test: NAD M22 V2

Oberörd muskelkraft

NAD M22 V2 är stark som en tungviktsboxare men har en mild själ.

Plus
Ultrarent och transparent ljud. Klarar allt utan att kännas pressad.
Minus
Neutral på gränsen till oengagerande. Det finns förstärkare som är mer hänförande.

Effektförstärkaren NAD M22 är den naturliga partnern till förförstärkaren M12. Den har just kommit en ny och uppdaterad V2-version, som lanserades på CES-mässan i Las Vegas i januari. Och vårt testexemplar är ett av de första som kommit till Skandinavien.

M22 V2 är en klass D-förstärkare, konstruerad med nCore-moduler från Hypex. Jämfört med första versionen har effekten ökat med 20 procent och strömförsörjningen är förbättrad för att ge högre dynamisk effekt.

Från utsidan ser M22 V2 ut precis som sin föregångare: en låg och bred enhet i ett blankpolerat skal av urfräst aluminium.

På utsidan ser M22 V2 ut precis som sin föregångare: en låg och bred enhet i ett blankpolerat skal av urfräst aluminium. Fronten täcks av ett stort fält, precis som de övriga medlemmarna i Masters-serien har, men det finns inga knappar eller lampor. Inte ens en av/på-knapp eftersom förstärkaren slås på och av automatiskt.

På baksidan hittar man en enda uppsättning högtalarterminaler för banankontakter och avskalade kablar. Där sitter också en ingång för balanserade och normala, icke-balanserade insignaler. Man kan välja ingångskänsligheten i tre steg, och sist men inte minst finns det en omkopplare som förvandlar den redan potenta, 300-watts stereoförstärkaren till ett mono-monster på 900 watt i 8 ohm.

Att komma igång är enkelt: ett par signalkablar in och ett par högtalarkablar ut. Eftersom förstärkaren sätts på och stängs av automtiskt så är den en sådan där komponent som man stoppar in i stereohyllan och som sedan sköter sig själv helt obemärkt. Om man har hjärta att gömma undan en investering i den här prisklassen, vill säga.

Som en ren effektforstærker i den både effekt- og prismæssigt tunge ende er NAD M22 V2 et af de mest utilslørede high-end-produkter fra NAD. Her ses den sammen med forforstærkeren M12.

Ljudet från NAD M22 V2

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Längst in i hjärtat är NAD M22 V2 en klass D-förstärkare, något som vi har lärt oss att förknippa med en neutral men ibland också en lite sval ljudkaraktär.

Men kall är M22 V2 absolut inte. Den har all värme och närhet som man kan förvänta sig av en highend-produkt med en prislapp i kryssningsklassen. Detaljer som hittills varit dolda i kända inspelningar framträder och det känns som om man sitter och lyssnar genom ett vidöppet fönster in mot inspelningsrummet, där det tidigare fanns en solid vägg.

300 watt låter som en fruktansvärd mängd kraft, och det betyder att man kan slippa tänka på triviala detaljer som känslighet när man väljer högtalare. Men det mest intressanta är lugnet och sorglösheten som allting återges med. Maffig rock återges med samma kraftresurser som solosång. Fast högre, förstås. På samma gång innebär den extremt brusfria konstruktionen att man inte måste spela högt för att musiken ska andas.

300 watt lyder som en frygtindgydende mængde effekt, og det betyder, at man kan slippe for at tænke på trivielle detaljer som følsomhed i valget af højttalere. Det mest interessante er dog den ro og ubekymrethed, der gengives med.

Lite mer svängrum

Det ligger nära till hands att jämföra NAD M22 V2 med lillebror NAD M32. Och precis som med M32 är det ett otroligt välputsat fönster som öppnas in mot inspelningens akustiska scen. Det finns luft och plats mellan instrumenten och långt till väggarna. Skillnaden mellan de två är att det känns som om sido- och bakväggarna har flyttats en aning längre utåt och bakåt.

Även detaljerna i musiken har fått en smula mer bett och man börjar lägga märke till vad som händer mellan musikerna. En detalj i high-haten eller ett harts-ljud från kontrabasen. Om det finns några, alltså. Även om en bra anläggning är en fördel för all musik så är det långt ifrån alla album som har dolda läckerheter som väntar på att bli hittade.

Det finns också ännu mer kraft längst ned. M32 är inte tunn eller svag på något sätt, men den extra fördubblingen av kraftresurser innebär att M22 V2 kan driva i princip vad som helst. Även små högtalare blir kapabla att spela bas.

Med ett så stabilt pris är det rimligt att fråga sig om man får tillräckligt med valuta för pengarna. NAD M22 V2 är inte den enda stora hajen i havet, men i sin klass är den en av de billigaste. Ett motsvarande belopp ska dock läggas till i form av en förförstärkare. Tillsammans med en NAD M12 blir priset högre än vad den ännu kraftfullare och mer bas-dugliga Gato DIA-400S kostar. En annan konkurrent är Marantz PM-10, som bara är nästan lika öppen, men desto mer musikalisk. Behöver du inte de extra musklerna är ”lilla” NAD M32 också ett intressant alternativ.

Som renodlad effektförstärkare i både den effekt- och prismässigt högre änden är M22 V2 en av de mest obeslöjade highend-produkterna från NAD.

Slutsats

Som renodlad effektförstärkare i både den effekt- och prismässigt högre änden är M22 V2 en av de mest obeslöjade highend-produkterna från NAD. Dess sakliga spelstil och diskreta framtoning kommer att tilltala somliga och få andra att tappa intresset. Om du letar efter en förstärkare som ska imponera både visuellt och ljudmässigt så är den ingen fullträff. Vill du däremot ”bara” få musiken serverad osminkad på alla ljudnivåer och genom alla högtalare, är den faktiskt ett bra och nästan billigt köp.

Bästa pris på NAD M22 V2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Effekt: 2 x 300 watt i 8 ohm, 2 x 300 i 4 ohm
  • Ingångar: 2 obalanserade RCA, 2 balanserade XLR
  • Utgångar: Banan/skruvterminaler, 2 pre out (RCA), 2 subwoofer (RCA), hörlursuttag
  • Mått/vikt: 43,5 x 10,3 x 37,9 cm/9,8 kg
  • Webb: hifiklubben.se
Pris: 30000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.