TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST 6 trådlösa öronproppar

Ingen bindande förbindelse

Slut med hoptrasslade sladdar. Truly Wireless är rätt väg att gå!

forfatter
Publicerad 2019-01-14 - 07:00
Produkter i testet
 • Kygo E7/900
 • SOL Republic Amps Air
 • Sennheiser Momentum True Wireless
 • Plantronics BackBeat Fit 3100
 • Jabra Elite 65t
 • Optoma NuForce BE Free5
 • Det har gått ett år sedan vi senast tog en jämförande titt på de helt trådlösa hörlurarna, som till vardags ibland kallas för vad hela kategorin heter: Truly Wireless. Sedan förra gången har det tillkommit många modeller, plus att många av märkena vi hade med i förra omgången återvänt med uppdaterade versioner av befintliga modeller. Vi kan konstatera att konceptet helt trådlösa proppar har kommit för att stanna, samt att tekniken tycks bli bättre för varje generation. Folk är helt enkelt tokiga i de sladdlösa lurarna, som mer eller mindre elegant sticker ut ur hörselgångarna och fyller huvudet med musik.

  Tyvärr finns några av barnsjukdomarna och begränsningarna som kännetecknade förra generationen kvar, där bland annat glapp i förbindelsen mellan de två sidorna var ganska utbrett. En del lider fortfarande av det här, även om omfattningen har blivit mindre, andra tycks ha löst gåtan.

  Ett annat problem som också är svårt att lösa helt och hållet är batteritiden. Hur får man ut så mycket kräm som möjligt ur de små propparna, utan att kompromissa ännu mer med storleken och passformen? Särskilt det senare kan vara ett problem. Ju större och tyngre propparna är desto högre är risken för att de inte sitter kvar i öronen utan lossnar och trillar ur.

  Just batteritiden är en av de största nackdelarna med trådlösa hörlurar. Även om del tillverkare lyckas passera de magiska fyra timmarna så är det fortfarande långt kvar till vad man kan förvänta sig av vanliga trådlösa hörlurar, där standarden är närmare åtta timmar. För att göra någonting åt detta använder sig alla tillverkare av samma lösning.

  Eftersom det är svårt att klämma ut mer än max 4–5 timmar ur själva propparna så krävs det att det finns extra batterikapacitet i det medföljande fodralet. Det kan sedan ladda propparna när de inte används, så att man åtminstone får full valuta för pengarna när man tar upp dem ur fodralet. Det är en lösning som går att leva med, eftersom fodralet dessutom skyddar hörlurarna när de inte används. Fodralen varierar i vikt, storlek och kapacitet.

  Eftersom vi helst vill att propparna ska vara så små som möjligt är de alltid en kompromiss. Det är därför en god idé att fundera lite innan man går till butikerna och investerar sina surt förvärvade slantar.

  För att kunna välja den modell som passar dig och din budget bäst, är det en god idé att ställa dig själv följande frågor:

  Vad ska du ha dem till?

  Vill du kunna ha dem till sport eller är de enbart tänkta som vardagslyx? Använder du dem till sport och motion så ställs det extra krav på passformen. Du vill ju helst att de sitter kvar i öronen när du springer eller studsar runt med vikter. Det är också viktigt att de i viss utsträckning tål fukt och svett.

  Hur viktigt är ljudet?

  Med så små högtalarelement är det uppenbart att ljudkvaliteten kan vara en utmaning. Ju mindre propparna är desto mindre plats finns det för att skapa ett bra ljud i din hörselgång. Ställer du höga krav på ljudkvaliteten så finns det risk för att du måste kompromissa lite med designen.

  Hur mycket får de kosta?

  Priserna på helt trådlösa hörlurar har gått ner ordentligt det senaste året, i dag är det enklare att hitta modeller kring en tusenlapp. Pris och kvalitet hänger dock ihop, så var försiktigt med att bara stirra dig blind på priset eftersom ljudet kanske inte är det bästa.

  Måste de vara helt trådlösa?

  Som vi just konstaterat är helt trådlösa hörlurar ett resultat av en kompromiss mellan framför allt batteritid, pris och ljudkvalitet. Om du fortfarande kan leva med sladdstumpen mellan höger och vänster propp får du därför fortfarande mest för pengarna med en sådan modell.

  Produkter i testet

  Kygo E7/900

  Till vardags och sport

  Kygo sitter bra fast och låter bra.

  Bra passform och utmärkt ljudkvalitet.
  Vi hade velat att de kunnat spela högre, batteriet hållit lite längre och fodralet varit lite mindre.

  SOL Republic Amps Air

  Uselt utförande

  Undvik Amps Air till varje pris.

  Tanken med det stora batteriet är bra.
  Sitter inte bra, har dålig styrning och låter metalliskt och luddigt.

  Sennheiser Momentum True Wireless

  Värd väntan!

  Sennheiser sopar fullständigt banan med konkurrenterna.

  Enastående ljudkvalitet, bra passform, läckert fodral.
  Styrningen är lite trasslig och priset är i högsta laget.

  Plantronics BackBeat Fit 3100

  För sportare

  Plantronics passar till både löpning, cykling och simning.

  Utmärkt ljud, öppen och vattentät konstruktion
  Den öppna konstruktionen passar inte alla och påverkar förmågan att återge djupbas.

  Jabra Elite 65t

  Bra alternativ till AirPods

  Jabra spelar Apple av banan och sitter dessutom bra fast.

  Jabra har full koll på batteriet, ljudet och passformen.
  Knapparna är lite hårda att trycka på och ibland kan man råka ut för att ljudet bryts.

  Optoma NuForce BE Free5

  Krånglig bekantskap

  Optoma klarar sig tack vare ljudet.

  Optoma BE Free5 spelar bra och djupt. Sitter lätt och stadigt i hörselgången. Fodralet kan ladda propparna tre gånger.
  Propparna är inte så vackra. Man kan råka ut för att ljudet förloras. Styrningen med knapparna är krånglig.

  Senaste artiklar:

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
  Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
  Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
  Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
  Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
  Momentum 4: Sennheiser förnyar designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi förväntar oss också en uppgradering av samtalskvaliteten, men hur är det med musiken?
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend