Samsung Galaxy Note II

Storslagen hybridapparat

Galaxy Note II är det bästa mellantinget av mobil och surfplatta med en penna som övertygar.
Ljud & Bild tycker
Snabb Bra skärm Batteritiden
Stor Dyr
Specifikationer

Operativsystem: Android 4.1.1
Skärm: 5,5 tum 720x1280 sAMOLED
Processor: 1,6 GHz quad Exynos
Minne: 2 GB / 16-64 GB + microSD
Kameror: 8 Mp + 1,9 Mp
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, BT 4.0, NFC
Storlek: 81x151x9,4 mm
Vikt: 182 gram
Batteri: 3 100 mAh, 16h samtal, 890h standby

forfatter

Den första Galaxy Note lyckades inte övertyga oss om att pennan var så nödvändig att det var värt det stora formatet. Sedan kom surfplattan Galaxy Note 10.1 med sin förbättrade penna och plötsligt började vi se tillfällen när pennan faktiskt tillförde något. Nu är den uppdaterade Note II här med samma pennteknik.


Galaxy Note (svart) och Note II (vit) sida vid sida

Vid första anblicken ser den relativt lik ut föregångaren. Men den är något smalare och högre, vilket beror på att skärmen nu är i 16:9-format. Trots att skärmen är lite större så gör det att den faktiskt är lättare att hålla i handen. Det är dock fortfarande en väldigt stor mobil som kan vara svår att få plats med i en vanlig ficka eller att nå tvärsöver med fingret.

Smart penna
Men det är inte heller så den är tänkt att användas. I nederkant sitter pennan som man kan dra ut och genast aktiveras de Samsung-appar som är gjorda för att användas med pennan. I S Note kan man skapa enklare dokument och antecka och det finns fullt av funktioner för skapa snygga skisser, skapa matematiska formler och så klart handskriftsigenkänning. Eftersom pennan är tryckkänslig så blir streck tjockare om man trycker hårdare vilket gör det möjligt att rita på ett sätt som man inte kan göra med fingret. Man kan även på ett enkelt sätt ta skärmbilder, göra anteckningar på dem och dela med sig. Perfekt för att skicka en karta till någon man ska träffa, eller föreslå ändringar på en bild någon skickat till dig. Man har även en praktisk snabbmeny ute i kanten där man kan ha sina favoritappar lätt tillgängliga. Vi gillar också den genialiska funktionen som varnar om man har glömt att stoppa tillbaks pennan så att man inte går iväg utan den.

Det som verkligen gör pennan användbart är dock hur man kan använda den för att tillföra funktioner i mer vardagliga situationer. Man måste till exempel inte nudda skärmen för att mobilen ska veta var pennan är. Det gör att man kan använda den som ett förstoringsglas. För pennan över kalendern och du kan se detaljer i möten som bara syns som rubriker, eller se det inledande stycket i mejl utan att behöva öppna det. Den är helt enkelt ett bättre finger.

Tack vare den stora skärmen och det nya bredbildsformatet så är Note II utmärkt för att titta på film med. Och eftersom det är en Super AMOLED-skärm så får man sprakande färgåtergivning. Ljudet är också bra även om det inte imponerar lika mycket som skärmen.

Kameran är inte riktigt i toppklass när det gäller att ta bilder i dåligt ljus. Där finns det andra ljuskänsligare mobiler som lyckas bättre. I bra ljus så gör den däremot ett mycket bra jobb och det finns många praktiska finesser i fotoappen för att klämma ut ett så bra resultat som möjligt. För normalt bruk måste vi säga att den är klart godkänd.

Blixtsnabb
På insidan sitter en mycket snabb fyrkärnig processor som gör Note II till en av de absolut snabbaste mobiler vi testat. Den slår faktiskt iPhone 5 i ren beräkningskraft med en Geekbench-poäng som är 18 procent högre. Enligt Browsermark är webbläsaren markant mycket snabbare än alla andra Android-mobiler, dock inte snabbare än iPhone 5. Den känns även lika snabb som siffrorna säger, mycket beroende på att den har dubbelt så mycket minne som många konkurrenter. Där föregångaren kändes långsam när man försökte använda finesserna så flyter allting nu mycket smidigt.

För att hantera all denna kraft så har man stoppat i ett betydligt kraftigare batteri. Vikten har därmed gått upp något men det är det värt. Trots den stora skärmen och alla finesser så håller den lätt en hel dag vid normal användning. Mer än så faktiskt, vi behövde inte få panik efter att ha glömt att ladda den på natten utan kunde bara aktivera batterisparläget och köra en hel arbetsdag till. Det är inte vanligt bland de mest kraftfulla smartmobilerna idag.

Slutsats
Vi hade svårt att förstå poängen med en penna när den första Note kom men nu fattar vi. Pennan gör att man kan jobba med den på ett sätt som inte är möjligt med bara fingret. Samsung har skapat en apparat som är ett bra mellanting av en mobil och en surfplatta för dem som behöver båda men bara vill ha en enhet med sig. Den är visserligen lite stor i handen men det är en kompromiss som vi tycker är värd besväret. Trots den utmärkta skärmen och alla hästkrafter så räcker batteriet dessutom oväntat länge. Det här är en vinnare för affärsresenärens kavajficka.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.