Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone SE (2020)

Tillbaka till framtiden

iPhone SE är den bästa mellanklassmobilen du kan köpa just nu. Så länge du kan leva med en väldigt stor nackdel.

Av / 2020-05-18 - 00:00
Apple iPhone SE (2020)
Peter Gotschalk

Apples iPhones är extremt populära på den svenska marknaden. Ungefär hälften av mobilanvändarna går runt med en iPhone i fickan, den andra halvan har Android-mobiler från framför allt märken som Samsung och Huawei. Men bland de Android-baserade mobiltelefonerna finns det många billiga modeller, medan de flesta iPhones som bekant kostar en halv förmögenhet.

Med andra ord kanske Apple kan få en ännu större marknadsandel med en ”billig” iPhone som kan locka över några av användarna som främst för att spara pengar har köpt en billig Android-mobil.

Det är just det som är hela poängen med iPhone SE. Det handlar om en tvättäkta och helt ny iPhone, som i sin billigaste version bara kostar 5 500 kronor (vårt testexemplar är dock den dyraste modellen med 256 GB minne som kostar 2 000 kronor mer). Det är ungefär samma belopp som du normalt skulle få betala för en Huawei Nova 5T, en Sony Xperia 10 Plus eller en Xiaomi Mi 9, medan ju Apple i normala fall bara brukar konkurrera mot absoluta toppmodeller som Huawei P40 Pro eller Samsung Galaxy S20 Ultra.

Utseende och konstruktion

Nuvarande iPhone SE är nummer två i ordningen. Redan 2016 lanserade Apple en iPhone SE som hade samma format och skärmstorlek som iPhone 5S, trots att de senaste modellerna på den tiden, iPhone 6S och iPhone 6S Plus, hade fått ny design och något större skärmar.

Samma princip gäller för den nya iPhone SE, som när det gäller design, format och yttre mått påminner starkt om iPhone 8 från 2017. Med andra ord har den en tålig, rundad ram av aluminium, en fysisk hem-knapp med inbyggt Touch ID och en baksida av glas. Den är också damm- och vattentålig (IP67-klassad) men kameran består av en enda lins som sitter i det övre vänstra hörnet på baksidan.

 

iPhone SE finns i tre olika färger – svart, vitt och rött – samt i tre olika versioner med 64, 128 och 256 GB minne. (Foto: Apple)

 

Byggkvaliteten är det inget fel på, men när man håller Apples nya mobil i handen är det ändå uppenbart hur lång tid tre år är i mobilsammanhang. iPhone SE känns verkligen liten och lätt jämfört med de senaste årens smartmobiler, som bara har blivit större och större. Det känns ganska konstigt till en början, men å andra sidan är det trevligt att det går att sköta mobilen med en hand igen.

Skärm och ljud

Men att mobilen är så liten innebär naturligtvis att skärmen har ”krympt” våldsamt jämfört med skärmstorlekarna som vi gradvis har vant oss vid. Nuförtiden är 4,7 tum inte så mycket, och med en skärmupplösning på bara 1334 x 750 pixlar är själva arbetsytan också något mindre än vi är vana vid. Dessutom har telefonen breda svarta kanter på skärmens övre och undre del, vilket gör hela användarupplevelsen ännu mer klaustrofobisk.

Med andra ord är det ingen tvekan om att just skärmen kommer att vara den största nackdelen för många som skulle kunna tänka sig att köpa den billigaste iPhone-modellen. För det är här man tydligast märker att Apple har plockat ner en tre år gammal design från hyllorna och dammat av den när de utvecklat iPhone SE.

Både fram- och baksidan på iPhone SE är av glas. Det innebär att den har ”lånat” utseendet till nästan hundra procent av iPhone 8 som kom 2017. (Foto: Apple)

 

När det gäller ljud är dock iPhone SE en positiv överraskning. Visst, den kan knappast spela upp till fest som en partyhögtalare, men den har åtminstone inbyggda stereohögtalare – och samtalskvaliteten är också utmärkt när man ringer med den.

Mobilen har ingen 3,5 mm-kontakt för hörlurar, men stöder i stort sett samma ljudformat som iPhone 11 och iPhone 11 Pro (inklusive Apple Lossless, FLAC och olika Dolby-format, men inte Dolby Atmos), så med ett par bra trådlösa lurar är ljudet strålande.

Vi kan lika gärna erkänna att vårt test av iPhone SE har dragit ut på tiden. Därför är det många andra medier som har hunnit före med sina tester av Apples nya mellanklassmobil, och de flesta av dem kan inte sluta jubla.

The Verge kallar iPhone SE för ”ett starkt alternativ till mobiler för 1 000 dollar” och i sitt test beskriver CNET den som ”den bästa budgetmobilen du kan köpa just nu”.

Svenska mobil.se konstaterar att om du köper iPhone SE så får du det mesta av vad du förväntar dig av en ny mobiltelefon, till en bråkdel av priset.

Danska MereMobil.dk säger om iPhone SE att ”du måste bara köpa den nu” och fortsätter att fråga retoriskt: ”Varför välja en medioker Android-telefon när du kan få en iPhone med full kraft?”

Och så vidare och så vidare.

Observera att det inte bara är iPhone SE i sig som får beröm. Flera medier kallar till och med mobilen för en ”game changer” eftersom de tror att Apples senaste smartmobil för evigt kommer att förändra mobilmarknaden. Till exempel konstaterar ZDNet att iPhone SE kommer att vara den iPhone som får alla som inte redan har en iPhone att köpa en iPhone. Och CNET går så långt som att hävda att billiga iPhone SE är den perfekta mobilen i en tid med coronavirus, eftersom många miljoner människor kommer att bli arbetslösa men fortfarande behöver en bra smartmobil.

