Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iPad Mini 3

Apples lilla misstag

Nya iPad Mini har knappt några nyheter och för högt pris jämfört med förra modellen.

Skrivet av / 2014-10-24 - 18:00
Apple iPad Mini 3
Jonas Ekelund

Den första iPad mini var inte bara mindre än motsvarande iPad utan även baserad på föregående generations hårdvara. Det kändes inte speciellt kul och vi var därför glada över att iPad Mini Retina var precis lika snabb och modern som iPad Air. När Apple nu lanserade iPad Air 2 så pratades det långt och länge om att den blivit tunnare och lättare, betydligt mycket snabbare och framför allt om den nya kameran.

Men när det var dags för nya Mini så hastade man förbi den på 35 sekunder. Anledningen visade sig vara att man knappt har förbättrat den alls. Den har exakt samma mått och vikt, samma gamla A7-processor och gamla 5 Mp-kamera utan några finesser. Man har alltså gått tillbaka till den ursprungliga idén om att Mini inte bara ska vara mindre utan även sämre än motsvarande iPad. Fast det är klart, man kan ju få den i guldfärg nu också …

iPad Mini 3 Gold WiFi vinklar

Mini i korthet
Med risk för att upprepa oss från förra årets test så är iPad Mini en lysande liten surfplatta. Den har precis rätt storlek för att slinka ner i rockfickan men ändå en så högupplöst skärm att man fortfarande kan läsa liten text utan problem. Byggkvaliteten är lika bra som man kan förvänta sig och batteritiden, speciellt i viloläge, är fantastisk. Vi gillar speciellt att använda den som fjärrkontroll eller för att strömma video till sin hemmabio. Däremot är kameran halvdan.

iPadMini3-HandHold-WEB-Crop

Apples misstag
De borde ha släppt den som en ny årsmodell och bara sagt: ”Här är nya Mini, samma pris, men vi bjuder på fingeravtrycksläsaren och en ny färg.” Då hade alla varit nöjda och glada. Problemet är att man presenterade den som en helt ny modell som ingen blev imponerad över. Men framför allt att man behåller den gamla modellen i sortimentet och sänker priset med tusen kronor! Då har man plötsligt priskrigat bort sin egen nya surfplatta.

Slutsats
För en gångs skull har Apple skjutit sig själva i foten. Den ”nya” Mini har bara fått en fingeravtrycksläsare och en ny färg. Annars är den exakt likadan som förra året modell. Och den har man sänkt priset på med tusen kronor. Därför blir rekommendationen för ovanlighetens skull att inte uppgradera. Och behöver du en ny liten smidig surfplatta med bra batteritid, köp gamla iPad Mini Retina. Eller en iPhone 6 Plus om phablet-storleken räcker för dig.

Home tycker

Äntligen Touch ID för enklare inloggning och köp. Fortfarande en smidig, välbyggd och lättanvänd surfplatta med utmärkt batteritid jämfört med konkurrenterna Lagringen kan inte utökas med minneskort. Förra årets skärm, processor och kamera. Förra årets modell är betydligt billigare nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen