TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test 4 smartklockor till träning

En hjälpande hand till bättre hälsa

Med en smartklocka på handleden är du på god väg till ett sundare liv.

forfatter
Publicerad 2017-12-19 - 12:47
L&B tycker
Specifikationer
 • Apple Watch Series 3 4 000 kr
 • Fitbit Ionic 3 500 kr
 • Garmin Vivoactive 3 3 500 kr
 • Samsung Gear Sport 3 000 kr
Produktsida
Produkter i testet
 • Apple Watch Series 3
 • Fitbit Ionic
 • Garmin Vivoactive 3
 • Samsung Gear Sport
 • Din bil är fullproppad med sensorer som håller koll på allt från bensin, spolarvätska, bromsar och däcktryck. Det är bra, eftersom det hjälper till att ge dig en konstant överblick, så att du kan optimera bränsleförbrukningen och blir varnad i tid om något inte fungerar som det ska. Tänk om din kropp hade samma möjligheter!

  Kroppen är vår viktigaste tillgång, ändå vet vi inte särskilt mycket om hur den har det. Du kanske vill bättra på konditionen och bli av med ett par kilo, men vet du ens var du ska börja och vad du kan bli bättre på? Rör du dig tillräckligt varje dag, sover du bra och hur är det med pulsen?

  Precis som bilen behöver du sensorer som håller koll på detaljerna och talar om för dig när det är något som behöver förändras. I framtiden skulle man kunna tänka sig att sensorerna sitter inuti kroppen på ett litet chip, men här och nu får vi nöja oss med att sätta fast dem utanpå kroppen med ett armband av läder och plast.

  (Foto: Tillverkare)

  Det finns två alternativ

  Du kan antingen välja den billiga lösningen och satsa på en så kallad ”tracker”, eller aktivitetsarmband. De kan räkna steg, mäta hur mycket du sover och hålla koll på pulsen. På grund av låga priser är möjligheterna dock starkt begränsade och koncentrerar sig främst på ren datainsamling. Batteritiden brukar däremot vara ganska så lång.

  I den andra änden finns de smarta armbandsuren, varav några riktar sig specifikt till sport- och fitness-intresserade. Priserna är något högre, men å andra sidan får du mycket mer för pengarna. Du får en stor, färgstark skärm, en möjlighet att installera appar, NFC för betalning, GPS, inbyggt lagringsutrymme för musik och mycket mer. Batteritiden varierar stort och kan vara allt från ett par dagar upp till närmare en vecka.

  I den här artikeln har vi valt att bara undersöka den senare gruppen. Har du redan en klocka på armen så kommer du framför allt att uppskatta att modellerna vi har tagit med ser ut och beter sig som en sådan. Sedan tillkommer naturligtvis en rad smarta funktioner. I synnerhet när det handlar om en sport och träning är smartklockorna överlägsna. Du kan nämligen berätta för din klocka precis vilken aktivitet du ska börja ägna dig åt, så att den har det enklare att känna igen och registrera dina rörelser. Att du dessutom kan lagra och spela musik och har en GPS på armen är också smart när du ska ut och röra på dig.

  (Foto: Tillverkare)

  Så testade vi

  Varje smartklocka har parkopplats med antingen en Android- eller en iPhone-mobil. Testdeltagarnas appar har laddats ner och använts under testet. Klockorna har burits på antingen höger eller vänster arm en vecka åt gången för att ge en representativ bild av deras respektive egenskaper. Detta har också tydligt visat hur ofta de måste laddas och hur bra de är på att samla in data under lugna förhållanden samt under löpning och styrketräning på det lokala gymmet.

  Produkter i testet

  Apple Watch Series 3

  Alltjämt i topp

  Apple Watch är fortfarande den bästa smart­klockan, trots kort batteritid.

  Apple Watch 3 är blixtrande snabb, har användarvänlig design och ett bra operativsystem med massor av appar.
  Batteriet är alldeles för litet, vilket innebär att du måste ladda klockan varje dag.

  Fitbit Ionic

  Ett bra försök

  Fitbit Ionic vill helst vara en smartklocka, men är bara ett förvuxet aktivitetsarmband.

  Ionic har en stor och fin skärm, lång batteritid och är eminent bra på att samla in data.
  Appar saknas. Begränsade möjligheter för passiva notiser. Känns stor och klumpig på armen.

  Garmin Vivoactive 3

  Smart träningsarmband

  Vivoactive 3 liknar en smartklocka men är ändå bäst som aktivitetsarmband.

  Utmärkt datainsamlare med bekväm passform och lång batteritid.
  Knappt en smartklocka och ett lite trögt menysystem. Ingen lagringsplats för musik.

  Samsung Gear Sport

  Bra allround- smartklocka

  Lång batteritid och Spotify-stöd är en hit.

  Gear Sport har en snygg och intuitiv design och många bra funktioner.
  Även om Tizen OS har kommit långt så saknas det fortfarande appar. Sömnspårningen är för oexakt.

  Senaste artiklar:

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
  Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
  Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
  Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
  Följ Ljud & Bild