Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Nintendo Switch

Varken fågel eller fisk

Nintendo Switch är inte som andra spelkonsoler. Den är helt unik!

Skrivet av / 2017-03-13 - 09:45
Nintendo Switch
Mikael Hansen

Vi kan lika gärna säga som det är: Nintendos Wii U var en flopp. Lyckligtvis är japanerna tillbaka i sadeln och klara med en splitter ny maskin, som fått ett helt eget namn – utan koppling till det förflutna. Nintendo Switch är inte någon traditionell spelmaskin och kan därför inte jämföras direkt med Xbox One eller PlayStation 4. Den är varken fågel eller fisk.

I stället för en stor plastlåda som kopplas direkt till TV:n och styrs med en trist handkontroll är Switch en handhållen enhet som även kan bete sig som en klassisk konsol. Det är udda tänkt, men fungerar förvånansvärt bra. Frågan är bara om Nintendo har kompromissat för mycket med innanmätet för att få en liten och bärbar formfaktor?

Mer surfplatta än konsol

Själva spelkonsolen består av en surfplatta med en tryckkänslig skärm på 6,2 tum. På båda kortsidorna går det att sätta fast styrenheter så att den påminner mer om ett handhållet spel à la PlayStation Vita. Skärmen har 720p-upplösning. Det låter kanske inte som så mycket om man jämför med moderna smartmobiler, men räcker gott. Bilden är skarp, med fina färger och bra kontrastnivå. Skärmen klarar sig dock bäst inomhus eller i skuggan. Vill man spela på en större skärm så sätter man ner konsolen i den medföljande dockan, som kopplas till TV:n. Tack vare lite extra hårdvara kan konsolen då ge ifrån sig en upplösning på 1080p. Tyvärr är det inte särskilt enkelt att se skillnad på de två upplösningarna. Växlingen går däremot både snabbt och smärtfritt. Det tar bara ett par sekunder för bilden att byta från surfplattan till den stora skärmen – och vice versa. Riktigt imponerande.

Ett tredje sätt att använda Switch på är att fälla ut en liten fot på baksidan av skärmen, så att den kan stå på ett bord. Det fungerar inte lika bra. Foten är helt enkelt för tunn och vinglig så man är rädd att den ska gå av direkt. Det är också konstigt att Nintendo inte har funderat på att sätta fast ett par gummifötter på skärmen så att den inte glider runt på underlaget om man till exempel spelar på planet eller tåget, som i reklamfilmerna. Det behövs inte mycket turbulens för att Switch ska rasa ner på golvet.

Joy-Cons

Vanan trogen har Nintendo hittat på ett nytt namn på styrenheterna till den nya konsolen. Nintendo Wii hade Wii-motes och Switch har fått Joy-Cons. Dessa går antingen att använda trådlöst – då håller man en i varje hand, antingen lodrätt eller vågrätt – eller som nämnts tidigare, fastmonterade på skärmens kortsidor. Det första man tänker på när man håller dem i handen är hur små de är. Man får inte ha för stora händer, då glider de mellan fingrarna. Knapparna är dessutom ohyggligt små, och framför allt när man håller Joy-Cons vågrätt riskerar man att trycka fel. Det är lite oroande. Det ingår naturligtvis remmar som man kan ha runt handleden så att de inte flyger iväg när man fäktar med armarna. Se bara till att skenorna de fästs med sätts fast på rätt sätt på Joy-Con-kontrollerna, annars fastnar de och sitter helt orubbligt. Vi var tvungna att titta på instruktionsvideor på YouTube för att sära på en kontroll.

Alternativ hållare

Om du inte vill hålla de små Joy-Con-kontrollerna i var sin hand kan du sätta fast dem i hållaren som ingår. Då påminner de mer om en traditionell spelkontroll, även om problemet med för små knappar fortfarande gäller. Som tur är har Nintendo även en spelkontroll i normal storlek som går att köpa till separat. Det är naturligtvis en smaksak, men vi föredrog denna när vi satt i soffan och spelade på TV-skärmen. Kommunikationen mellan Switch och Joy-Cons gör via Bluetooth. Då skulle man kunna tro att man även kunde använda anslutningen för att koppla in ett trådlöst headset, men det går inte – och det finns inte heller någon inbyggd minijack-kontakt i kontrollerna, som det gör till Xbox och PlayStation.

När kommer de bra spelen?

Ett ständigt återkommande problem vid lansering av konsoler är spelen. I slutändan är det ju de som ska sälja konsolen och här måste vi tyvärr säga att Nintendo är dåligt med från start. Ynka fem fysiska spel finns klara i butikerna, varav det enda riktiga dragplåstret, Zelda: Breath of the Wild, är ett spel som är överfört från förra generationen, Wii U. Det helt enkelt inte tillräckligt bra och vi saknar verkligen ett Mario-spel. Trots detta är de trogna fansen förtjusta. Zelda får toppbetyg rakt igenom och kvaliteten är dessutom lysande. Det räcker bara inte riktigt. Lyckligtvis finns det lite fler spel som är klara via nedladdning.

Switch har 32 GB inbyggt minne, varav en mindre del går till själva operativsystemet. Tar platsen slut går det att utöka med microSD-kort upp till 2 TB. Det är trevligt att Nintendo inte gjort som PlayStation Vita och utvecklat ett eget format till överpriser.

Inte direkt en konkurrent

Rent grafiskt kan Switch inte mäta sig med moderna bjässar som PlayStation 4 och Xbox Ome. I stället för teraflops, gigabyte, megapixlar och megahertz har Nintendo precis som tidigare satsat på innovativ design och styrning. Och det är trevligt att kunna konstatera att Switch sticker ut positivt från konkurrenterna och inte bara är ännu en konsol i raden. Om man tittar på enhetens fysiska mått måste man också berömma Nintendo. Med tanke på den ringa storleken är det oerhört imponerande vad den spottar ur sig. Av samma skäl vore det inte rättvist att jämföra Switch direkt med Sonys och Microsofts spel. Switch är något helt nytt och annorlunda – en frisk fläkt.

Slutsats

Nintendo Switch är en trevlig bekantskap som skiljer sig markant från allt annat på marknaden. Den är varken fågel eller fisk utan något mittemellan. Nintendo ska ha beröm för att de har tänkt utanför boxen och gjort en konsol som både kan användas hemma och på resa. Somliga tycker kanske att Nintendo har kompromissat för mycket och därför gjort en maskin som är för svag, medan andra är alldeles nöjda och uppskattar allsidigheten. Under alla omständigheter är Switch en hit. Vi hoppas dock att Nintendo snart släpper några av deras säkra speltitlar så att vi får fler skäl att sätta igång Switch.

picture1 picture2 picture3
<
>
Bestäm själv om du vill ha en Joy-Con i varje hand eller sätta fast dem i greppet som ingår.

Home tycker

Som alltid är Nintendo innovativa och tänker i andra banor. Switch är ett gediget stycket ingenjörskonst med stor potential. Det saknas spel vid lanseringen. I handhållet läge är batteritiden en aning kort och vi saknar trådlös anslutning av hörlurar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Du kommer att hata den ena och älska den andra

Bästa skärmen för högupplöst gaming?

Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090

Ljud & Bild
Rulla till toppen