TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Apple iPhone 5S

S som i Snabbast

En blixtrande snabb iPhone med den senaste tekniken och finesser vi inte visste att vi behövde.

Få produkter på marknaden genererar så mycket skvaller innan lanseringen som en ny iPhone-modell. Trots att de flesta detaljerna hade läckt ut innan premiären så är det svårt att inte bli lite upprymd av att till sist få den i handen. Och vi är inte besvikna över vad Apple har gett oss.

Utseende och konstruktion
På utsidan har det inte hänt så mycket sedan förra modellen förutom de nya färgerna. Silver hänger med, den svarta har blivit mer gråaktig och så har vi den nya guldfärgen som snarare påminner om champagne. Men det är egentligen inget att klaga på då det finns få mobiler på marknaden som ger en sådan lyxkänsla då man håller i den som iPhone 5S. Och kvalitetskänslan förstärks av de nya skalen i härligt läder.

iPhone5s_Cases_5Colors-34RBack_WEB

Skärm
En av de få saker som inte har uppgraderats är skärmen och jämfört med konkurrenternas skärmar börjar den kännas liten. Det medför dock att det nu är en av de få premiummobilerna som är riktigt enkel att använda med en hand. Den kan inte heller längre skryta med högst punkttäthet. Men det räcker faktiskt väldigt långt. Den känns fortfarande väldigt skarp och bildkvaliteten är fortsatt bland de allra bästa på marknaden.

iPhone5s_Gld_iOS7_WEB

Kamera
Apple är en av de få tillverkarna som inte låter sig dras med i megapixel-kapprustningen utan har istället ökat storleken på sensorn. Därmed har man ökat ljuskänsligheten vilket ger märkbart bättre bilder i svagt ljus. Man har även lagt till en färgad LED-lampa vilket gör att man kan kompensera för belysningens färgtemperatur och producera naturliga hudtoner även med blixt. Resultatet är att man är tillbaka i matchen och nu har en av de bättre mobilkamerorna på marknaden.

iPhone 5S camera

Kamera-appen är också uppgraderad och låter oss nu skjuta bilder i flera format och dessutom ta panoramabilder. För att motverka rörelseoskärpa tas flera snabba bilder som kombineras till en enda skarp bild vilket fungerar relativt bra. Den nya bildprocessorn är riktigt snabb vilket ger snabbare fokus och tid mellan bilderna. Det används också för slow-motion filmning med 120 bilder i sekunden i 720p-upplösning, en mindre uppmärksammad men kul finess.

iphone 5s colorchecker

Ljud
Apple har alltid brytt sig om ljud vilket märks även i denna modell. De medföljande lurarna är bättre än snittet även om de inte passar undertecknads öron. Stoppar man in ännu bättre lurar så belönas man med en ljudkvalitet som fortfarande är bland de bästa på marknaden. Den digitala Lightning-kontakten gör även att man kan få ut ljudfilerna obehandlade så att ljudkvaliteten bara begränsas av hur bra ljudutrustningen är som man kopplar den till.

SAMSUNG CSC

Användning
Den mest uppenbara och omtalade nya finessen är fingeravtrycksläsaren Touch ID som är inbyggd i hem-knappen på framsidan. Tack vare den kan man ha sin mobil skyddad från inkräktare utan att behöva knappa in en kod varenda gång man vill låsa upp den från viloläge. Det har fungerat felfritt under testperioden och är en finess vi har fäst oss vid så snabbt att det blivit irriterande att använda andra mobiler utan den. Läs mer om Touch ID i vår artikel om tekniken i iPhone 5S.

613-9967-02

Även om det råder delade meningar om det nya utseendet i iOS 7 är bättre eller sämre så är det ingen tvekan om att det har medfört en mängd förbättringar. Man kan nu äntligen lätt komma åt de viktigaste inställningarna och notifieringarna har blivit mer överskådliga och användbara. Det har blivit mer intuitivt att växla mellan program. Vi gillar också Airdrop som gör det löjligt enkelt att dela med sig av innehåll till folk i närheten. Vi tackar även Apple för att de nu låter oss ladda ner alla deras produktivitets-appar gratis.

Prestanda
På insidan hittar vi den nya A7 som sägs vara den första 64-bitars processorn för mobiler. Även om det idag inte ger några uppenbara fördelar så är det ett logiskt steg inför framtiden. Prestanda kan man definitivt inte klaga på. I ren beräkningskraft visar Geekbench att den är nästan 50 procent snabbare än iPhone 4S och 5C. Och en Browsermark på 3441 visar att den inte bara spöar föregångarna utan även konkurrenterna, till och med dem med Snapdragon 800. Nytt rekord!

IMG_0002

Nytt är även att iPhone nu äntligen stöder alla LTE-frekvenser så att vi här i Skandinavien kan få 4G-hastigheter med alla operatörer. Apple har även stoppat in en extra processor som bara hanterar rörelser. Även om huvudprocessorn är i viloläge så fortsätter den att läsa av accelerometern, gyroskopet och kompassen så att man exempelvis kan ha stegräknare eller motionsprogram igång utan att det belastar batteriet i onödan

Slutsats
En S-modell ska innebära en teknikuppdatering på insidan utan att ändra utseendet men egentligen inga nya betydande funktioner. Det löftet har Apple uppfyllt med råge. iPhone 5S slår nya prestandarekord och har en betydligt förbättrad kamera samt ger oss 4G-uppkoppling med alla operatörer. Som en bonus har vi fått den praktiska fingeravtrycksläsaren som ökar säkerheten. iPhone 5S är därför en klart rekommenderad uppgradering från tidigare modeller.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.