Search
Generic filters

Kommentar: Apple hämtar in Androids försprång med nya iPhone 11 Pro. Men sedan då?

Ännu ett ospännande Apple-år. Vad hände med ”One More Thing”?

Det råder ingen tvekan om att Apples senaste iPhone-mobiler – iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max – som lanserades av elektronikjätten i tisdags var välbehövliga uppdateringar.

Det var absolut nödvändigt för Apple att slå tillbaka och lansera nya iPhones med avancerade kamerafunktioner. De senaste åren har nämligen Apple blivit akterseglade av konkurrenter som Huawei, OnePlus och Samsung. Deras Android-baserade toppmodeller – Huawei P30 Pro, OnePlus 7 Pro och Samsung Galaxy Note 10+ – är alla, i synnerhet när det gäller mobilkameran, vida överlägsna iPhone Xs (Apples toppmodell från 2018).

Mission accomplished?

Målet tycks vara nått. Framför allt med iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max, som båda har trippelkamerasystem med helt nya ultravidvinkel-, vidvinkel- och telekameror.

Vårt kommande test kommer att utvisa om iPhone 11 Pro verkligen vinner kamerakriget mot Android-konkurrenterna, men även om så skulle visa sig vara fallet så har jag fortfarande en liten känsla av tomhet efter lanseringen av Apples senaste produktnyheter.

iPhone 11 Pro är Apples bästa smartmobil hittills. Men är den tillräckligt bra för att slå Android-konkurrenterna? Foto: Apple

Varken den nya, billiga iPad eller den senaste Apple Watch 5 (som numera har en skärm som inte stängs av hela tiden!) kan man säga särskilt mycket negativt om. Både när det gäller surfplattor och smartklockor är Apple ohotade på marknaden. Ingen av konkurrenterna har på allvar varit innovativa nog för att hota den positionen, men när det gäller iPhone ser det annorlunda ut. Varför? För att iPhone utgör den överlägset största andelen av Apples totala intäkter (48,29 % 2019).

Tjänster ska uppväga

Försäljningen av smartmobiler sjunker på världsbasis och 2018 var Apple tvungna att konstatera en nedgång i försäljning av iPhones med 12 % jämfört med åren innan. Det är naturligtvis smärtsamt när storsäljaren går dåligt, därför kom Apple redan i mars med ett antal nya initiativ för att komplettera försäljningen av fysiska produkter.

Apple TV+ går live 1 november. Foto: Apple

Tjänster som Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+ och (i dagsläget bara i USA) kreditkortet Apple Card ska utgöra en gradvis större andel av Apples intäkter. Och i tisdags gick alltså startskottet för flera av tjänsterna. Nu vet vi att Apple Arcade startar 19 september medan Apple TV+ slår upp dörrarna för publiken 1 november.

Inte bra nog, Apple!

Det är tveksamt om Apple TV+ har en någon riktig chans mot en så stark konkurrent som Disney+.

Men räcker det för Apple att haka på Netflix och Disney+ (som visserligen inte heller är på banan ännu, men som snart kommer dundrande in på streamingmarknaden med världens bästa bakkatalog med Disney-, Marvel- och Star Wars-titlar)? Är det tillräckligt bra att lansera de senaste mobilfunktionerna åtskilliga månader efter konkurrenterna när man har en så kraftig nedgång i försäljningen av sin viktigaste produkt, så som läget är för Apple? Och är det okej att låta andra teknikjättar som Amazon och Google ta över marknaden för röststyrda assistenter och smarta högtalare?

Jag tror inte det. Enligt min åsikt har det gått för lång tid sedan Apple på allvar levererade en tvättäkta ”One More Thing”, som Steve Jobs brukade säga när han hade en kanin i hatten eller en överraskning i rockärmen under stora Apple-lanseringar för många år sedan.

One More Thing?

När man tittar tillbaka på historien har Apple lanserat flera tvättäkta innovationer under mottot ”One More Thing”. 2006 var det till exempel den första MacBook Pro som såg dagens ljus på det sättet, och Apple Watch visades upp för första gången 2014 som ”One More Thing”. Men efter Apple Watch har det varit ont om egentlig innovation från världens största teknikföretag, och ryktena gör också gällande att det var på grund av brist på produktfokus (och därmed allt större fokus på kalkylark och antal sålda enheter) som Apples mångåriga designchef, Jonathan Ive, tidigare i år bestämde sig för att lämna företaget.

Apples designchef Jonathan Ive (till vänster) har meddelat att han lämnar Apple och startar eget. Foto: Apple

I åratal har vi hört spekulationer om att Apple snart ska vara på gång med en helt egen och nydanande version av välkända produkttyper – precis som det var med exempelvis iPhone och iPad. En Apple-TV har nämnts upprepade gånger, detsamma gäller en Apple-bil.

Ännu så länge har det inte blivit av något med en bil från Apple. Bilisterna får nöja sig med Apple Carplay. Foto: Apple

I stället blev det ”Apple Netflix”, som ännu så länge inte verkar särskilt övertygande.

Under alla omständigheter klarar Apple sig säkert fint. Deras produkter brukar hålla hög kvalitet. De är bara inte längre överlägsna på samma sätt som de har varit (till exempel hade iPhone 4 den skarpaste skärmen med den högsta upplösningen när den kom 2010 – när hände det senast med en iPhone?).

Fram tills för några år sedan hade Apple en helt speciell, nästan magisk förmåga att fascinera och överraska kunderna med sina produkter. Och om den tiden inte helt ska falla i glömska så är det dags för Apple att återigen tänka i nya banor och faktiskt försöka uppfinna hjulet igen.

Jag är och förblir en gammal Apple-fanboy. Och Apple har en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Men jag önskar att jag ännu en gång ska få tappa hakan till orden: ”One More Thing.”

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

  Motorola Moto g 5G plus

  Riktpris: 4490 kr Den billigaste 5G-mobilen på marknaden

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.