Näst efter iPhone är Samsungs Galaxy-mobiler de som säljer mest och S4-modellen var en enorm succé. Ryktena om vad som skulle komma i S5 var många men det var tyvärr inte många av de fantastiska påståendena som stämde. Vad vi har fått är en uppdaterad Galaxy S som lånat många av de nya funktionerna från konkurrenterna. Den har dock några äss i rockärmen som charmat oss allt mer ju längre vi har använt den.
Utseende och konstruktion
Den ser ut som en klassisk Galaxy på både gott och ont. Å ena sidan är det ingen tvekan om att du har en Samsung-mobil i handen men å andra sidan lär ingen se på håll att det är en S5 du investerat i. Såvida man inte tittar på den mycket speciella baksidan med ett rutmönster av gropar. Det ser bra ut men tyvärr känns det som att baksidan är gjord av frigolit. Det ger inte direkt ett intryck av exklusivitet, vilket läderimitationen på Note faktiskt gjorde.
Med det sagt så är telefonen givetvis välbyggd och känns mycket stabil. Knapparna sitter precis där de ska så att man slipper leta efter dem med fingret. En kameraknapp saknar vi dock. Liksom Sonys Xperia-mobiler är Galaxy S5 både damm- och vattentät, faktiskt klarar den upp till en meter under vatten. Dock bör man nog vara försiktig med att spruta vatten på den och det gäller att man satt på baksidan riktigt ordentligt samt stängt locket till laddningskontakten.
Skärm
Med en skärm på 5,1 tum hamnar S5 bland de större mobilerna och nästan på gränsen till phablet-storlek. Den tunna ramen gör att den fortfarande känns rimligt stor, men det krävs två händer. Upplösningen är full HD vilket gör att pixeltätheten hamnar på 432 ppi. Det är betydligt mer än Apples Retina-skärmar, och den känns verkligen skarp och detaljrik. Det generella intrycket är att detta definitivt är en av de allra bästa mobilskärmar vi har sett.
På insidan har det nämligen hänt saker. S5 har fått den senaste generationens OLED-skärm och det är verkligen ett stort steg framåt. Ljusstyrkan är markant bättre än tidigare modeller vilket gör att den funkar helt okej i solljus. Även kontrasten upplevs som snäppet bättre och färgåtergivningen är snudd på perfekt. Man kan även välja mellan olika färglägen som dynamisk, foto eller film om man vill ha bästa möjliga bild för det man just nu gör.
Kamera
Samsung har skruvat upp antalet megapixel till nya höjder. 16 Mp är visserligen inte lika galet som på Nokias kameramobiler, men väl mycket för en mobilsensor. Vad Samsung har gjort bra är att kameran tack vare ett unikt hybrid autofokus-system både lyckas bra med skärpan och fokuserar rekordsnabbt. Mindre bra är finessen med valbart fokusdjup. Eftersom det, till skillnad från HTC One M8, görs i mjukvaran så är det långsamt och fungerar inte alls lika bra.
Den nya egentillverkade Isocell-sensorn ska tack vare fysiskt isolerade sensorpunkter ha mindre problem med ljusläckage och brus. De goda nyheterna är att det fungerar alldeles fantastiskt under bra förhållanden. Fina detaljer, jämn exponering, bra HDR-bilder och en godkänd färgåtergivning. Men i dåligt ljus så får man mycket monokromt brus samtidigt som brusreduceringen gör alla detaljer suddiga. Det känns inte okej längre.
Ljud
Med ett par bra hörlurar låter S5 ungefär som man kunde vänta sig. Bra men ingenting man höjer på ögonbrynen över. Ljudet är uppenbarligen ingenting som Samsung satsar stort på. Det märks om inte annat på att högtalaren är väldigt liten och av någon anledning placerad på baksidan. Man håller alltså lätt handen över den. Skruvar man upp ljudet får man snabbt distorsion, men på rimlig nivå så funkar det för all del för normal användning.
Användning
Ett privat läge gömmer känsligt innehåll och barnläget räddar ängsliga föräldrar. För en gång skull är inte telefonen belamrad med appar man inte behöver. Saknar man någon kan man lätt hämta den själv. S Health hjälper dig hålla koll på hälsan, bland annat genom en stegräknare. Under kameran sitter den omtalade pulsmätaren. Den funkar, men eftersom man måste hålla sig tyst och stilla så är det knappast något man använder medan man tränar.
Liksom på iPhone 5S har Galaxy S5 fått en fingeravtrycksläsare inbyggd i hem-knappen. Skillnaden är att man måste svepa över knappen, ungefär som med de fingeravtrycksläsare vissa bärbara datorer har. Dock fungerar den mycket bättre än dem, även om den inte är lika bra som på iPhone. Man kan lagra tre fingeravtryck och sätta ett lösenord om läsaren misslyckas med att känna igen fingret. På det hela taget är vi mycket nöjda med att nu slippa knappa in en upplåsningskod.
Prestanda
De flesta toppmodellerna idag använder samma snabba processor och känns raska att använda. Men denna har högre klockfrekvens, vilket märktes i mätningarna. En Geekbench på 943 (single) samt 2898 (multi) och Browsermark på 3168 gör den till den snabbaste Android-mobilen. Tack vare en strömsnål processor och bra energisparande funktioner är batteritiden mycket bra. Vi behövde inte ladda den varje dag, som är fallet med många konkurrenter.
Slutsats
Galaxy S5 bjuder inte på några radikala förbättringar eller överraskningar vilket är något av en besvikelse efter alla rykten. Materialvalen är besynnerliga och den nya kameran inte lika bra som konkurrenternas. Men alla småförbättringar och nya funktioner gör sammantaget att vi verkligen gillar den ändå. Fingeravtrycksläsaren funkar bättre än väntat, telefonen är skrämmande snabb och har bra batteritid, vattentäthet är välkommet och skärmen är alldeles fantastisk.
Home tycker
Äntligen en damm- och vattentät Galaxy. Praktisk fingeravtrycksläsare ger bättre säkerhet. Skärmen är alldeles fantastisk och batteritiden mycket bra. Den känns inte som en premiummodell med sin snudd på obehagliga baksida. Kameran är inte en av de bättre i dåliga ljusförhållanden.
Riktpris: 6500 kr
Specifikationer
Operativsystem: Android 4.4.2 Kitkat
Skärm: 5,1-tums Super AMOLED, 1920 x 1080
Processor: 2,5 GHz quadcore Snapdragon 801
Internminne: 2 GB
Minne: 16/32 GB + microSD (max 128 GB)
Kameror: 16 Mp f2.2 + 2 Mp
Trådlöst: 4G LTE Cat 4, Wifi a/b/g/n/ac, BT 4.0, NFC
Mått: 142 x 73 x 8,1 mm, 145 gram
Batteri: 2 800 mAh, 390 h standby, 21 h taltid
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser