TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test: NAD M22 V2

Oberörd muskelkraft

NAD M22 V2 är stark som en tungviktsboxare men har en mild själ.

Ljud & Bild tycker
+Ultrarent och transparent ljud. Klarar allt utan att kännas pressad.
-Neutral på gränsen till oengagerande. Det finns förstärkare som är mer hänförande.
Specifikationer
  • Effekt: 2 x 300 watt i 8 ohm, 2 x 300 i 4 ohm
  • Ingångar: 2 obalanserade RCA, 2 balanserade XLR
  • Utgångar: Banan/skruvterminaler, 2 pre out (RCA), 2 subwoofer (RCA), hörlursuttag
  • Mått/vikt: 43,5 x 10,3 x 37,9 cm/9,8 kg
  • Webb: hifiklubben.se
Riktpris: 30000

Effektförstärkaren NAD M22 är den naturliga partnern till förförstärkaren M12. Den har just kommit en ny och uppdaterad V2-version, som lanserades på CES-mässan i Las Vegas i januari. Och vårt testexemplar är ett av de första som kommit till Skandinavien.

M22 V2 är en klass D-förstärkare, konstruerad med nCore-moduler från Hypex. Jämfört med första versionen har effekten ökat med 20 procent och strömförsörjningen är förbättrad för att ge högre dynamisk effekt.

Från utsidan ser M22 V2 ut precis som sin föregångare: en låg och bred enhet i ett blankpolerat skal av urfräst aluminium.

På utsidan ser M22 V2 ut precis som sin föregångare: en låg och bred enhet i ett blankpolerat skal av urfräst aluminium. Fronten täcks av ett stort fält, precis som de övriga medlemmarna i Masters-serien har, men det finns inga knappar eller lampor. Inte ens en av/på-knapp eftersom förstärkaren slås på och av automatiskt.

På baksidan hittar man en enda uppsättning högtalarterminaler för banankontakter och avskalade kablar. Där sitter också en ingång för balanserade och normala, icke-balanserade insignaler. Man kan välja ingångskänsligheten i tre steg, och sist men inte minst finns det en omkopplare som förvandlar den redan potenta, 300-watts stereoförstärkaren till ett mono-monster på 900 watt i 8 ohm.

Att komma igång är enkelt: ett par signalkablar in och ett par högtalarkablar ut. Eftersom förstärkaren sätts på och stängs av automtiskt så är den en sådan där komponent som man stoppar in i stereohyllan och som sedan sköter sig själv helt obemärkt. Om man har hjärta att gömma undan en investering i den här prisklassen, vill säga.

Som en ren effektforstærker i den både effekt- og prismæssigt tunge ende er NAD M22 V2 et af de mest utilslørede high-end-produkter fra NAD. Her ses den sammen med forforstærkeren M12.

Ljudet från NAD M22 V2

Längst in i hjärtat är NAD M22 V2 en klass D-förstärkare, något som vi har lärt oss att förknippa med en neutral men ibland också en lite sval ljudkaraktär.

Men kall är M22 V2 absolut inte. Den har all värme och närhet som man kan förvänta sig av en highend-produkt med en prislapp i kryssningsklassen. Detaljer som hittills varit dolda i kända inspelningar framträder och det känns som om man sitter och lyssnar genom ett vidöppet fönster in mot inspelningsrummet, där det tidigare fanns en solid vägg.

300 watt låter som en fruktansvärd mängd kraft, och det betyder att man kan slippa tänka på triviala detaljer som känslighet när man väljer högtalare. Men det mest intressanta är lugnet och sorglösheten som allting återges med. Maffig rock återges med samma kraftresurser som solosång. Fast högre, förstås. På samma gång innebär den extremt brusfria konstruktionen att man inte måste spela högt för att musiken ska andas.

300 watt lyder som en frygtindgydende mængde effekt, og det betyder, at man kan slippe for at tænke på trivielle detaljer som følsomhed i valget af højttalere. Det mest interessante er dog den ro og ubekymrethed, der gengives med.

Lite mer svängrum

Det ligger nära till hands att jämföra NAD M22 V2 med lillebror NAD M32. Och precis som med M32 är det ett otroligt välputsat fönster som öppnas in mot inspelningens akustiska scen. Det finns luft och plats mellan instrumenten och långt till väggarna. Skillnaden mellan de två är att det känns som om sido- och bakväggarna har flyttats en aning längre utåt och bakåt.

Även detaljerna i musiken har fått en smula mer bett och man börjar lägga märke till vad som händer mellan musikerna. En detalj i high-haten eller ett harts-ljud från kontrabasen. Om det finns några, alltså. Även om en bra anläggning är en fördel för all musik så är det långt ifrån alla album som har dolda läckerheter som väntar på att bli hittade.

Det finns också ännu mer kraft längst ned. M32 är inte tunn eller svag på något sätt, men den extra fördubblingen av kraftresurser innebär att M22 V2 kan driva i princip vad som helst. Även små högtalare blir kapabla att spela bas.

Med ett så stabilt pris är det rimligt att fråga sig om man får tillräckligt med valuta för pengarna. NAD M22 V2 är inte den enda stora hajen i havet, men i sin klass är den en av de billigaste. Ett motsvarande belopp ska dock läggas till i form av en förförstärkare. Tillsammans med en NAD M12 blir priset högre än vad den ännu kraftfullare och mer bas-dugliga Gato DIA-400S kostar. En annan konkurrent är Marantz PM-10, som bara är nästan lika öppen, men desto mer musikalisk. Behöver du inte de extra musklerna är ”lilla” NAD M32 också ett intressant alternativ.

Som renodlad effektförstärkare i både den effekt- och prismässigt högre änden är M22 V2 en av de mest obeslöjade highend-produkterna från NAD.

Slutsats

Som renodlad effektförstärkare i både den effekt- och prismässigt högre änden är M22 V2 en av de mest obeslöjade highend-produkterna från NAD. Dess sakliga spelstil och diskreta framtoning kommer att tilltala somliga och få andra att tappa intresset. Om du letar efter en förstärkare som ska imponera både visuellt och ljudmässigt så är den ingen fullträff. Vill du däremot ”bara” få musiken serverad osminkad på alla ljudnivåer och genom alla högtalare, är den faktiskt ett bra och nästan billigt köp.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.