Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone SE (2022)

En produkt som Apple inte borde kunna stå för

Apples nya iPhone SE är som en tidsresa, fast åt fel håll.

Av / 2022-03-28 - 14:40
Apple iPhone SE (2022)
Peter Gotschalk

Apple har uppgraderat iPhone SE från 2020 med den nya, snabba A15 Bionic-processorn som även sitter i de senaste iPhone 13-modellerna, och det gör nya iPhone SE till den snabbaste mobiltelefonen i mellanklassen. Ingen annan mobil ger användarna lika mycket prestanda för pengarna.

Dessutom har den lilla iPhonen äntligen fått 5G. Men mycket annat nytt har inte hänt, eftersom Apple behållit allt annat – inklusive skärm, kamera och design – så att nya iPhone SE 2022, precis som sin föregångare, ser precis ut som en iPhone 8 från 2017.

Den gammalmodiga designen var vårt största klagomål när vi testade 2020 års version av iPhone SE, för redan då var skärmen bara på 4,7 tum och hade stora svarta fält både över och under som hindrade användbarheten.

Faktum är att vi måste erkänna att vi tycker att det rentav är chockerande att Apple lanserar en mobil 2022 som har en design och skärm- och kameraspecifikationer med hela fem år på nacken.

iPhone SE (2022)
Apples nya ”budgetmobil” finns i tre färger: Midnight, Starlight och (Product)Red. (Foto: Apple)

Man skulle väl kunna säga att det vore lite som om en biltillverkare som Audi eller BMW stoppade i en helt ny och modern motor i en kaross från 80- eller 90-talet. Den nya motorn är effektiv och bilen kan köra blixtsnabbt, men man får nöja sig med en gammaldags bilstereo med kassettdäck (eller kanske CD-spelare om man har tur) och GPS-navigering får man leta i månen efter.

Det duger inte, Apple!

iPhone SE (2022) och iPhone 13 Pro Max sida vid sida. Skillnaden i skärmstorlek är enorm. Till och med iPhone 13 mini har mer än dubbelt så hög upplösning som iPhone SE (2022). (Foto: Peter Gotschalk)

Tidsresa åt fel håll

Blunda och tänk dig tillbaka till 2017. Donald J. Trump var president i USA och Emmanuel Macron installerades som president i Frankrike. Teknikvärlden förbluffades över Nintendo Switch och Apple lanserade iPhone 8 i september och den helt nydesignade iPhone X en månad senare.

Apple iPhone 8 var den tredje versionen av en mobildesign som såg dagens ljus 2014 med iPhone 6. Och det är just den här designen som Apple håller fast vid 2022 med nya iPhone SE.

Telefonen har alltså en böjd aluminiumram, fysisk hemknapp med inbyggt Touch ID på framsidan och en baksida av glas. Den är damm- och vattentålig (IP67-certifierad) men kameran består av ett enda objektiv som sitter i det övre vänstra hörnet på baksidan.

Skärmen på bara 4,7 tum och med stora svarta fält både upptill och nedtill hindrar användarvänligheten. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärmen är som sagt bara på 4,7 tum och har en skärmupplösning på 1334 x 750 pixlar, vilket naturligtvis gör arbetsytan betydligt mindre än vad vi är vana vid 2022. Till och med Apples minsta iPhone 13 mini har en skärmyta med 2340 x 1080 pixlar, vilket är minst dubbelt så stort.

När det gäller kameran måste man också förbereda sig för en resa i tidsmaskinen. Här finns ingen optisk zoom och ingen ultravidvinkel, och när kameran utmanas – till exempel med närbilder, motiv i motljus eller dåligt upplysta motiv – blir resultatet inte lika bra som vi är vana vid från de senaste iPhone-modellerna.

Att använda iPhone SE (2022) till vardags är helt enkelt som att åka på en tidsresa åt fel håll.

Prestanda och funktioner

Bara på ett par områden är iPhone SE (2022) up-to-date, och det är först och främst när det gäller Apples otroliga A15 Bionic-processor, som även finns i alla iPhone 13-modeller. Dessutom har senaste telefonen iOS 15 – fast även äldre modeller kan ju uppgraderas till senaste versionen av Apples mobila operativsystem, så det väger inte riktigt lika tungt.

iPhone SE tar bra ögonblicksbilder och kameran är tillräckligt bra för de flesta användare. Men om ljusförhållandena är dåliga har kameran lite svårt. Här ett motiv fotograferat i motljus med iPhone SE. (Foto: Peter Gotschalk)

Men prestanda är som väntat på topp. Ingen annan mobil på marknaden just nu kommer i närheten av Apple-mobilerna som är baserade på A15 Bionic, vilket demonstreras med all önskvärd tydlighet av våra benchmark-tester av iPhone SE (2022). Allting körs blixtsnabbt, även stora och tunga spel som Asphalt 9 och Into the Dead 2, så om du vill ha en mobil med retro-utseende som ändå kan köra i cirklar runt dyrare Android-toppmobiler som splitter nya Motorola Edge 30 Pro, kan iPhone SE (2022) kanske vara ett bra val.

Även om kameran i grunden är en nedbantad historia så gör processorns smartare bildbehandling att kameran exponerar med högre precision och färgåtergivningen blir väldigt naturlig. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats: iPhone SE 2022

Men alla andra bör hålla sig borta. Nya iPhone SE (2022) är ju inte ens särskilt billig. Om du är villig att lägga en tusenlapp extra kan du köpa nya iPhone 13 mini, som har alla fördelarna i iPhone SE samt en modern design med bättre kamera och en större skärm med betydligt högre upplösning.

Redan 2019 skrev jag en kommentar där jag klagade på att Apple saknade nya idéer. Sedan dess har det kommit många häftiga produkter från teknikjätten i Cupertino – inte minst de galet snabba produkterna baserade på Apples egen processorteknik – men iPhone SE är ett enormt steg tillbaka och brist på innovation. En rentav lättjefull produkt som Apple inte borde kunna stå för.

Karakter
Apple iPhone SE (2022)
Premium

Home tycker

Världens snabbaste mobilprocessor. Har äntligen 5G. Design med rötter tillbaka till 2014, inklusive mikroskopisk skärm och föråldrad kamera.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen