känns lite ostadigt. Skalet ser stabilt ut men är av plast.

  Asus ROG Strix Scar II

  Generationsskifte

  Asus första PC med ny grafikgeneration matchar jättemodellerna från förra året.

  Första laptopen med GeForce RTX 2070. Tjusiga grafikprestanda i slimmat format. Stor och läcker men bara 3 kilo.
  Grafiken är inte snabbare än med GeForce GTX 1080. Fläktarna väsnas en del.

  Alienware M15 n00awm1506

  Ferrariröd sportmodell

  Alienware har byggt en lättviktsgamer som är en riktig caféracer.

  Läcker och lätt lyxmodeller med massor av allt ombord. 1 TB SSD!
  Testets dyraste, men varken störst eller snabbast.

  Acer Predator Helios 500

  Mycket för pengarna

  Acer maffiga maskin är överväldigande och våldsam utan att vara dyr.

  Det finns gott om plats för allt. Ergonomin är bra och skärmen är tillräckligt stor för seriös gaming. Priset är fint.
  Storleken och vikten gör att den här datorn bara är barbar till namnet. Du får exakt samma prestanda i de mindre datorerna.
  Annons
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Lämna en kommentar

  Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
  Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
  Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
  Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
  Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
  Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
  Följ Ljud & Bild