Det är med denna euforiska stämning i bakhuvudet som vi har gjort vårt test av iPhone SE. I stora drag håller vi med de andra recensenterna, men vi har ett par invändningar också. Vilka de är får du reda på om du läser resten av testet.

Kamera

Eftersom iPhone SE bara har en enda lins har även kameran gjort ett slags tidsresa tillbaka till 2017. Det finns ingen optisk zoom och ingen ultravidvinkel, och när kameran blir utmanad – till exempel med närbilder, motiv i motljus eller dåligt upplysta motiv – blir resultatet inte lika bra som vi är vana vid från de senaste iPhone-modellerna.

iPhone SE tar bra ögonblicksbilder och kameran är tillräckligt bra för de flesta. Men om ljusförhållandena är dåliga har kameran lite svårt. Här är ett motiv som är fotograferat i motljus med iPhone SE. (Foto: Peter Gotschalk)

 

iPhone SE kan däremot spela in video i 4K och i slow motion, och kameran har också ett bra porträttläge (gäller även frontkameran), så att man kan ta bilder med exempelvis suddig bakgrund eller olika färgfilter.

Om man byter från en gammal iPhone 6S eller någon av de billiga Android-modellerna till iPhone SE blir man därför förmodligen ganska så förtjust i kameran. För normalt bruk tar telefonen bra och levande bilder. I praktiken är nog den största nackdelen avsaknaden av ultravidvinkellinsen som de flesta moderna mobiltelefoner är utrustade med.

Och här samma motiv fotograferat med iPhone 11. Observera att bilden från iPhone 11 inte är överbelyst lika mycket och har bättre kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Men medan iPhone SE kan verka lite dammig och gammaldags när det gäller skärm och kamera så är den ingen snigel när det gäller hastighet och rå muskelkraft. Mobilen är nämligen utrustad med samma A13 Bionic-processor som iPhone 11, och det betyder helt enkelt att iPhone SE är den överlägset snabbaste mobiltelefonen i sin prisklass.

I både benchmark-tester och till vardags är iPhone SE lika snabb som de dyraste iPhone-modellerna, vilket innebär att både stora spel (som Asphalt 9 och Into the Dead 2) och appar startar och körs blixtsnabbt. Därför kan man också räkna med att iPhone SE kommer att hålla länge, den kommer knappast att ha några problem med att stödja nya uppdateringar av iOS-operativsystemet de kommande åren.

Å andra sidan får man klara sig utan Face ID, som Apple annars har byggt in som en säkerhetslösning i sina senaste modeller. iPhone SE stöder istället Touch ID, som däremot fungerar perfekt och blixtsnabbt. Och mycket bättre än fingeravtrycksläsarna i de allra flesta Android-telefoner.

En helt vanlig gatubild tagen med iPhone SE i dagsljus. Bildkvaliteten är utmärkt och täcker de flesta användares kvalitetsbehov. (Foto: Peter Gotschalk)

 

När det gäller batteriet kan batteritiden blir en liten utmaning om du använder din telefon intensivt. iPhone SE stöder dock faktiskt trådlös laddning, och den kan också laddas upp till 50 % på 30 minuter om du använder en 18-watts laddare. Det är den sortens laddare som brukar följa med i paketet om du köper en iPad, så den måste köpas som tillbehör till iPhone SE.

Slutsats

Med iPhone SE får man en mobil med ett yttre från 2017 men med ett inre från 2020. Märk väl i en prisklass där många av konkurrenterna bara kan erbjuda medelmåttiga produkter.

Ur den synvinkeln är iPhone SE oslagbar och det är ingen tvekan om att Apple har lanserat en produkt som kommer att locka många användare som egentligen vill ha en iPhone men inte har varit sugna att betala de höga priserna för telefoner som iPhone 11 och iPhone 11 Pro.

Samma gata fotograferad med iPhone 11. Det är ingen märkbar skillnad i bildkvalitet. Observera dock att iPhone 11:s vanliga lins har större vidvinkel och får med mer av motivet i bilden. (Foto: Peter Gotschalk)

 

Naturligtvis måste man göra en del kompromisser om inte hela barnens sparkonto ska gå åt till en mobiltelefon. Frågan är bara om Apple har hittat rätt balans. Att utrusta iPhone SE med marknadens starkaste mobilprocessor är utan tvekan ett smart drag. Det gör att mobilen är framtidssäker och ger dessutom en riktigt bra användarupplevelse här och nu. I detta sammanhang är det inte så viktigt om kameran har en, två eller tre linser. För de flestas behov är kameran i iPhone SE mer än bra nog.

Nej, den svaga punkten är skärmen. Vi tvivlar på om användare kan vänja sig vid tidsresan det innebär att få en relativt lågupplöst 4,7-tumsskärm, som var ”het” 2015. Hade Apple valt att lansera en iPhone SE i ”plus-storlek” (iPhone 6 Plus lanserades i september 2014) med en 5,5-tumssskärm så skulle vi ha varit mindre skeptiska. Det hade också gjort steget mindre för de Android-användare som har vant sig vid en större skärm och inte nödvändigtvis har starka nostalgiska känslor för gamla tiders iPhone-design.

Karakter
Apple iPhone SE (2020)
Premium

Home tycker

Trots det relativt låga priset har iPhone SE marknadens snabbaste mobilprocessor. Det gör den blixtsnabb och framtidssäker. Den lilla skärmen känns som att resa tillbaka i tiden. På ett trist sätt. Kameran hade kunnat vara bättre och batteriet har svårt att hålla en hel dag om mobilen används normalt mycket.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kungen av prisvärda mobiler är tillbaka

Vikbar nästan utan kompromisser

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Rulla till toppen