Samsung Galaxy S4

Blixtsnabb men ospännande

Visst uppfyller Galaxy S4 förväntningarna, men det är mer en evolution än en revolution.
Ljud & Bild tycker
Blixtsnabb Utmärkt kamera och skärm Många unika finesser
Medelmåttigt batteri Känns inte lyxig
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Skärm: 5,0 tum, 1080 x 1920 Super AMOLED, 441 ppi
  • Processor: 1,9 GHz Snapdragon 600 quad-core
  • Minne: 2 GB RAM/16-64 GB
  • Kamera: 13 Mp + 2 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n/ac
  • Mått: 137 x 70 x 7,9 mm
  • Vikt: 130 g
  • Batteri: 2600 mAh. 17h samtal, 350h passning
forfatter

Det har knappast undgått någon att Samsung varit på gång med uppföljaren till storsäljaren Galaxy S III. Vi fick en första titt på den i mars och nu kan vi efter att ha smält intrycken äntligen få sätta tänderna i ett färdigt exemplar.

Samsung Galaxy S4 hand

Vårt första intryck av att Galaxy S4 är till förvillelse lik föregångaren består. Det är lite trist, för det är knappast någon som på avstånd kommer se att du har den senaste modellen. Förmodligen är det tänkt att man ska känna igen Galaxy-utseendet men vi hade hoppats på en ny design. S4 känns helt enkelt inte som en premiummodell. Ryktet säger dock att Samsung ska komma med en lyxigare modell i metall framöver och det får vi verkligen hoppas. Det ska lär dessutom komma en vattentät modell som svar på Xperia.

Utseende och konstruktion
Baksidan är som sagt i plast vilket känns lite billigt även om man har lyckats få den att se intressant ut med det prickiga mönstret. Fördelen är dock att man kan plocka bort hela baksidan och komma åt att byta batteriet. Här sätter man också i sitt SIM-kort och kan stoppa i ett SD-kort för att utöka lagringskapaciteten. Det är ett plus jämfört med många av konkurrenterna som vill att vi ska lagra allting på nätet istället. Men sitter man på flyget så är det frustrerande att alla filmerna ligger oåtkomliga.
Samsung Galaxy S4 inside 1200

I övrigt finns det ett hörlursuttag på ovansidan och en USB-laddningskontakt i mitten av undersidan. På vänster sida hittar vi volymkontrollen och på höger sitter av/på-knappen. Den enda övriga fysiska knappen är hemknappen på framsidan. Liksom på de flesta moderna Android-mobiler är meny- och tillbakaknappen touchknappar.

Skärm
En uppenbar fördel med S4 jämfört med föregångaren är att skärmen har blivit större men framför allt mer högupplöst. Den kan nu skryta med 1080 HD-upplösning, det vill säga samma som din platt-TV, allt på en i jämförelsen pytteliten 5-tums skärm. Det gör att pixeltätheten är på imponerande 441 punkter per tum. Det är betydligt mer än Retinaskärmen på iPhone 5 som ”bara” har 326, och det tangerar Xperia Z. Det är därför inga problem att läsa text i liten storlek. Man ser också fler detaljer i bilder och på det hela taget känns den väldigt skarp.

Samsung Galaxy S4 top

Skärmen har dessutom utmärkt färgåtergivning och en bra betraktningsvinkel. Det är helt klart en av de bästa skärmarna på marknaden i samma klass som Xperia Z och HTC One. Vilken man föredrar är mer av en smaksak som beror på om man föredrar ”känslan” i AMOLED-skärmar eller LCD-skärmar. För att undvika repor är skärmen skyddad av Gorilla Glass 3.

Kamera
Det har hänt mycket med mobilkamerorna sedan Galaxy S3, något som vi såg i vårt test av kameramobiler i majnumret. Där hamnade Samsung inte så bra till eftersom S4 ännu inte hade kommit. Det var synd för man har verkligen uppgraderat kameran. Inte nog med att man nu är ikapp konkurrenterna i megapixel-tävlingen men kvaliteten har verkligen förbättrats.

