Apple iPad Mini 3

Apples lilla misstag

Nya iPad Mini har knappt några nyheter och för högt pris jämfört med förra modellen.
Ljud & Bild tycker
Äntligen Touch ID för enklare inloggning och köp. Fortfarande en smidig, välbyggd och lättanvänd surfplatta med utmärkt batteritid jämfört med konkurrenterna
Lagringen kan inte utökas med minneskort. Förra årets skärm, processor och kamera. Förra årets modell är betydligt billigare nu.
Specifikationer
  • Operativsystem: iOS 8
  • Skärm: 7,9-tums IPS, 2048 x 1536 (326 ppi)
  • Processor: 1,28 GHz 64 bit Apple A7
  • Internminne: 1 GB RAM
  • Minne: 16–128 GB
  • Kamera: 5 Mp (baksida) + 1,2 Mp (framsida)
  • Trådlöst: (4G/LTE), 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Mått: 200 x 134,7 x 7,5 mm
  • Vikt: 341 g (4G/LTE) / 331 g (wifi)
  • Batteri: upp till 10 timmar

 

forfatter

Den första iPad mini var inte bara mindre än motsvarande iPad utan även baserad på föregående generations hårdvara. Det kändes inte speciellt kul och vi var därför glada över att iPad Mini Retina var precis lika snabb och modern som iPad Air. När Apple nu lanserade iPad Air 2 så pratades det långt och länge om att den blivit tunnare och lättare, betydligt mycket snabbare och framför allt om den nya kameran.

Men när det var dags för nya Mini så hastade man förbi den på 35 sekunder. Anledningen visade sig vara att man knappt har förbättrat den alls. Den har exakt samma mått och vikt, samma gamla A7-processor och gamla 5 Mp-kamera utan några finesser. Man har alltså gått tillbaka till den ursprungliga idén om att Mini inte bara ska vara mindre utan även sämre än motsvarande iPad. Fast det är klart, man kan ju få den i guldfärg nu också …

iPad Mini 3 Gold WiFi vinklar

Mini i korthet
Med risk för att upprepa oss från förra årets test så är iPad Mini en lysande liten surfplatta. Den har precis rätt storlek för att slinka ner i rockfickan men ändå en så högupplöst skärm att man fortfarande kan läsa liten text utan problem. Byggkvaliteten är lika bra som man kan förvänta sig och batteritiden, speciellt i viloläge, är fantastisk. Vi gillar speciellt att använda den som fjärrkontroll eller för att strömma video till sin hemmabio. Däremot är kameran halvdan.

iPadMini3-HandHold-WEB-Crop

Apples misstag
De borde ha släppt den som en ny årsmodell och bara sagt: ”Här är nya Mini, samma pris, men vi bjuder på fingeravtrycksläsaren och en ny färg.” Då hade alla varit nöjda och glada. Problemet är att man presenterade den som en helt ny modell som ingen blev imponerad över. Men framför allt att man behåller den gamla modellen i sortimentet och sänker priset med tusen kronor! Då har man plötsligt priskrigat bort sin egen nya surfplatta.

Slutsats
För en gångs skull har Apple skjutit sig själva i foten. Den ”nya” Mini har bara fått en fingeravtrycksläsare och en ny färg. Annars är den exakt likadan som förra året modell. Och den har man sänkt priset på med tusen kronor. Därför blir rekommendationen för ovanlighetens skull att inte uppgradera. Och behöver du en ny liten smidig surfplatta med bra batteritid, köp gamla iPad Mini Retina. Eller en iPhone 6 Plus om phablet-storleken räcker för dig.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.