Samsung Galaxy S4 sushi

I svagt ljus kan den inte mäta sig med mästaren HTC One, men den är nästan lika bra som Xperia Z. Och det är inte illa alls. Är man lite snällare och plåtar i bra ljusförhållanden så är den till och med bland de bästa vi provat. Färgåtergivningen är utmärkt och automatiken gör för det mesta ett bra jobb med att hitta rätt inställningar. Så länge man fokuserar på rätt objekt blir bilderna skarpa och detaljrika. Vi är imponerade.

Ljud
Vi är inte lika imponerade av ljudkvaliteten i S4. Inte för att den är direkt dålig men den imponerar inte på samma sätt som hos HTC med sin Beats-teknik. Hörlurarna som följer med är som väntat undermåliga och högtalaren sitter lite dumt placerat på undersidan. Oavsett om man lägger den på bordet eller håller den i handen så blir det ju ett dämpat ljud.
Samsung Galaxy S4 top

Under avdelningen ljud kan vi inte heller undvika att nämna det roliga Share Music läget. Man kan koppla ihop flera mobiler och låta dem spela samma låt för att få stereoljud eller till och med surroundljud. En höjdare på festen även om det knappast lär vara många tillfällen när tillräckligt många av gästerna har en S4.

Användning
Om man gillar Samsungs gränssnitt är kanske en smaksak men det har varit i utveckling så länge att det åtminstone känns genomtänkt och polerat. Och man kan ju alltid installera ett eget. Det reagerar blixtsnabbt och att bläddra mellan skärmar eller spola i video flyter bra utan hackigheter.

En av de stora nyheterna som Samsung slår på trumman för är alla finesser. Man har S Beam för att enkelt para ihop och utbyta information mellan mobilerna. Air View som låter sig hålla fingret en bit från skärmen och få förhandsvisningar av exempelvis mejl eller bilder. Air Gesture där man kan göra gester ovanför skärmen för att exempelvis bläddra mellan sidor. Voice Control som är motsvarigheten till Apples Siri. Smart Stay som inte släcker skärmen så länge du tittar på den. Smart Pause som pausar en video om du tittar bort.

Allt detta är så klart intressant men faktiskt inget vi orkade använda i dagligt bruk. Den enda finessen som vi imponeras av är S Translate som kan översätta tal och text till andra språk och läsa upp dem. Mycket praktiskt på resor, men än så länge begränsat av att det bara finns på åtta språk.

Prestanda
Galaxy S4 finns i två versioner med olika processorer och här i Skandinavien har vi fått I9505 som har en fyrkärnig Snapdragon 600-processor. Det låter långsammare än den åttakärniga Exynos-processorn som den amerikanska modellen är utrustad med. Men den är faktiskt riktigt snabb och dessutom strömsnål jämfört med tidigare generationer.

Screenshot_2013-04-25-04-55-10

Faktiskt så slog Galaxy S4 nya hastighetsrekord på löpande band i våra tester. Geekbench hamnade på hela 3240 vilket kan jämföras med tidigare mästaren HTC One på 2641 och Xperia Z på 2066. I andra syntetiska tester som Antutu och CF Bench slog den också nya rekord. Även i praktiska test som Browsermark ligger den mycket bra till med en poäng på 2445 vilket tangerar mästaren iPhone 5. Det enda området där den inte är snabbast är faktiskt 3D-grafik, men den är absolut snabb nog för de senaste spelen.

Slutsats
När iPhone 4S kom fick den kritik för att den såg likadan ut och ”bara” var jättemycket snabbare, hade bättre kamera, snabbare grafik och fler funktioner. Det är lite samma problem här. Galaxy S4 ser snudd på likadan ut som S3 och är ”bara” jättemycket snabbare, har bättre kamera, större skärm och fler funktioner. De har räknat upp numret till 4, men kanske skulle den hetat S3,5. De nya funktionerna är kul och praktiska, men man kan leva utan dem. Med det sagt så är det en ytterst trevlig mobil med få skavanker. Den är snabb som blixten, tunn och skön i handen, har en utmärkt skärm och duglig kamera. S3 var ju en monsterhit och det är ingen tvekan om att S4 är bättre så den kommer säkert sälja som smör. Hjärtat säger att vi föredrar HTC One, men hjärnan säger att Galaxy S4 är ett bättre val.

Samsungs officiella video:

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.